Szalai Bálint és Monika Beníšková egyaránt pályakezdők, eredeti, innovatív, magas design tartalmú munkával.

Két fiatal, pályakezdő tervező, Szalai Bálint és Monika Beníšková kapta az idei Határtalan Design Díjat. A 15 éves összművészeti rendezvénysorozat keretében 2016 óta ismerik el díjjal a kiállítók szakmai teljesítményét, mellyel elsősorban a fiatal alkotókat támogatják. Az elismerés célja felhívni a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra, a társadalmi szerepvállalás jelentőségére.

A Határtalan Design idén október 10-től látogatható, és 14 ország több mint 140 designerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be. A cím egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére, és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra, így kiállításon a szűkebben értelmezett designtárgyak mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek, és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek. (Az idei kiállításról itt írtunk bővebben.)

A megnyitó előestjén a szervezők közzétették a Határtalan Design Díjakat.

Az idei díjat két fiatal pályakezdő alkotó: a MOME Design Intézetében diplomázott Szalai Bálint és a pilseni LSFDA egyetem volt hallgatója, Monika Beníšková kapja, akik személyenként bruttó 300 000 forint díjazásban részesülnek.  Katia Bagosi és Andrei Revnic dizájnerek pedig ingyenes részvételi lehetőséget kapnak Európa egyik legjelentősebb design eseményére, a Lodz Design Festival-ra.

Szalai Bálint itthon. projektje a szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományait és közösségét erősítheti, design eszközökkel kiegészítve a helyi mesteremberek szaktudását. A MOME-s hallgató mestermunka tárgyai a helyi értékeket és szaktudást vegyítik a kortárs design eszközeivel, ezzel új piaci lehetőséget teremtve a közösség számára.

Monika Beníšková saját formanyelvet hozott létre: linóleum lapokat rétegel egymásra, majd a hengerformákat különböző technikákkal lemetszi és lecsiszolja. A faktúra láttatja az anyag különböző metszeteit, ezzel mind anyaghasználatában, mind technikájában és végső megjelenésében teljesen egyedi alkotásokat eredményez.   

Szalai Bálint munkái – Fotó: Szalai BálintMonika Beníšková alkotásai – Fotó: design-without-borders.eu/

A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait, magas design tartalmát értékeli. A művek kiválasztásában az alábbi szakértők vettek részt:
Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész, címzetes egyetemi tanár,
Demeter Nóra, DLA habil, Demeter Design Stúdió, Épitész, belsőépitész,
Horváth Béla, a Horváth Béla Művészeti Alapítvány alapítója, műgyűjtő,
Petrányi Zsolt művészettörténész,
Spengler Katalin és Somlói Zsolt műgyűjtők.

Az idei év újdonsága a műtárgy és textilterv vásárlás. Horváth Evelin textiltervező, a TEXHIBITION projekt keretében megvalósult tervét a Laguna Lakástextil Nagykereskedés valósítja majd meg.

Eva Hudecová, Kecskés Orsolya és Jill Koehn ékszertervező művészek munkái a Horváth Művészeti Alapítvány kollekcióját gazdagítják, Federica Sala ékszertervező művész alkotása pedig Spengler Katalin és Somlói Zsolt gyűjteményébe kerül.

Helyszínek és időpontok:
 
Kiscelli Múzeum – Templomtér

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Időpont: 2020. október 10. – november 15.
Kiállításmegnyitó: 2020. október 9-én
A kiállítást Michał Piernikowski, a Łódź Design Festival művészeti igazgatója nyitja meg.
A kiállítás nyitva: október 10. – november 15. között, hétfő kivételével mindennap 10.00 – 18.00-ig.
 
Galéria UMELKA
Dostojevského rad 2. 811 09 Bratislava
Időpont: 2021. május 6. – június 6.
 
designaustria
designforum Wien / MuseumsQuartier
Museumsplatz 1 / Hof 7, 1070 Wien
Időpont: 2021. június 10. – június 24.

A Határtalan Design Díj támogatói: Nemzetközi Visegrádi Alap, Horváth Művészeti Alapítvány, Laguna Lakástextil Nagykereskedés, Somlói Zsolt és Spengler Katalin műgyűjtők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megjelent A magyar mozdonygyártás nagykönyve

Megjelent A magyar mozdonygyártás nagykönyve

Hiánypótló kötet dolgozza fel a hazai mozdonygyártás történetét.

Tükör és tükröződés – fotókiállítás Veszprémben

Tükör és tükröződés – fotókiállítás Veszprémben

A Művészetek Háza Veszprém június közepéig látogatható Rorschach Image című csoportos kiállítása az elmúlt ötven év magyar fotómunkáiból válogat.

Referenciapontok és -vonalak | BarabásiLab

Referenciapontok és -vonalak | BarabásiLab

Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató vezetésével működő BarabásiLab kiállítása a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Hirdetés