A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonában lévő épület az elkövetkező években az intézmény pécsi képzési központja lesz és a tervek szerint a város kulturális közéletében is fontos szerepet játszhat majd. Jelenleg a tervezés folyik, az MCC azon dolgozik, hogy 2026-ig teljeskörűen felújítsa a történelmi épületet, amelyre hamarosan egy biztonságos, a helyi és országos építészeti hatóságok által engedélyezett épületháló kerül.

 

A Pécsi Nemzeti Kaszinó épülete jelenleg rendkívül rossz állapotban van, többek között a Király utcai homlokzata is jelentősen károsodott, az időjárás viszontagságai, a karbantartás hiánya, valamint az időnkénti vandalizmus miatt. Az MCC szándéka, hogy a felújítás megkezdéséig is megóvja a további károktól az épületet, a Király utca járókelőit és egyben megmutassa a városlakóknak is, hogy milyen volt a Pécsi Nemzeti Kaszinó egykoron és milyen patinás lesz megújult állapotában. Az épület Király utca felöli részét borító molinóra monokróm színvilágban, vonalas ábrázolással, a hatóságok által már jóváhagyott építészeti felmérési terv alapján kerül fel az épület homlokzatának rajza.

Az épületháló tervezése során szempont volt a lehető legbiztonságosabb kialakítás. A teljes felület 5 különálló ponyvából áll, amelyeket egymástól függetlenül, de folytatólagosan rögzítenek. Ez lehetővé teszi, hogy a Király utcai homlokzatok által alkotott térfal is közel eredeti tagozódással maradjon meg a homlokzat letakarásának idejére.Az MCC a vidéki központjai létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket.

Minden ingatlan esetében hangsúlyosan figyel a környezeti fenntarthatóságra, a tájba illeszkedő kivitelezésre, a kulturális értékek, az épített örökség megóvására, és kizárólag olyan fejlesztéseket valósít meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, valamint hozzájárulnak a helyi gazdaság bővüléséhez is. A beruházásoknak köszönhetően az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket. Az MCC elkötelezett, hogy az épületek régi fényét visszaadja, azokat és környezetüket pezsgő élettel töltse meg.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A továbbépítés új rétege – az Egyheted Studio és a Zip Architects terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatán

A továbbépítés új rétege – az Egyheted Studio és a Zip Architects terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatán

Logikus rend, a program tisztelete és sokszínű használati minőség.

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

A nyertes épületpályázatok tükrözik a tehetséggondozás szellemiségét és harmonizálnak a városi környezettel.

Nyílt levél Kerényi József kecskeméti könyvtárépületének megmentéséért

Nyílt levél Kerényi József kecskeméti könyvtárépületének megmentéséért

A szakma nyílt levele a Kerényi József tervei alapján felépült kecskeméti könyvtárépület megmentéséért

Hirdetés