Május 10-től különleges, jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozattal jelentkeznek a szervezők a Kiscelli Múzeumban.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a válogatásban 22 ország több mint 200 alkotójának munkái lesznek láthatók, reprezentatív olasz, osztrák és szlovák fókusszal, de nem marad el a nemzetközi kortárs ékszer szekció sem, sőt, a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyagot is láthat a közönség. 

Az intézményi háttér nélkül szervezett kiállítás és programsorozat két évtized alatt – kurátorai, Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész munkájának köszönhetően – a régió egyik legjelentősebb dizájn- és immár összművészeti kiállítás- és rendezvénysorozatává vált. A szervezők a dizájnt tág fogalmi mezőbe helyezik, amelynek fókuszában a különböző régiók, kultúrák közötti párbeszéd, a kreativitás és az innováció áll, összekapcsolva a tárgy- és a formatervezést, a vizuális művészeteket, az előadó-művészetet és a képzőművészetet. 

A 20. Határtalan design az ünnepi alkalomnak megfelelően összefoglaló tárlat, amely több tematikus egységből épül fel. Ennek része egy visszatekintő válogatás az elmúlt húsz év darabjaiból. 

2024-ben olasz, osztrák, szlovák dizájnerek és egyetemi hallgatók munkái kerülnek a középpontba. A szelekcióban Achille Castiglioni ikonikus darabjai mellett többek között bemutatkoznak az Achille Castiglioni Foundation, az IED Milano Jewellery Department, jelentős muranói üvegtárgyakat kínáló márkák, valamint az Universität für angewandte Kunst Wien, az Universität Mozarteum Salzburg és a VŠVU / AFAD The Academy of Fine Arts and Design, Bratislava hallgatóinak munkái.

A válogatásban meghatározó tervezők és márkák ikonikus darabjai is helyet kapnak. A legfiatalabb generációt pedig több mint tíz jelentős művészeti és dizájnegyetem hallgatóinak munkáin keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Nem maradhatnak ki a dizájn társadalmi hasznosságát hangsúlyozó, a felelős gondolkodás mentén született projektek, és a megvalósítás sokféleségét tükröző tárgyakból is széles merítéssel találkozhatnak a látogatók. Egyedi darabok, tárgy- és anyagkísérletek, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő alkotások, prototípusok, kis szériában készülő és sorozatban gyártott termékek is érkeznek Budapestre. 

A rendkívül népszerű kortárs ékszer szekció idén kiemelt szerepet kap, több mint 100 darabos válogatást láthat majd a közönség meghatározó nemzetközi alkotók munkáiból, magyar ötvösök alkotásaiból, sőt, több egyetem hallgatóinak ékszerei is helyet kapnak. A Szigeti Szilvia textiltervező által tíz éve életre hívott TEXHIBITON-projekt a tervezők és a gyártók együttműködését segíti, idén az utóbbi évek fejlesztéseiből mutat be egy szűk válogatást. 

A Határtalan design – Reflexiók című, 2023 őszén a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett nemzetközi hangzótárgy-kiállítás reprezentatív darabjai sem maradnak ki az összefoglaló anyagból. Az összművészetiség jegyében különálló egységként jelenik meg a salzburgi Mozarteum Spot On MozART című, Mozart zenéjére épülő projektsorozata. 

A kiállításhoz május 10-én nemzetközi szimpózium kapcsolódik, amelyet személyesen és az online térben is követhetnek az érdeklődők. Emellett rendszeres tárlatvezetések, kortárs és komolyzenei koncertek és performance-ok is gazdagítják a programot. A kiállítás június 23-ig látogatható, további információk ezen a linken érhetőek el.

Forrás: Sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

Tizenhét cseh designmárka vagy tervező munkája, akik a fenntartható designszemlélet elsajátítását tűzték ki elsődleges céljuknak.

Hirdetés