Társasház felújítás energiahatékonyan?

Hiánypótló gyakorlati kézikönyvet adott ki a HuGBC

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete január 23-án mutatta be az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” című könyvét a FUGA-ban. A HuGBC társasházfelújításhoz készített gyakorlati kézikönyvével lakástulajdonosokat, közös képviselőket, szakembereket támogat a felújításban. 
 

Évről évre nő az újépítésű társasházak száma. Magyarországon jelenleg összesen 4 millió lakott lakás található, ennek 75%-át 1980 előtt építették. Ebben az időszakban az építkezéseknél az energiahatékonyság szempontjai még nem játszottak szerepet. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló Európai Unión belüli éghajlati együttműködés kiemelkedően fontos része a már meglévő lakásállomány minél előbbi felújítása. Az épületek a legnagyobb hazai CO2-kibocsátók és energiafogyasztók közé tartoznak. A teljes végsőenergia-felhasználás 27%-a lakóépületekben történik. Az épületállomány megújulási aránya, bár növekvő tendenciát mutat, még mindig alacsony – a felújítási arány (amely nemcsak a mélyfelújítást tartalmazza) a lakóépületek esetében évente megközelítőleg csupán 1 %.

Az European Climate Initiative (EUKI) program keretében támogatást nyert RetrofitHUB, három ország zöldépítési szervezetei együttműködési és kutatási projektjének (HuGBC, GBC Croatia, PLGBC) eredményeként született meg az energiahatékony társasházi felújítások gyakorlati vonatkozásait feltáró könyv.
 

Az épületek felújítása komplex, holisztikus megközelítést igényel. Az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. könyv végigveszi az energiahatékony felújítás fogalmi kereteit, hazai épülettípusait, műszaki kérdéseit, pénzügyi szempontjait. Bemutatja a társasházi döntéshozatal és közösségi tervezés módszereit, majd lépésről lépésre ismerteti az épületfelújítási útitervet, konkrét épülettípusok példáin keresztül ismerteti be a hazai és nemzetközi jógyakorlatokat. Az kiadvány célja, hogy az érintettek megismerjék és megtanulják, a felújítási folyamatok módszertanait, az alkalmazási és a megvalósítási folyamatokat és a szükséges dokumentációkat. 


A könyvbemutatón többéves szakértői munka eredményét ünnepelte a Magyar Környezettudományos Építés Egyesülete. A bemutató része volt egy izgalmas panelbeszélgetés is, ahol Zubreczki Dávid építészeti mesemondó, szakíró cserélt eszmét szakértőkkel és a szerzőkkel a könyv témájáról. A beszélgetésben Beleznay Éva (szerző, vezető fenntarthatósági szakértő, HuGBC), Erő Zoltán (Budapest főépítésze), Dr. Szalay Zsuzsa (szerző, docens, BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék) és Szécsi Ilona (szerző, energetikai szakember, Magyar Energiahatékonysági Intézet) vettek részt.


Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felújítják a kecskeméti Katona József Színházat

Felújítják a kecskeméti Katona József Színházat

Pontosabban megkezdődik a felújítási munkálatok tervezése.

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

A 143 éves pályaudvar felújítása a járvány ellenére folyamatosan zajlik, de történnek meglepetések.

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Elkezdődhet a rom helyreállításának megtervezése.

Hirdetés