Hirdetés

A Corvinban minden szinten, szinte minden volt és úgy tűnik lesz is.

Az 1926-ban Reiss Zoltán tervei alapján készült épületen a domborműveket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid készítették. Az ötvenes években már 17 ezer négyzetméteren 700 dolgozó szolgálta ki a vásárlókat.

Az áruház mozgólépcsője, amely 1931-ben első volt Budapesten, sok embert csábított. A pályaudvarok közelsége miatt a vidékiek számára sem okozott gondot a megközelíthetőség. Hosszú évtizedeken keresztül havonta jártak fel a fővárosba „corvinozni”, még az ötvenes években is, amikor szinte semmit nem lehetett kapni. Aztán beindult a növekedés. Egy 1964-es lap például „áruház őfelségének” titulálta, ahol még segédmotoros kerékpárt is lehet kapni.

Azonban a történelem viharai nem kímélték az épületet. Ugyan 1999-ben a Skála Coop Áruházlánc tervei alapján elkezdődhetett volna a felújítás, ez nem valósult meg, mert műemléki épület lévén duplája lett volna az eredeti összegnek.

Mihadat Zoltán / MTI

Aztán sokáig nem történt semmi, de ez évben a VIII. kerület polgármestere közölte:

„a felújítás elindult, folynak a belső munkák, kezdődik a homlokzat helyreállítása, 2022-ben pedig várhatóan át is adják az épületet."

Magyarország egykor legnagyobb és legszebb áruházába szinte minden megújul, többek között az új mozgólépcső, a liftek, a gépészeti és elektromos rendszerek. Felújítják és szigetelik a tetőt, új fűtési, hűtési és elektromos rendszert építenek ki, fejlesztik a gépészeti és felújítják a tűzvédelmi rendszert. A külső homlokzatok helyreállítása az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda tervei alapján történik.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mókembé

Mókembé

Akik újraírják a várost.

Beszéljünk a Blaháról!

Beszéljünk a Blaháról!

Végéhez közeledik a főváros nagy léptékű közterületi beruházása.

40 éves szolgálat | Graphisoft

40 éves szolgálat | Graphisoft

Születésnapja alkalmából nyilvánosságra hozta jövőbeli, online terveit a Graphisoft.

Hirdetés