Hirdetés

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) november 9-én jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, mely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. Az eszköz felerősíti a nemzeti épület-felújítási stratégiák helyi hatékonyságát és végrehajtását. 

A 2019 nyarán, nyolc ország partnerségével indult BUILD UPON2 nemzetközi projekt egy többszintes épületfelújítási keretrendszer kidolgozását és tesztelését célozta meg a 2050-re kitűzött európai karbonsemleges épületállomány eléréséért. A november 9-i hazai záróeseményen a HuGBC magyar konzorciumi partnerként az eredményeket ismertette, Budaörs mintavárosként, Budavár, Kispest és Szombathely pedig követő városként osztotta meg a tapasztalatokat és a további terveket a hallgatósággal.

A projekt eredményei

A projekt két és fél éve alatt nemzeti irányítóbizottságok és a bevont városok támogatásával 2020-ban elkészült a keretrendszer első, majd 2021 októberében többkörös finomhangolás után a végleges verziója. Budaörs mintavárosként workshopokon vizsgálta, hasznosak-e a javasolt mutatók, vajon rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű adat, van-e megfelelő adatgyűjtő rendszer, és van-e elegendő – technikai, pénzügyi és humán – erőforrás a sikerhez.

A BU2 indikátorai – Forrás: HuGBC

Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A közös gondolkodás eredményeképpen végül négy környezeti, négy társadalmi és öt gazdasági indikátor jött létre. Ilyen mutató például a CO2-kibocsátás csökkentése, az energiaszegénységből kikerült háztartások százalékos aránya, a beltéri levegő minőségének javítása vagy az energetikai felújítási munkák révén támogatott munkahelyek. Ezt az indikátorrendszert olyan források egészítik ki, amelyek segítik a városokat az adatgyűjtésben, és az eredményekről szóló jelentések hatékony elkészítésében. Az adatok tekintetében az egyszerű, könnyen hozzáférhető, az összehasonlíthatóság érdekében egységes adatok gyűjtése a cél, módszertanilag pedig fontos, hogy rögzítsék azokat. Ha pedig becslésre támaszkodnak, akkor ennek módszertanát is rögzítsék az önkormányzatok. Költségek mindig lesznek, de fontos, hogy ezek ne jelentsenek akkora terhet, ami kizárja a használatot.”

A mintaváros tervei, a következő lépések

Budaörs, a magyar mintaváros régóta elkötelezett a klímavédelem területén. A BUILD UPON2 projekt nagymértékben segítette az önkormányzatot a céljai elérésében. A keretrendszert hat plusz három önkormányzati épület megvizsgálásával tesztelték, és azonnal látszott, hasznos lesz. Szeptemberben a képviselőtestület úgy határozott, hogy a keretrendszert első körben bevezeti az önkormányzati épületállományra, illetve azokra a projektekre, ahol ez alkalmazható. Mindezeken túl szeretnének olyan képzéseken részt venni, amelyeket a téma releváns képviselői tartanak.

„Az egyik nagy kihívás az adatok hiányossága, illetve rendszerezése volt, ugyanis a folyamatosan gyűjtött adatok az önkormányzat különböző irodáinál landoltak. A projektnek köszönhetően elindult egy egységes, folyamatosan koordinált adatgyűjtés, ami jelenleg jól működik az önkormányzatnál, ugyanakkor a lakossági adatokra, és a szolgáltatószektor épületfelújításaival kapcsolatos adataira egyáltalán nincs rálátásunk, ehhez országos szintű adatgyűjtésre volna szükség – mondta el Szabó Sándor, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal pályázati koordinátora. A lakossági adatgyűjtésben a jövőben segíthetnek az önkormányzat által évente kiírt energiahatékonysági korszerűsítési pályázatok, melyek a tervek szerint teljesebb körű adatszolgáltatást igényelnek majd, és nyomon követik a források felhasználásának hatékonyságát egy meghatározott időszakig.

A legfontosabb jövőbeli feladatnak Szabó Sándor egy dedikált „klímareferens” kinevezését tekinti, aki napi szinten összefogja és koordinálja a folyamatokat, biztosítja az érdemi továbblépést, hogy hosszú távon javítsa az eddig elért eredményeket.

A követő városok képviselői: Újszászi Györgyi környezetvédelmi és fenntarthatósági referens (Budavár), Németh Ákos tanácsnok (Szombathely), Ferenczi István képviselő (Kispest) alátámasztották Budaörs tapasztalatait az adatgyűjtéssel és -kezeléssel, egy dedikált klímareferens fontosságával és az önkormányzati munkatársak edukálásával kapcsolatban.

Nemzeti szintű hatás

A BUILD UPON2 projekt országos szinten is érezteti a hatását: a felújítás előnyeinek mérésére szolgáló új, holisztikus megközelítés révén a helyi önkormányzatok most adatokat tudnak szolgáltatni a nemzeti Hosszú Távú Felújítási Stratégiához (LTRS), amely elkészítése minden EU-tagállam számára kötelezettség. Ha a keretrendszer indikátorait a tagállamok sablonként használják a stratégiáik nyomon követésére, biztosítani tudják, hogy minden követelménynek megfeleljenek, megkönnyítve az Európai Bizottság számára az előrehaladás értékelését.

Az Épületfelújítási Keretrendszer Módszertani Kézikönyve hamarosan elérhetővé válik a HuGBC honlapján.

A BUILD UPON2 projektről

Az EU Horizon 2020 által finanszírozott BUILD UPON2 projekt képessé teszi Európa városait arra, hogy meglévő épületállományuk 2050-re történő karbonmentesítése érdekében egyesítsék erőiket a nemzeti kormányokkal és az iparral. A BUILD UPON2 8 mintavárossal és 24 követővárossal dolgozott együtt az Európai Bizottság Felújítási Hullám törekvése megvalósításához szükséges stratégiák kidolgozásán. A fő hangsúly egy „többszintű, a felújítások hatását vizsgáló keretrendszer” kidolgozásán és tesztelésén volt. Ezt a keretrendszert az épületfelújítás sokféle előnyének nyomon követésére és jelentésére használják. A városfelújítási stratégiák egyedülálló mérföldköveiből és mérhető előrehaladási mutatóiból áll, többek között: kibocsátáscsökkentés, fokozott foglalkoztatás és javuló egészség. Az adatok helyi szintű rögzítésével a keretrendszer összekapcsolja a felújítást a nemzeti szintű szakpolitikai és döntéshozatali folyamatokkal, ösztönzi a nagyobb beruházásokat a városregenerációs programokba, és lehetővé teszi a bevált gyakorlatokkal kapcsolatos kezdeményezések bővítését és szélesebb körű felhasználását.

 

Fejléckép: Scott Blake / Unsplash (illusztráció)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Bíró Péter nemzetközi épületbiológus magyarázza el a HuGBC Green Talk sorozatában.

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Az agglomerációs település is bekerült a BUILD UPON2 nyolc mintavárosa közé.

Két hazai jó gyakorlat a karbonsemlegességre

Két hazai jó gyakorlat a karbonsemlegességre

A Budapest Airport példája és a Saint-Gobain Sustainability Roadmap.

Hirdetés