Az építőipar mellett a képzőművészeket is megihlette a színes napelem.

A klímavészhelyzet beköszöntével a gazdaság különböző szegmenseinek képviselői számos olyan struktúrát dolgoztak ki, melyek támogatják a fenntarthatóságot. Így van ezzel az építőipar is, mely esetében azért is égető ez a kérdés, mert környezetterhelése igen jelentős. Egyre több olyan megoldás létezik azonban, mely nagyberuházások és kisebb, egyéni építkezések esetében is támogathatja a fenntarthatóságot. Ily módon egy családi ház építése vagy felújítása során is különféle lehetőségek állnak a beruházó előtt. Elengedhetetlen ugyanis, hogy a kicsiben gondolkodás is jelen legyen a piacon, így a társadalom minden szereplője hozzájárulhat a bolygó védelméhez, lehetőségéhez mérten. 

Az energiatermelésben az egyik legnépszerűbb megoldás a napelemek használata. A tetőre applikálható panelek mellett ma már tetőcserepekbe integrált napelemek is elérhetők a piacon, de olyan kutatások is zajlanak, melyek célja rugalmas panelek létrehozása, hogy a napelemek minél több, és ne csak sima felületre legyenek felhelyezhetők. Egyes országok pedig azt tesztelik, hogy miként nyílhat lehetőség az autópályák napelemes lefedésére. Az ötletek és lehetőségek száma folyamatosan bővül. 

Az energiahatékonyság és praktikum mellett az esztétikum kérdése is felmerül.

Éppen ezért a kutatók és fejlesztők azon is dolgoznak, hogy a napelemek átlátszó vagy éppen színes változatban is hozzáférhetők legyenek. A problémát az okozhatja a fejlesztés során, hogy a színes panelek nem minden esetben képesek olyan teljesítményt elérni, mint hagyományos társaik. Egyes esetekben akár ötven százaléknál is nagyobb teljesítményromlás észlelhető, más körülmények között azonban akár meglepően kicsi is lehet a veszteség. Az biztos, hogy nagy veszteséget az esztétikum miatt sem érdemes vállalni, hiszen az anyagi szempontok talán a divatot is megelőzik, arról nem is beszélve, hogy túl nagy veszteséggel éppen az eredeti cél, a fenntarthatóság támogatása enyészne el.

Az AMBS architects terve színes napelem alkalmazására – Fotó: Facebook.com/AMBSarchitects

Holland tudósok számos tesztelés után arra az eredményre jutottak, hogy előállítható olyan színes napelem, mely estében tíz százalék körüli mértékre csökkenthető az energiaveszteség, amit már elfogadhatónak neveznek. Azért jelenthet előrelépést egy ilyen fejlesztés, mert az esztétikai kérdések számos esetben döntő szempontnak bizonyulhatnak egy termék alkalmazásához.

Hasonló véleményen van Marjan van Aubel holland művész is, aki azt vallja, hogy

„csúnya dolgokkal nem változtathatjuk meg a világot.

A fenntarthatóságot támogató technológiáknak is vonzó megjelenéssel kell rendelkezniük.”

Aubel tudósokkal és olyan cégekkel együttműködve, mint a Swarowski vagy a Holland Energiaközpont, azon dolgozik, hogy az intelligens designon keresztül népszerűsítse az energiahatékonyságot. Ily módon megmutatja hogy például egy asztal amellett, hogy betölti eredeti funkcióját, áramtermelésre is alkalmas lehet. A holland művész arra törekszik, hogy újradefiniálja a napenergiához való kapcsolatunkat, és elősegítse annak minél szélesebb körben történő elterjedését. Mindezt 2018-as TED előadásában is kifejti.


Az építőipar szereplői mellett tehát a művészeti szcéna berkein belül is találni olyan alkotót, akit megihlet a színes napelem. Abuel dolgozta ki idén a 2020-ról 2021-re halasztott Dubai Expo Holland Pavilonjának koncepcióját. Polietilénből és petből tervezett munkája amellett, hogy átengedi a fényt a pavilon mennyezetén, napenergia előállítására is alkalmas. Az expo után a napelemeket leszerelik és más projektekben alkalmazzák. Addig pedig közel 25 millió látogató ismerkedhet meg Aubel munkájával és ezáltal a napenergia-felhasználás különféle módjaival.

Hasonlóan érdekes terület a beltéri napelemek használata, ahol a kulcs a rendkívüli fényelnyelő képességű perovszkit szerkezetű anyagok használata lehet. Első hallásra talán meglepő, de gondoljunk a már most is kapható napelemes világítótestekre, és arra, hogy számos alacsony fogyasztású eszközt tehetünk „önellátóvá” ezzel a módszerrel. A színes napelemek is fontosak, miután a beltérben is előfordulnak nagy felületek, ám aligha szeretnénk, ha ezek a hagyományos sötétszürke színben pompáznának.

Bizonyára kell némi idő, amíg a fenti újítások a gyakorlatban is megjelennek. Addig is bízzunk abban, hogy a Dubai Expo 2021-ben megnyithatja kapuit, és a napelem egyéb alkalmazásai is mind jobban elterjednek.  

Forrás: Dezeen, koponyeg.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Az építőipar mellett a képzőművészeket is megihlette a színes napelem.

Az Egri Járási Hivatal és a ház a házban elv

Az Egri Járási Hivatal és a ház a házban elv

A győri ZIP Architects terve lett a tervpályázat befutója.

30 éve Magyarországon a Samsung

30 éve Magyarországon a Samsung

Az ünnepi évet többek között egy jövőkutató kerekasztal-beszélgetéssel kezdte meg a vállalat.

Hirdetés