Idén 14 ország több mint 140 designerét vonultatja fel a 15 éves összművészeti rendezvénysorozat.

A régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő, dinamikusan fejlődő független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata idén október 10-től látogatható, és 14 ország több mint 140 designerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be. Története során először a kiállítás szűkebb válogatása Pozsonyban és Bécsben is látható lesz.

Cséffay Alexandra (MOME) Illatórája

A Határtalan Design cím egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére, és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kiállításon látható alkotások, projektek, tárgyak és a kapcsolódó programok a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

A kiállításon a szűkebben értelmezett designtárgyak – egyedi, kis szériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek, és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek.

A Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION. A Szigeti Szilvia textiltervező által öt éve életre hívott program a tervezők és a gyártók együttműködését segíti. A legfrissebb eredmények szűkebb válogatása a budapesti, a pozsonyi és a bécsi kiállításon lesz látható, míg a teljes anyagot decemberben a FUGA – Budapesti Építészeti Központban mutatják be.

Regős Anna: Csillagrács – Fotó: Regős Bence

Harmadik alkalommal kapnak komoly szerepet a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerművész, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, valamint a Határtalan Design szervezői. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságairól.

A Határtalan Design / Design Without Borders egyfajta tervezői hálózatként, platformként is működik, amely a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is törekszik.

Ennek részeként a különböző művészeti és designiskolák, egyetemek hallgatóinak munkáit is megismerheti a közönség. Ebben az évben a Design Academy Eindhoven 2019. évi Graduate Show-ja alkotóinak, a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design öt tanszéke, a varsói Academy of Fine Arts két tanszéke, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia két tanszéke, illetve a MOME Design Intézet hallgatóinak munkái láthatók. Az ékszerművészeti oktatást idén a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse – Abendkolleg SchmuckDesign tanszéke növendékeinek munkáin keresztül ismerhetik meg a látogatók.

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum és az Unikát Összművészeti Stúdió Bt. közös programja, a Budapest Design Week programsorozat része.

Fabio Hendry design mobíliái

Helyszínek és időpontok:
 
Kiscelli Múzeum – Templomtér

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Időpont: 2020. október 10. – november 15.
Kiállításmegnyitó: 2020. október 9-én
A kiállítást Michał Piernikowski, a Łódź Design Festival művészeti igazgatója nyitja meg.
A kiállítás nyitva: október 10. – november 15. között, hétfő kivételével mindennap 10.00 – 18.00-ig.
 
Galéria UMELKA
Dostojevského rad 2. 811 09 Bratislava
Időpont: 2021. május 6. – június 6.
 
designaustria
designforum Wien / MuseumsQuartier
Museumsplatz 1 / Hof 7, 1070 Wien
Időpont: 2021. június 10. – június 24.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Határátlépés: Így mutatkozott be Pozsonyban a Design without Borders kiállítás

Határátlépés: Így mutatkozott be Pozsonyban a Design without Borders kiállítás

Határtalan Design kiállítás nyílt Pozsonyban.

A 150 az új 100

A 150 az új 100

A Budapest100 bemutatja: Városegyesítés

Hirdetés