A Corvinban minden szinten, szinte minden volt és úgy tűnik lesz is.

Az 1926-ban Reiss Zoltán tervei alapján készült épületen a domborműveket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid készítették. Az ötvenes években már 17 ezer négyzetméteren 700 dolgozó szolgálta ki a vásárlókat.

Az áruház mozgólépcsője, amely 1931-ben első volt Budapesten, sok embert csábított. A pályaudvarok közelsége miatt a vidékiek számára sem okozott gondot a megközelíthetőség. Hosszú évtizedeken keresztül havonta jártak fel a fővárosba „corvinozni”, még az ötvenes években is, amikor szinte semmit nem lehetett kapni. Aztán beindult a növekedés. Egy 1964-es lap például „áruház őfelségének” titulálta, ahol még segédmotoros kerékpárt is lehet kapni.

Azonban a történelem viharai nem kímélték az épületet. Ugyan 1999-ben a Skála Coop Áruházlánc tervei alapján elkezdődhetett volna a felújítás, ez nem valósult meg, mert műemléki épület lévén duplája lett volna az eredeti összegnek.

Mihadat Zoltán / MTI

Aztán sokáig nem történt semmi, de ez évben a VIII. kerület polgármestere közölte:

„a felújítás elindult, folynak a belső munkák, kezdődik a homlokzat helyreállítása, 2022-ben pedig várhatóan át is adják az épületet."

Magyarország egykor legnagyobb és legszebb áruházába szinte minden megújul, többek között az új mozgólépcső, a liftek, a gépészeti és elektromos rendszerek. Felújítják és szigetelik a tetőt, új fűtési, hűtési és elektromos rendszert építenek ki, fejlesztik a gépészeti és felújítják a tűzvédelmi rendszert. A külső homlokzatok helyreállítása az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda tervei alapján történik.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

De az óvodák és bölcsődék működéséről és sok másról is beszélgetnek.

Saját lakásügynökséget alapít a főváros

Saját lakásügynökséget alapít a főváros

Íme Budapest fejlesztési dokumentuma 2027-ig.

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Hirdetés