Hirdetés

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

Érdekes fejleményről számolt be az Alternatív Energia portál, miszerint bár jogosan gondolhatnánk azt, hogy a napsütés nélkül, éjszaka is működő napelemek gondolata is bizarr, a Kaliforniai Egyetem Davis-i kampuszának Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki Karának kutatója, Jeremy Munday szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

Jeremy Munday egy régebbi mérnöki ötletből indult ki, a készülő prototípusok pedig azt bizonyítják, hogy van új a nap alatt.

Munday úgy gondolja, hogy egy különleges, egyedi megoldású fotovoltaikus cella képes éjszaka négyzetméterenként 50 W elektromos áramot generálni. Azt számolta ki, hogy ez negyede annak, amit nappali fényben egy normál napelem képes leadni.

De hogyan is működik a „fordított napelem”?

A normálishoz hasonló elven működik, azzal az eltéréssel, hogy az éjszaka kisugárzó hőt használja energia nyerésére. A nappali besugárzás során felmelegedett tárgyak éjjel adják vissza az elnyelt hő egy részét, infravörös sugárzás formájában. Ezt a jelenséget az emberiség régóta használja hűtésre, az úgynevezett termoradiatív cellák segítségével az egyes gépek működése során keletkező hulladékhőt is hasznosítják. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy ilyen eszközt meleg helyre raknának ki, az égre irányítanák, így a világűr felé tudna sugározni infravörös tartományban, ugyanis melegebb, mint a világűr.

A hagyományos napelemek a napfény elnyelése során kialakuló feszültség révén állítanának elő energiát, a „fordított napelem” viszont a kisugárzáskor kialakuló feszültséget használja. Jóllehet az áram fordított irányban folyik, de ettől ez még folyik, folyamatosan így „üzemel”.

„Más anyagokat kell felhasználni, de a fizikai alapelv azonos a szokványos, normál napelemekével” – fejtette ki Munday.

Különlegessége a berendezésnek, hogy nappal is működőképes akkor, ha biztosítani tudják a beérkező napsugárzástól való védelmét. Miután elvileg a nap 24 órájában működtethető ez a sajátságos tulajdonságokkal bíró napelem, képes lehet arra is, hogy egyensúlyt teremtsen az energiahálózat éjszakai és nappali időszaka között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Green Cube-bá változik a Blue Cube

Green Cube-bá változik a Blue Cube

Több mint 400 napelemet szerel fel a Blue Cube irodaházra az ingatlant kezelő S IMMO Hungary ingatlanbefektetési társaság.

Bécs 2040-re klímasemleges lehet

Bécs 2040-re klímasemleges lehet

Napelemeket telepítenek a bécsi metróállomások tetejére. Az így termelt zöldárammal működtetik majd a világítást, a mozgólépcsőket és a lifteteket.

Beüzemelték a Terrán Generon napelemes tetőcserép gyárát

Beüzemelték a Terrán Generon napelemes tetőcserép gyárát

Innováció és fenntarthatóság egyaránt fontos az építőipari nagyvállalat pécsi gyáránál.

Hirdetés