Kortárs designt és képzőművészetet a karácsonyfa alá

A karácsonyt megelőző néhány hét a galériák, aukciósházak számára is sűrű időszak; a legtöbb hely adventi, karácsonyi árverésére készül. A műtárgypiac kínálata iránt érdeklődő közönség széles palettáról válogathat, hiszen a régi művészek munkáitól a kortárs alkotók műveiig, a képzőművészeti alkotásoktól a designig számos területet fednek le a különböző profillal bíró galériák és aukciósházak. Így a művészetekkel éppen ismerkedő, az alacsonyabb árfekvésű munkák iránt érdeklődő közönség és a mára már befutott, kiemelt áron kalapács alá kerülő művészek munkáit kiszemelő gyűjtők is megtalálják a számárukra megfelelő piacot.

Az idei évben sem maradnak el a nagy múltra visszatekintő galériák és aukciósházak árverései. A Virág Judit, a Kieselbach, a Nagyházi és a Bodó Galéria és Aukciósházak, illetve a BÁV egyaránt készülnek a téli árverésükre. Profiljukból adódó átfedés az árverőházak között, hogy elsősorban a 19-20. század művészeinek, esetenként kortársak munkáit helyezik kalapács alá. Ily módon sokak mellett Scheiber Hugó, Szőnyi István, Czóbel Béla és Rippl-Rónai József munkáira, de Zsolnay kerámiákra és antik bútorokra is licitálhatnak az érdeklődők.

Izgalmas art fairrel, úgynevezett kortárs butikkal készül a Resident Art Budapest  az idei adventi időszakra.

Azért is tettek bele sok munkát a vásár létrehozásába a szervezők, hogy 2020 megpróbáltatásait saját eszközeikkel ellensúlyozzák, és olyan élményekkel gazdagítsák az év végi események sorát, melyek valódi töltekezést kínálnak az érdeklődők számára.

Olyan anyagot állítottak össze, amelyben a friss művek mellett száz olyan alkotást is bemutatnak, amelyek abban a korszakban készültek, amikor ők még éppen csak megszülettek, azaz majd másfél generáció választja el a munkákat a jelentől. Így született meg a Ma kortárs, holnap klasszikus... című válogatás. Olyan, mára klasszikusnak számító művészek művei is bekerültek a válogatásba, mint Bálint Endre, Bada Dada Tibor, Fajó János és Hencze Tamás. Néhány nemzetközileg elismert művész is szerepel a tárlaton, így Hermann Nitsch és Victor Vasarely is. A fiatalabb generáció képviselői közül többek között Verebics Ágnes, Wolsky András és Bánki Ákos szerepel a kiállítók között.

A sokszínű kulturális programjairól ismert B32 Galéria és Kultúrtér kortárs dizájnvásárt szervez december elejére. Az egésznapos eseményen több tucat hazai designer és iparművész munkája vásárolható meg. Az program során amellett, hogy lehetőség nyílik a művészek legújabb munkáinak megismerésére, az alkotókkal történő közvetlen találkozás és eszmecsere helyszínévé is válik a B32.

A karácsonyi képzőművészeti és design vásárok amellett, hogy lehetőséget biztosítanak műtárgy és design-objekt vásárlásra, azt is támogatják, hogy az érdeklődő közönség átfogó képet kapjon a hazai műtárgypiac jelen állásáról. Így, hogy idén a koronavírus miatt korlátozott lehetőség nyílt kulturális események látogatására, felüdülést nyújthatnak az aukciós kiállításokon és árveréseken részt venni, akár online formában. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

A San Remo című képért fizettek életműrekordot jelentő összeget a Virág Judit Galéria őszi aukcióján.

Szenzáció a Báv centenáriumi aukcióján

Szenzáció a Báv centenáriumi aukcióján

Igazi művészettörténeti ritkaság, Camille Claudel A könyörgő című szobra kerül kalapács alá a BÁV júniusi Centenáriumi aukcióján

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Akkor semmiképpen ne maradj le az ötödik FALRA FEL! plakátaukcióról!

Hirdetés