A Pura Vida Dine étterem Tapolcán valódi mediterrán hely - a giccshatáron innen. 

Éppen útba esik, ha a Tapolcai-tavas-barlangtól a Malom-tóhoz tartunk. A családi vállalkozásban működő, 2014 decemberében nyílt étterem tulajdonosai Spanyolországban töltött éveik és olaszországi utazásaik idején sajátították el a mediterrán fogások elkészítését.

Fotó COPYRIGHT SIGN Tyukodi László

Az enteriőröket saját ötleteik alapján alakították ki, az inspirációt az Amalfi-part és Toszkána kis vendéglői, valamint a korábban szálláshelyként működő falusi házuk, a Dolce Vita Villa stílusa adta. Mediterrán hangulat, gyertyák és tükrök, rusztikus hatású kőburkolat – vidéki romantika pazar dekorációval, átgondolt és tökéletesen összehangolt részletekkel. Mégsem csordul túl a nosztalgia.

Fotó COPYRIGHT SIGN Tyukodi László

Az étteremnek otthont adó egykori püspöki kasznárház a 18. században épült, a pincék labirintusát rejtő város múltjáról a szegmensívek és a szabadon hagyott, eredeti kőfal tanúskodnak. Nem kizárt, hogy ez a fal részben a középkorban elbontott tapolcai vár kőanyagából épült. A falfelületet uraló kék pinceajtót a Liliomkert („tóti”) piac régiségei között találták. Nem titkos folyosóra vezet, az eredeti elképzelés szerint egy LCD TV-t rejtett volna. 

Fotó COPYRIGHT SIGN Tyukodi László

Az étterem részére készíttetett asztalokat a tulajdonosok saját kezűleg festették és antikolták. Ívek, pasztell árnyalatok, a giccshatáron innen maradó glamour, ahol még egy erős olasz kávé elfogyasztása is hétköznapi ünnep. 

Fotó COPYRIGHT SIGN Tyukodi László

A konyhafőnöknő, Erika mindent a vendégek előtt készít a látványkonyhában. Semmi sem marad rejtve – a vendégtérbe integrált konyha őszinte gesztus, ráadásul így nem kellett leválasztani még egy helyiséget. A pult rusztikus vakolatot kapott, és itt is visszaköszönnek a bejárati és a „pinceajtó” előtti lépcsőbe épített bontott kerítésvasak. Még jó, hogy csak pár lépés innen a Malom-tó, a város másik mediterrán szigete.​Szöveg: Chilembu Krisztina
Építész: Árkosi Erika és Árkosi Attila
Fotó: Tyukodi László

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/3-as lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 119 - 2015/03. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Ekler a szőlőhegyen, Soproni Gyógyközpont, Corvin Corner, Bad Girlz, KÉK Építészeti Filmnapok


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy étterem, ahol mindenről a lazac jut az eszedbe
  • 2019-10-10 08:00
  • Deco

Egy étterem, ahol mindenről a lazac jut az eszedbe

A belső designt az étterem séfje, Helene Darroze ihlette. 

Új, duplateraszos étterem a Kálvin téren

Új, duplateraszos étterem a Kálvin téren

Minőségi borokat és helyi ételspecialitásokat kínál a Winestone étterem.

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
  • 2019-07-05 12:39
  • Deco

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza

Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal újult meg a Danubius Hotel Helia Episode étterme és a szálloda terasza.

Hirdetés