Hirdetés

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

Az ausztrál szolárpark harmónikaajtószerűen összecsukható lesz.

A világ legnagyobb hordozható napelemes rendszerét szerelik össze az ausztráliai Adelaide mellett: a több mint 30 ezer modulból álló erőmű 12 hektáron terül el, és éves szinten mintegy 17 GWh energiát ad majd le – írta a Powerlinks

Az 5B cég egyik napelemfarmja – Fotó: 5B

A projektet „a helyi csatornázási művek”, vagyis Dél-Ausztrália állami vízközmű cége, az SA Water irányítja, ugyanis a napelemfarmot az egyik bázisára, a Happy Valley víztározó – amely nem mellesleg Adelaide vízszükségletének csaknem felét biztosítja – mellé építik. Ezen felül a mozdítható Maverick modulokat szintén ausztrál cég, az 5B technológiai vállalat gyártja és szállítja.

Az előhuzalozott, előregyártott modulokat összehajtva viszik a helyszínre, hogy egyetlen nap alatt szállíthassák és telepíthessék őket. Később ugyanúgy összehajthatóak és áttelepíthetőek, akár több alkalommal is.

David Ryan, az SA Water igazgatója szerint az erőmű csökkenti a Happy Valley-i víztározó üzemeltetési költségeit, és jelentős környezeti előnyökkel jár. Ráadásul ezen kívül további 34 hasonló napelemfarmot üzemeltet a cég, amely többek között így szeretné elérni a célját, a károsanyag-kibocsátási szintjének nullázását.

Az SA Water számításai szerint a panelek kétszer annyi energiát termelnek majd, mint amennyire az víztározónak szüksége van a vízkezeléshez- és szállításhoz, az éves emissziót pedig több mint 7600 tonnával csökkentik. A munkálatokat mindössze néhány nappal azután kezdték el, hogy a Melbourne Water bejelentette egy 19 MW-os szolárfarm építését Victoria államban. A Happy Valley-i projekt még az év elején elkészül.

Mindezek mellett az SA Water csökkenti a függését az elektromos hálózattól, és itt hangsúlyosan a teljes erőmű-állományára kell gondolni: januártól ugyanis 300 millió ausztrál dollárt (mintegy 68 milliárd forintot) invesztál napelemparkok telepítésébe egy többéves projekt keretében, hogy „házon belül” termelhessen és tárolhasson zöld energiát.

Miként Ryan megjegyezte, a teljes projekt becsült emissziócsökkentése hétmillió fa elültetésével egyenértékű.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

Az erőmű Melbourne fogyasztási igényeit fogja kielégíteni.

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

2030-ra pedig minden negyedik háztartásnak napenergiával kell működnie.

Vízablak teheti jóval hatékonyabbá a jövő épületeit

Vízablak teheti jóval hatékonyabbá a jövő épületeit

Gutai Mátyás találmányából Tajvanon épült kísérleti ház.

Hirdetés