A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

Az FDB csapata visszaállítaná a szakma korábbi fényét.

Szobrászok, mesterek, kőművesek százai dolgoztak évekig azon, hogy egy-egy csodát létrehozzanak. Említhetjük például a Bazilika épületét vagy számos Andrássy úti ingatlant. Tették ezt annak érdekében, hogy kellemes környezetet hozzanak létre, hogy a „Mű” ne csak a tulajdonosokat kápráztassa el, hanem azokat is, akik esetleg sohasem nyernek bebocsájtást az épületbe, de vágyjanak arra, hogy benézhessenek. Éveket dolgoztak a homlokzatok megtervezésén és kivitelezésén, mert tudták, milyen fontos szerepe van a munkájuknak, és ezzel a társadalom, a közösség fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Az FDB célkitűzése segíteni a beruházókat, tervezőket és generálkivitelezőket abban, hogy már a koncepció fejlesztésétől kezdve a legjobb esztétikai megjelenés mellett az optimális kialakítást találják meg a projektjüknek mind költség, mind kivitelezési idő tekintetében is. Ezért hangsúlyozzuk oly sokszor már meglévő és új partnereinknek:

„Az igazán minőségi homlokzat megvalósítása a korai szaktervezésnél kezdődik”.

Ezzel lehet biztosítani azt, hogy az épület legfontosabb minőség és üzenethordozója megkapja azt a szakmai odafigyelést, amely segít eladni vagy bérbe adni egy ingatlant. Ma már a vásárlót vagy a bérlőt elsősorban az ingatlant körül- vevő épített környezet és maga a bemutatott épület külleme, homlokzata fogja meg.

BudaPart, C épület – Fotó: Hlinka Zsolt

Amikor nem korlátoznak bennünket a körülmények, szeretünk utazni. Hajt minket a megismerés és a világ felfedezésének vágya. Útjaink során általában homlokzatokat tekintünk meg, fotózunk le: vagy a természet erői által évmilliók alatt létrehozott „homlokzatokat” – tájakat, hegyeket, partokat, vidékeket –, vagy pedig az épített látványokat. Városokat, településeket, romokat tekintünk meg, amelyeket építész mesterek alkottak, hogy formálják a környezetet, ahol a mindennapjainkat éljük, vagy pedig szabadidőnket töltjük.

Láthatatlanul vesznek minket körbe a homlokzatok. Ha nem az építőiparból érkezünk, talán fel sem tűnnek. Mégis százmilliók telefonjában találhatóak képek épületek homlokzatáról az utazások alkalmával készült fotókon. A mögöttes szerkezet nem érint meg, de a legfontosabb részt, az épületek arcát, a homlokzatot – mely az építészet fő kommunikációs és alakító eszköze – képekről, filmekről akkor is felismerhetjük, ha egyébként sosem jártunk az adott helyen.

Mégis kérdés, elegendő figyelmet fordítunk-e ilyen értelemben személyes terünk (otthonunk) kialakítására. Pedig először a homlokzatot látják a barátaink, ezt mutatjuk meg magunkból legelőször, legyen szó családi vagy társasházról. Ugyanakkor a homlokzat a városkép, a városszövet egyik legfontosabb alakítója egyben.

A modern építési technológiák kifejlesztése előtt a homlokzatokat alapvetően a szerkezet ritmusa – az ajtók, ablakok elhelyezése, tagolása – befolyásolta. Azonban ezt a korabeli építészek nem hagyták érintetlenül.

Az FDB csapatával azért dolgozunk, hogy visszaállítsuk a szakma korábbi fényét. A 21. század építészetében nem a szobroké a főszerep, és nem a nyílászárók ritmusa határozza meg az épületek arcát. Az anyagok szabadsága és az alapos, elmélyült mérnöki tudásunk a homlokzati kombinációk milliónyi variánsát teszi elérhetővé. A homlokzati burkolati rendszerek gyors ütemű fejlődése nagy lehetőségeket és komoly mérnöki kihívásokat tartogat, amelyeket már szinte az első alaprajzok és homlokzati vázlatok megszületésekor figyelembe kell venni. Üveg, alumínium, réz, cink, acél, kompozit, beton, szálcement... mind-mind egy lehetőség. Ezek az anyagok képesek olyan megjelenést kölcsönözni egy-egy épületnek, ami legalább 50 éves időtávon is megállja a helyét, szépséget és minőséget kölcsönözve a beburkolt tartóváz-szerkezetnek.

FDB-Projekt Kft.
+36 70 600 1440
info@fdb-homlokzat.hu
www.fdb-homlokzat.hu
1095, Budapest, Soroksári út 48.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Visszatükröződő történelem

Visszatükröződő történelem

Hogyan illesszünk mai épületeket akár évszázadokkal korábban épült házak közé?

Egy földöntúli textúrájú anyag a Földről – megérkezett az EQUITONE [lunara]

Egy földöntúli textúrájú anyag a Földről – megérkezett az EQUITONE [lunara]

Az új homlokzatburkolat-családhoz a világűr szolgált ihlettel.

Finisben az Év Homlokzata 2021 pályázat

Finisben az Év Homlokzata 2021 pályázat

A közönség által legjobbnak ítélt építészeti megoldásokat keresik.

Hirdetés