Hirdetés

Tízmillió új állást hozhatnak létre az EU-ban tervezett zöld projektek a következő években.

Az Európai Unióban küszöbön álló zöld projektek közel hárommillió állást hozhatnak létre – áll az Ernst & Young elemzésében, amely azonban csak a tervezett beruházások kis részére tér ki. A kivitelezést a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a szabályozások nehezíthetik, ugyanakkor számos döntéshozó éppen a gazdaság zöldítésében és a körforgásos gazdaság elérésében látja a menőövet.

Maradjunk egyelőre az EY ezer előkészített zöld projektet megvizsgáló elemzésénél, amelyek ha megvalósulnak, mintegy 2,8 millió állást hozhatnának létre az Európai Unióban, egyben segíthetik az Unió klímacéljainak megvalósulását is.

„A becslések szerint a vizsgált projektek együttesen a széndioxid-kibocsátás 2,3 gigatonnányi csökkentésével járulhatnának hozzá az uniós klímacélokhoz. Összehasonlításképpen, New York állam egy teljes évben „mindössze” 150 millió tonna CO2-t termel. Az eredmények eléréséhez hozzávetőleg 200 milliárd eurónyi állami és magánforrásra van szükség az EU 27 országában” – írja az elemzést szemléző HRPWR.hu.

„A vizsgált projektek között van portugál zöldhidrogén-gyár, több szélerőmű, a Koppenhága-Malmö metróvonal, de olyan kisebb beruházások is, mint egy horvát színház energiai megújítása vagy egy svéd szelektív hulladékfeldolgozó korszerűsítése”

– folytatja a magyar HR-portál. Rendkívül fontos azonban, hogy az EY-elemzés koránt sem terjed ki minden EU-s zöld projektre, sőt, mindössze az EY becslése szerint csak mindössze a tíz százalékára. Ha tehát a tervezett fejlesztések jelentős része megvalósul, tízmilliós nagyságrendben jöhetnek létre új munkahelyek, a legjobb forgatókönyv 12 millió új teljes állással számol, ami már ellensúlyozza a járványhelyzet hatásait.

Napelem-telepítés családi házra – Fotó: Unsplash

Elsősorban az energetikában, a közlekedés-szállítás terén, a gyáriparban és az építőiparban jöhetnek a fejlesztések, közülük is kiemelkedik az energetikai szektor, ahol akár forradalmi változásokat is hozhatnak a termelésben, tárolásban, elosztásban tervezett innovációk. A zöld projekthez nyújtott uniós források itthon is hozzáférhetőek lesznek, ám mint Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője hangsúlyozta, meg kell felelni a pályázati feltételeknek, amihez üzleti tervre, megalapozott startégiára és megvalósíthatósági tanulmányra is szükség lesz.

Két akadályt ugyanakkor le kell küzdeni: egyrészt a járványhelyzet gazdasági és logisztikai következményeit, másrészt az adminisztratív, szabályozási és kereskedelmi kérdéseket.

Fontos továbbá, hogy hasonló tendenciákat látunk akkor is, ha az EY elemzésén és az EU-n kívül tekintünk: a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) friss tanulmánya szerint a naperőművek telepítésére eddig sem volt komolyabb hatással a koronavírus, a közeljövőben pedig az idén kiemelkedő kínai növekedés mellett Indiában, az Egyesült Államokban és Európában is lendületesen növekszik majd a szektor. Ez a négy térség teszi ki a globális kapacitásbővülés kétharmadát, a növekedés pedig még intenzívebb lesz a pandémia-válsághelyzet elmúltával. Az EIA tanulmánya szerint e négyesből is kiemelkedik majd Európa, mivel itt a közmű-léptékű fejlesztések mellett erős lesz a megújulók iránti lakossági kereslet is.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták Lublin új városi szimbólumát

Átadták Lublin új városi szimbólumát

Az egyik legrégebbi lengyel város pályaudvarát az ország legkörnyezetkímélőbb építészeti példái közé sorolják

Újjászületik a Duna-part

Újjászületik a Duna-part

Zöldítés és főnyomócső-csere a pesti alsó rakparton.

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Hirdetés