A műtárgy.com frissítette listáit a 2020-as aukciós eredmények alapján.

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadó iroda először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.  A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban a frissített adatok mellett már megtalálható volt a legdrágább magyar fotóművészek listája is. Most, a 2020 éves eredményeivel frissített adatokat adták közre az élő művészekre vonatkozóan (az adott évben elhalálozott művészek még szerepelnek a listán).

Elemzésük aukciós adásvételek adataiból épül fel, kutatásuk elsősorban az artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaik a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák. A magyar művészek aukciós piaca kiadvány frissített kiadása nyomtatásban várhatóan 2021. őszén jelenik majd meg. 

Bak Imre – Orange, 1969 – Poliswiss Art Facebook oldala

Elemzésükben kitérnek rá, hogy a 2020-as év itthon egyértelműen a kortársak, ezen belül is az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is tovább folytatódott, különösen azoknál a művészeknél, akiknek már az elsődleges piacon is alig lehet hozzájutni egyedi munkákhoz. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy a nagyobb aukciósházak, így például a Virág Judit Galéria és Aukciósház már 2 önálló aukciót szentelt a kortárs műveknek és egyre több aukciósház kínálatában erősödik az élő művészek reprezentációja. A vírushelyzet miatt felgyorsultak az aukciósházak digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. Ez a digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak születtek a licitharcokban. A Covid-19 pandémia okozta bizonytalanság azért jelen van a piacon, többen kivárnak, így a Kieselbach Galéria és Aukciósház is, aki eladással egybekötött kiállítást szervezett az év végi szokásos aukciója helyett, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kortárs művészek munkái itt is nagyobb hangsúlyt kaptak a megszokottnál. Az egyébként nemzetközi viszonylatban is egyre jobban elterjedő private sales eladási kategória is kiemelkedő eredményeket hozott (ezek az eladások azonban nem képezik részét a hazai és nemzetközi aukciós adatbázisoknak). 

Reigl Judit – Gomolygás, csavarás, oszlop, fém, 1984. Az alkotás a Virág Judit Galéria és Aukciósház novemberi árverésén 44 millió forintért kelt el.

A 2020-as aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10 rangsor a következőképpen alakult: Az első helyén a tavaly 97 éves korában elhunyt Reigl Judit végzett, akinek nyolc eladott alkotása összesen több mint 125 millió forintért kelt el.  Az aukciós forgalom alapján, második helyen végzett Nádler István 27 darab aukción elkelt művével, melyek összértéke meghaladta a 122 millió forintot. Lakner László teljes aukciós forgalma tavaly több mint 104 millió forint volt, 10 műve talált új gazdára. Bak Imrének szintén 10 alkotása kelt el, 81 millió forint összegben. A lista ötödik helyén Keserü Ilona áll 53 millió forintos aukciós forgalommal, öt követi Molnár Vera a hatodik helyen, majd Ackermann Rita, a szintén tavaly elhunyt Konok Tamás és Molnár Sándor.

A műtárgy.com ugyancsak bemutatta 2020 Top10 legdrágábban eladott hazai műalkotásainak listáját. Az első helyen itt is Reigl Judit szerepel, Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című 1984-es munkája áll, amelyet a Virág Judit Galéria és Aukciósház bocsátott árverésre novemberben, és ami 44 millió forintért kelt el. A második helyre került Bak Imre Narancs című festménye, amelyet Varsóban, a Polswiss Art aukciósház ütött le csaknem 40 millió forintért októberben. Lakner László Rózsák című műve a harmadik helyen végzett, az alkotás 36 millió forintért talált gazdára, szintén a Virág Judit Galéria és Aukciósház novemberi aukcióján. Lakner Lászlótól még további két munka is szerepel a toplistán (a 8. helyen a Celan című 1982-es mű és 10. helyen a 19 millióért elkelt Konyhai csendélet). Nádler István két kiemelkedő munkája került fel a 10-es listára, az egyik a negyedik helyen szereplő  Szisztéma két rétegben (1981), amit a Bodó Galéria és Aukciósház árverésén ütöttek le 32 millió forintért, illetve a 9. helyre került Fekete című 1977-es mű. Az ötödik helyre Keserü Ilona 1969-es Cérnás című alkotása került, melyet a Virág Judit Galéria és Aukciósházban ütöttek le 28 millió forintért. Reigl Judit Ecriture en masse című 1965-ös olajfestménye a Sotheby’s aukcióján került kalapács alá, csak úgy, mint az 1966-os  Expérience d’apesanteur című képe. 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Íme, a legdrágább élő magyar művészek és műalkotások 2020-as toplistája

Íme, a legdrágább élő magyar művészek és műalkotások 2020-as toplistája

A műtárgy.com frissítette listáit a 2020-as aukciós eredmények alapján.

A százéves spanyol lottósorsoló gömbtől a Cartier hajlított szög karkötőjéig

A százéves spanyol lottósorsoló gömbtől a Cartier hajlított szög karkötőjéig

Ezek voltak a százéves BÁV 2020-as árveréseinek legszokatlanabb darabjai.

Aukción a magyar festészet kiemelkedő darabjai

Aukción a magyar festészet kiemelkedő darabjai

Téli aukció a Virág Judit Galériában.

Hirdetés