Hirdetés

Barcelona, Spanyolország: lenyűgöző panoráma, ikonikus forma, bámulatos üveghomlokzatok és innovatív műszaki megoldások jellemzik a tengerparti W Hotel látványát. És vajon mi teszi aktuálissá ma a 2009-ben épült spanyol szálloda üveghomlokzatát?


Irodaházak, középületek, hotelek, társasházak, mind épülhetnek üveghomlokzattal. Használóik, a benne lakók komfort iránti igényei pedig lehetnek azonosak, de legalábbis nagyon hasonlóak itthon és külföldön egyaránt. Meglepő módon, amíg az irodaházak és hotelek esetén nem is nagyon van pregnáns különbség Európa egyes országai között, addig itthon az akár magas minőségi kategóriába tartozó lakóházak is méltatlanul háttérbe szorulnak a minőségi üveghasználat tekintetében. 
 


Kivitelezési és üzemeltetési érdekellentétek

A nemzetközi, az energiafelhasználás optimalizálását célzó egyre erősödő trendek ellenére, a kivitelezés „gazdaságosabbá” tételének oltárán gyakran válik áldozattá az üzemeltetés hatékonysága.

„A rövid távú érdekek abban a ritka esetben kerülnek kevésbé szembe a hosszú távúakkal, ha a kivitelezés műszaki megoldásaiért felelős lesz maga az üzemeltető is” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója, aki nap mint nap találkozik a dilemmával: nyugat-európai trendek szerint tervezett üveghomlokzatok sokszor nehezen megfizethetők a magyar beruházó számára. „A hotel építésének idején ez az üvegezés jelentette az ideális megoldást a telepítés helyét és a beruházói igényeket is figyelembe véve. Mai szemmel a 43 %-os fényáteresztés helyett lehet, hogy 50 vagy 60 %-os üveget választanánk, de az akkoriban csúcstechnológiának számító üvegezés még ma is megállja a helyét, és megfelel a már még fontosabbá váló, a jövőnek építünk elvnek is.”

Míg Spanyolországban és akár a környékbeli, tőlünk délebbi országokban Szerbiában, sőt Albániában is többségben vannak azok a jó minőségű társasházak, ahol az egyébként nagyobb üvegfelületek napvédő üveggel készülnek, addig Magyarországon a redőnyökkel ellátott Low-E üvegezésű kisebb ablakok használata még ma is gyakoribb.

Magyarországon 2007-ben indult Orosházán a Low-e üvegek gyártása, ami akkor nagy előrelépésnek számított. A csak ilyen Low-e üvegekkel készült szerkezetek a hőszigetelési előírásoknak megfelelnek, ám a felhasználók egyéb igényei – pl. napvédelem a kilátás megőrzése mellett – vagy éppen a jövőnek építés követelményei már meghaladják a csak ezen üvegmodell kínálta műszaki lehetőségeket.


Esztétika és teljesítmény: egy évtizede is a jövőnek tervezve

A neves katalán építész, Ricardo Bofill tervezte, 473 szobával, ebből 67 lakosztállyal működő, fürdőt, beltéri és kültéri medencéket és strandot, fitneszközpontot, teraszokat, panorámás tetőtéri bárt, tánctermeket, éttermeket is magába foglaló épület minden szobájából lenyűgöző panoráma tárul a városra és a Földközi-tengerre. A kilátásról a teljes homlokzatot borító Guardian Glass SunGuard High Performance (HP) Silver 43/31 (43%-os fényáteresztés, 31%-os naptényező mellett) napvédő üvege gondoskodik, amely az esztétika és teljesítmény ideális kombinációját kínálta.

A 2009-ben kifejezetten korszerű, újgenerációs bevonatos napvédő üvegen keresztül 43%-os fényáteresztés mellett is bőséges természetes fény jut a szobákba, miközben a 31%-os naptényező miatt a napenergia beáramlása jelentősen kisebb. Ezáltal csökken az erős napfényből származó vakító ragyogás, és az üvegkombináció kiváló naphő-visszaverődést is biztosít, amelynek köszönhetően a belső tér hűvösebb, a légkondicionálási igény pedig kisebb. Mindez összességében javítja az épület energetikai mutatóit és az épület fenntartását gazdaságosabbá teszi. A külső szemlélő számára ugyanakkor az épületen az egységes tükröződés és szín dominál.


Üveghomlokzatok itthon

A Guardian Glass szakembere szerint az irodaépületek a mai tervezési trendeknek megfelelő korszerű, újgenerációs, nagy szelektivitású (elegendő látható fényt beengedő, ám kellő nap- és hővédelmet is kínáló), alacsony tükröződésű, egyre inkább semleges megjelenésű üvegek népszerűsége Magyarországon is egyre nagyobb. Véleménye szerint azonban ugyanez a lakóházak esetén nehezebben mondható el.

Az ilyen projektek tervezése során a kevesebb napvédelmet kínáló, így redőny integrálását mindenképpen szükségessé tevő három rétegű Low-e bevonatos üvegeken túllépni még egy magát magas minőségi kategóriába soroló lakóépület esetén is kifejezetten nehéz.

Felmerülhet a kérdés: vajon a három rétegű üvegezés redőnnyel kombinálva költségkímélőbb megoldás-e lakóépületek esetén, mint egy jobb üveget választani. A válasz nem feltétlenül egyértelmű, projektje válogatja mi lenne az ideális megoldás, ám a redőny/külső árnyékoló helyett/mellett célszerű lehet a több funkciós üvegezést választani.

 

Bővebb információ Guardian Glass termékekről
További érdekességek a Guardiantől

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

30 százalékkal csökkentheti Európa energiafelhasználását az üveg innovációja.

Üveghomlokzatok tervezése: mit nyerünk és mit veszítünk? (X)

Üveghomlokzatok tervezése: mit nyerünk és mit veszítünk? (X)

A Guardian Glass szakértőjével beszélgettünk.

Torony a toronyban (X)

Torony a toronyban (X)

Üvegváza ihlette épület Londonban.

Hirdetés