Paks-Napelem 1-1

A magyarországi napelem-összkapacitás már ugyanannyit termel, mint a Paksi Atomerőmű.

Elérte a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával (2012,8 MW) összevethető a magyarországi összes napelem-kapacitás – írta meg a VG.hu.

Az Audi-gyár napelemei Győr mellett. Annyit tud, mint Paks, csak másra jó

A 2000 MW-os termelés nagyobbik része, 1361 MW származik ipari méretű naperőművekből a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) legfrissebb adatai szerint. Ipari méretűnek az 50 KW és afeletti beépített teljesítőképességű napelem parkok számítanak – ezek terjedése a MAVIR adatai alapján 2015 után vett lendületet, amikor az előző évihez képest háromszorosára ugrott a kapacitás – ám még így is csupán 30,9 MW volt.

A fejlődés nem tört meg: 2017-ben a beépített napelem-kapacitás a magyarországi erőműpark összes beépített teljesítményének még mindössze 1,2 százalékát tette ki, ezzel szemben most, 2020. december 1-én, már 13,8 százalékos részesedésnél tartunk.

Kevésbé meredeken, de egyenletesen emelkedett a háztartási napelemek terjedése is: 2011-ben 2,9 MW volt (akkoriban még magasabb, mint az ipari méretű naperőműveké!), 2015-ben átlépte a 100 MW-ot, idén szeptemberben pedig már 640-et regisztráltak.

Fontos megjegyezni, hogy a lendületes kapacitásbővülés ellenére az időjárásfüggő fotovoltaikus panelek teljesítménye a rendelkezésre állás miatt nem összevethető az egyéb technológiákkal. A napelemek idei, eddigi 33,4 százalékos rendelkezésre állásával szemben a paksi blokkok 90 százalékot hoztak.

„A fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése éppen ezért jelent kihívást a villamosenergia-rendszer számára, a rendszeregyensúly fenntartása szempontjából” – mondja a MAVIR, amely kiemelten fontosnak tartja, hogy „valamennyi olyan törekvés megvalósuljon, amely lehetővé teszi a termelők egységes csatlakozását a hálózathoz, valamint amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a megújuló termelésbe való beruházásokhoz és teljes villamosenergia-piaci és villamosenergia-rendszerbeli integrációhoz.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg.

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Hasznos lehet sátorozás során, de akár egyéb elektromos autóknak is vészmegoldást kínálhat.

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Hirdetés