Innsbruck, Ausztria Tirol tartományának fővárosa, ahol már a Római Birodalom idején is említésre méltó település volt, Oenipontum néven. A város mai központjában épült Kathrin Aste és Frank Ludin tervei alapján az 50 méter magas, 19 000 m2 területű Pema2, az újgenerációs többfunkciós kereskedelmi- és lakóépület, ami sok tekintetben az alkotók eredeti építészeti látásmódját tükrözi.
 


Az innsbrucki székhelyű, de nemzetközileg is aktív LAAC építész irodát Kathrin Aste és Frank Ludin alapította és vezeti. A több mint egy évtizede zajló kutatások, fejlesztések a városi és tájépítészeti kihívásokra adható innovatív válaszok munkájuk fontos elemei. Projektjeik jellemzően a kultúra, az oktatás és a sport területéről kikerülő középületek, magas színvonalú és funkcionális irodai- és ipari létesítmények, és mindezeket tájépítészeti munkák is kiegészítik.
 


Több funkciós, panorámás

Innsbruck kedvező földrajzi fekvése, kiváló adottságai miatt már a Római Birodalomban is fontos szerepet játszott, Oenipontum néven. Ma is több országhatárhoz közel található: közúton Olaszországtól kevesebb mint 40, a német határtól 32, de Svájctól is alig 110 kilométerre fekszik. A város centrumában magasodó Pema2, többfunkciós épület: lakófunkciója mellett kulturális találkozóhelyként is szolgál. Kialakítása is ennek megfelelően történt.

Két részből, az Új Városi Könyvtárat magába foglaló kétemeletes főépületből, és a 11 emeletes, 173 diáklakásnak helyet adó toronyból áll. A főépület és a torony között nyitott emelet helyezkedik el, amely kulturális programoknak ad otthont, és bárki által szabadon látogatható. Mindezek mellett földrajzi lokáció szempontjából is ideális: buszmegállók, a főpályaudvar az Innsbrucki Egyetem és annak campusai is kényelmes sétatávolságban érhetők el.
 


Látvány és energetika üveghomlokzattal

Az üveg az épület designjában és működésében egyaránt főszerephez jut. A toronyház lakásainak mindegyike egytől-egyig az innsbruck-i hegyekre lenyűgöző panorámával rendelkezik, de a lakások ezen előnyeinek kihangsúlyozása mellett lényeges szempont volt az épület energetikai mutatóinak kézben tartása is a szigorú követelményeknek megfelelve. Ugyanakkor központi elhelyezkedésű épületről lévén szó, az esztétikai megjelenésre is nagy hangsúlyt kellett fektetni.

Így az egyedi homlokzathoz a Guardian SunGuard® High Durable Solar Light Blue 52 üvegre esett a választás, amely az épület benapozottságát csökkentve, egyrészt hozzájárul a légkondicionálási szükségletek csökkentéséhez, másrészt segíti a szerkezeten belüli hőszabályozás vezérlését is. A belső üvegtábla Guardian ClimaGuard® 1.0 bevonattal készült, amely pedig a hidegebb hónapokban a hőmegtartásért felel.
 


A SunGuard® High Durable (HD) üveg, katódporlasztásos eljárással előállított hőfelvétel-szabályzó bevonattal rendelkező kiváló tartósságú üveg. A bevonat tartósságát a gyártás során felhasznált rendkívül ellenálló anyagoknak köszönheti, amely azt is lehetővé teszi, hogy az üveget monolit szerkezetben az épület belső oldalának felületi burkolására is használják.

Kezelési és gyártási tulajdonságok tekintetében bármely más monolit üvegszerkezetekhez alkalmazható termékkel megegyezik. Használata jellemzően kéthéjú homlokzat külső üveghéjaként, szellőztetett üvegezéshez, festett panelekhez, üvegzsalukhoz és benapozást csökkentő külső árnyékolólécekhez történik.

Tippek, tanácsok üveghomlokzathoz.
Inspiráció más Guardian Glass projektekből.
 

 

Guardian Glass | Web | Facebook | Instagram 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

A LAB5 ambiciózus épületterve Bohus Zoltán szellemiségét örökíti tovább. 

Fényjáték a betonfalú templomon

Fényjáték a betonfalú templomon

Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges beton-templomot a cseh Atelier Štěpán.

Amerikai egyetemisták kagylóból készítettek üveget

Amerikai egyetemisták kagylóból készítettek üveget

Azt vizsgálták, hogyan lehet hasznosítani a környezetünkre veszélyes inváziós fajokat.

Hirdetés