A Giza Project keretében most ingyenesen bebarangolható III. Mereszanh kriptájának virtuális 3D modellje. 

A napokban beszámoltunk róla, hogy Egyiptomban a turizmusért felelős minisztérium a 3D-bemutatókhoz használható Matterporttal feltérképezte VI. Ramszesz fáraó sírhelyét. A Museum of Fine Arts Boston és a Harvard Egyetem jóvoltából a Giza Project keretében ingyenesen bebarangolható III. Mereszanh kriptája is.

A koronavírus-járvány különösen erősen érinti azokat az országokat, ahol a turizmus húzóágazat – amilyen például Egyiptom is. Ez pedig új megoldásokra ösztönzi az illetékeseket, ha már egyszer személyesen a turisták nem tudják megtekinteni a történelmi helyszíneket, legalább a fotelből lehetséges legyen. Az elmúlt években egyébként a kulturális intézmények jó része belekezdett a digitalizálásba, vagy tette elérhetővé tárlatuk virtuális bebarangolását, a koronavírus pedig még jobban fel fogja erősíteni ezt a folyamatot.

A Giza Project története sem a koronavírussal kezdődött, 2000-ben a Museum of Fine Arts Boston kezdte el digitalizálni a piramisokhoz kapcsolódó régészeti dokumentációkat, amelyek bárki számra elérhetőek.

A projektet aztán 2011-ben a Harvard Egyetem vette át, ahol kibővítették a kutatási spektrumot, bevontak minden olyan intézményt, legyen az bárhol a világon, amelyek szintén rendelkeztek a piramisokhoz köthető információkkal, adatokkal. A cél az volt, hogy így a világ legnagyobb adattárát hozzák létre. 

A projekt legújabb elemeként hozzáláttak a piramisok és azokat körülvevő temetők 3D-s modellezéséhez is, új értelmet adva ezzel a városnézésnek. A mai napig körülbelül húsz síremléket és emlékművet modelleztek le, de még van sok, amely feldolgozásra vár. Mindemellett új technológiákat is bevetnek, hogy minél több módon álljon rendelkezésre az ismeretanyag: dolgoznak a kiterjesztett valóság eszközeivel, de megkezdték a régészeti leletek 3D nyomtatását is.

Az utcák helyett inkább sétálj egy jót a Gízai piramisok között, ide kattintva már indulhatsz is!

Forrás: Digital Gisa
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs kiállítótér a Gíziai-fennsíkon

Kortárs kiállítótér a Gíziai-fennsíkon

Évszázados örökség és kortárs művészet

Elkészült az építőipari anyagok piramisa

Elkészült az építőipari anyagok piramisa

A Henning Larsen iroda építésze osztotta meg.

Az utcák helyett inkább sétálj egy jót a Gízai piramisok között!

Az utcák helyett inkább sétálj egy jót a Gízai piramisok között!

A Giza Project keretében most ingyenesen bebarangolható III. Mereszanh kriptájának virtuális 3D modellje. 

Hirdetés