De így is csak az össztermelés tíz százalékát teszi ki.

2020 első félévében a világ áramfelhasználásának 9,8 százalékát állították elő szél- és napelem-erőművek, ugyanakkor a párizsi egyezményben vállaltak tartásához még többre van szükség – írta meg a PV-Tech.

Mindkét megújuló energiaforrásból származó termelés 14 százalékkal nőtt 2020 első félévében az előző év azonos időszakához mérve, miközben a széntermelés 8,3 százalékkal visszaesett – jelentette a 48 országot monitorozó Ember éghajlati szakértői csoport.

A párizsi egyezmény 2015-ös aláírása óta több mint duplájára nőtt a megújulók részaránya a globális áramtermelésben (4,6-ról 9,8 százalékra), és hasonló átalakulást produkált több nagy ország is: Kína, Japán és Brazília egyformán négyről tíz százalékra növelte ezt az arányt, az Egyesült Államok hatról 12-re, India pedig majdnem megháromszorozta a megújulók arányát, 3,4-ről 9,7 százalékra.

Kulcsfontosságú, hogy a megújulók a szénerőművek piaci részesedését veszik el; az Ember szerint a globális villamosenergia-igény három százalékkal visszaesett a koronavírus idején (első hullámában), ami szintén a szénerőművek kárára történt, elvégre a napelem-farmok és a szélkerekek termeltek tovább.

A két tényező Európában elképesztő rekordot hozott: 2020 második negyedévében a koronavírus-leállás miatti alacsonyabb áramigény mellett ideális időjárás köszöntött a kontinensre, ahol ebben az időszakban 47,6 TWh áramot állítottak elő a fotovoltaikus elemek – ez a teljes igény 45 százaléka, és a legnagyobb termelő a különböző szektorok közül.

2015 óta megduplázódott a szélerőművek és napelemek aránya a globális elektoromosenergia-mixben

Ám bármilyen szépek is a fenti számok, ez még mindig nem elég 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet-emelkedést. Dave Jones, az Ember vezető elemzője azt mondja, nem elég gyors az átállás a megújulókra: „A világ országai most ugyanazt az utat járják – szélturbinákat és napelemeket építenek a szén- és gáztüzelésű erőművek kiváltására.

De a 1,5 fokos cél eléréséhez évente 13 százalékkal kellene csökkenteni a széntermelést egészen az évtized végéig.”

Ezt figyelembe véve valóban kevés, hogy az idei első félévben, egy világjárvány idején is csak nyolc százalékkal csökkent a széntermelés.

Ráadásul a vírushelyzet arányaiban ugyan jót tett a megújulóknak, az új erőművek telepítésében nem segített: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számításai szerint 13 százalékkal kevesebb új megújuló energiaforrást telepítettek világszerte, mint az elmúlt év azonos időszakában. 2019 októberében az IEA még 106 GW szolár panel telepítésével számolt globálisan 2020-ra – mostanra már csak 90 GW-ot becsülnek erre az időszakra, az akadozó szállítási lánc, az építkezések csúszása, a karanténintézkedések és projektfinanszírozási problémák miatt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A zöldinfrastruktúra mentheti meg az európai gazdaságot

A zöldinfrastruktúra mentheti meg az európai gazdaságot

Tízmillió új állást hozhatnak létre az EU-ban tervezett zöld projektek a következő években.

Magyarország legnagyobb napelem erőművét adták át

Magyarország legnagyobb napelem erőművét adták át

A MET Kabai napelem erőmű 23 ezer háztartást láthat el árammal.

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

A Hongkongi Városi Egyetem munkatársai komoly előrelépést tettek a fejlesztés terén.

Hirdetés