A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

2030-ra az európai épületek 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanának, ha mindegyiket nagy teljesítményű üvegek borítanák – derül ki a Glass for Europe megbízásából készült legfrissebb kutatásból. Egyre több vizsgálat, tanulmány támasztja alá a tényt, hogy egy üveggel borított épület nem energiapazarló, sőt. Az innovatív üveggyártók, így a Guardian portfóliójában is szerepelnek fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegek, amelyek a legnevesebb „zöld” építést és működést tanúsító szervezetek által minősített épületeken is egyre többször alkalmaztak már.

Az energiafogyasztás csökkentése az Európai Unió által meghatározott egyik legfontosabb környezetvédelmi cél. Sokszor emlegetett tétel, hogy hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkeznek épületeink, így az építőipari szektor gyártói számára évek óta kulcsfontosságú a kérdés, hogyan is csökkenthetők ezek a számok. Ebben az összefüggésben a legnépszerűbbek a megújuló energiaforrásokat hasznosító és a hőszigetelő anyagok. Ritkán kerül azonban napirendre, hogy a homlokzati üvegezésben is nagy lehetőségek rejlenek. A Glass for Europe kutatása szerint a nagyteljesítményű üvegek használatával viszonylag rövid idő alatt tudnánk látványos és valóban hatékony eredményeket elérni.

Európa két választása

A Glass for Europe megbízásából a TNO által vezetett „Potenciális energiamegtakarítás és széndioxid-kibocsátás csökkentés az üvegezéssel (Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction)” kutatás két lehetséges forgatókönyv elemzését mutatja be. Ezek kiinduló feltételezései, hogy 2030-ra, illetve 2050-re az Európai Unió minden épülete rendelkezik majd a megfelelő típusú üvegezéssel. Az első esetben az épületek évente 29 százalékkal kevesebb energiát fogyaszthatnak majd, amely 28 százalékkal alacsonyabb széndioxid-kibocsátást eredményezhet. A 2050-re vetített kép szerint a széndioxid-kibocsátás hasonló csökkentésével a lehetséges energiamegtakarítás elérheti a 37 százalékot is.

A Cheesegrater (középen) és a többi üvegpalota

Az Egyesült Királyságra vonatkozó becslések még optimistábbak: a megfelelő üvegtípus alkalmazása 2030-ban 32 százalékkal csökkentheti az épületek energiafogyasztásának mértékét a szigetországban. Ez az érték 2050-ben pedig, akár 42 százalék is lehet.

A 2030-ra becsült lehetséges megtakarítások majdnem fele az első tíz évben elérhető, amennyiben az új épületekben magas szelektivitású üveget használnak és megduplázzák (évente kettőről négy százalékra) a régi üvegek nagy teljesítményű üvegre cserélésének arányát.

Európa szempontjából ez akár 200 millió tonna olaj egyenértékkel (Mtoe) kevesebb energiafogyasztást, és 240 millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást jelenthet.

Minősített épületek

Ilyen innovatív üvegezésű épület London ikonikus felhőkarcolója, a „Cheesegrater”, amely a 75 000 m2-es homlokzata BREEAM Excellent tanúsítvánnyal rendelkezik. Az épület függönyfala dupla üvegborítású, ezáltal biztosítva az erős napvédelmet és a semleges megjelenést. A kétféle Guardian termék, a SunGuard SN 51/28 és a SunGuard SN 62/34, felhasználásával az alacsony g-értéknek köszönhetően az üvegezés is nagyban hozzájárul az épület beltereinek kellemes klímájához, és a benne tartózkodók kényelméhez.

Másik példa a Leedsben található Victoria Gate diagrid mintájú homlokzata, ahol a Guardian SunGuard SuperNeutral (SN 70/35) egyedi rendet és ritmust teremt. Az SN 70/35 üveg semleges kék színe szép összhangot teremt a beton finom tónusával, miközben az árkádsort természetes fénnyel árasztja el.

A Cheesegrater......és a Victoria Gate

A holnap épületei ma épülnek

A Glass for Europe jelentése arra mutat rá, hogy a rendkívül energiatakarékos üvegezés hozama a környezet számára jelentős előnyökkel jár, mindeközben csökkenti a hűtés-fűtés szükségességét is. A fontos paraméterek közül nemcsak a hőátadási együtthatót (Uw), de az optimális napenergia áteresztést (g) is érdemes megemlíteni. Emellett fontos megjegyezni, hogy a fényáteresztési együttható további megtakarításokat is eredményezhet, jóllehet ezt a Glass for Europe jelentése nem említi. 

 Guardian SunGuard® technológia

A fent említett kritériumok teljesítéséhez szükséges összes üvegezés megtalálható a Guardian Glass választékában. A Guardian SunGuard® termékcsalád magas szelektivitású termékei nagy fényáteresztést biztosítanak, miközben egyaránt szabályozzák a napsugárzás hőátengedését is. Ez segít a jól megvilágított terek kialakításában, és a túlmelegedés megelőzésében a nyári hónapokban, mindazonáltal télen hatékony védelmet biztosítva az épületekben a hőveszteség negatív hatásaival szemben az Uw = 0.5 W/m2K hőszigetelési együttható által (hármas üvegezésben). Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően ezek az üvegek megfelelő választásnak bizonyulnak a modern és energiahatékony épületekhez.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass kéthéjú üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/eu

A nagyobb méretű képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Torony a toronyban (X)

Torony a toronyban (X)

Üvegváza ihlette épület Londonban.

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Több mint 40 éves irodaépületet alakítottak át LEED Platinum minősítésűvé.  

Hirdetés