Hirdetés

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

Az ausztrál szolárpark harmónikaajtószerűen összecsukható lesz.

Hirdetés

A világ legnagyobb hordozható napelemes rendszerét szerelik össze az ausztráliai Adelaide mellett: a több mint 30 ezer modulból álló erőmű 12 hektáron terül el, és éves szinten mintegy 17 GWh energiát ad majd le – írta a Powerlinks

Az 5B cég egyik napelemfarmja – Fotó: 5B

A projektet „a helyi csatornázási művek”, vagyis Dél-Ausztrália állami vízközmű cége, az SA Water irányítja, ugyanis a napelemfarmot az egyik bázisára, a Happy Valley víztározó – amely nem mellesleg Adelaide vízszükségletének csaknem felét biztosítja – mellé építik. Ezen felül a mozdítható Maverick modulokat szintén ausztrál cég, az 5B technológiai vállalat gyártja és szállítja.

Az előhuzalozott, előregyártott modulokat összehajtva viszik a helyszínre, hogy egyetlen nap alatt szállíthassák és telepíthessék őket. Később ugyanúgy összehajthatóak és áttelepíthetőek, akár több alkalommal is.

David Ryan, az SA Water igazgatója szerint az erőmű csökkenti a Happy Valley-i víztározó üzemeltetési költségeit, és jelentős környezeti előnyökkel jár. Ráadásul ezen kívül további 34 hasonló napelemfarmot üzemeltet a cég, amely többek között így szeretné elérni a célját, a károsanyag-kibocsátási szintjének nullázását.

Az SA Water számításai szerint a panelek kétszer annyi energiát termelnek majd, mint amennyire az víztározónak szüksége van a vízkezeléshez- és szállításhoz, az éves emissziót pedig több mint 7600 tonnával csökkentik. A munkálatokat mindössze néhány nappal azután kezdték el, hogy a Melbourne Water bejelentette egy 19 MW-os szolárfarm építését Victoria államban. A Happy Valley-i projekt még az év elején elkészül.

Mindezek mellett az SA Water csökkenti a függését az elektromos hálózattól, és itt hangsúlyosan a teljes erőmű-állományára kell gondolni: januártól ugyanis 300 millió ausztrál dollárt (mintegy 68 milliárd forintot) invesztál napelemparkok telepítésébe egy többéves projekt keretében, hogy „házon belül” termelhessen és tárolhasson zöld energiát.

Miként Ryan megjegyezte, a teljes projekt becsült emissziócsökkentése hétmillió fa elültetésével egyenértékű.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Az Arterior Komplex Kft. munkáiban a szakértelem, az igényesség, az okos belsőépítészet, a biztos stílusérzék és az innovatív megoldások kapnak kiemelt szerepet.

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Az úszó napelem nem újdonság, de az amit (és ahol!) terveznek vele, igen.

Hirdetés