Napjaink vitathatatlanul egyik legfontosabb – az élet minden területére kiterjedő – témája a fenntarthatóság kérdésköre. Üdvözlendő tendencia, hogy a cégek is egyre hangsúlyosabban fordítanak figyelmet ezen összetevőre mind az anyaghasználat, mind pedig a gyártástechnológia kontextusában. Az FDB Facade Design&Building gyakorlatorientáltságának, megbízhatóságának és tapasztalt szakértő gárdájának köszönhetően hamar meghatározó szereplőjévé vált a hazai piacnak a homlokzatok kivitelezése tekintetében. Munkáik nem csupán magas minőségű, ikonikus épületeken kapnak helyet, hanem egyszersmind korunk környezettudatos szempontjai is megjelennek a gyártástechnológia és anyaghasználat során.

 

Számtalan különféle stílusú épület a Pick Arénától a Kútvölgyi Kórházig, a Postapalotától a GoBuda Mallig, a megújult Ráday utcai kollégiumtól a Székesfehérvári vasúti felüljáróig – a közös pont, hogy mindegyik az FDB keze nyomát viseli magán. Az avatatlan szem számára is magas esztétikummal rendelkező házak homlokzati kivitelezése mögött azonban egy olyan cég áll, ami legalább ilyen fontosnak tartja a működésében azon típusú megoldásokat, amelyek a hulladék minimalizálására és újrahasznosítására épülnek.

GoBuda - Fotó: Palkó György

Köztudott, hogy egy-egy iroda szervezése rendkívül sok dokumentációval jár, a nyomtatás által sokszor megdöbbentő méretű papírmennyiséget jelent nap mint nap. Korunk digitális technológiája viszont már lehetővé teszi, hogy ezek a lehető legnagyobb mértékben redukálva legyenek.

A technológia azonban nem elég, szükségeltetik hozzá egy olyan felelősségvállalás, amely a dokumentumok digitalizálását és az elektronikus ügyintézést részesíti előnyben. Az FDB szemléletmódja szerencsére maximálisan ezt tartja szem előtt, így az építészeti háttérmunkálatok jelentős része digitális közegben, eszközökön zajlik, jelentősen csökkentve a fölösleges papírhasználatot és nyomtatást. 
 

Kútvölgyi kórház - FDB

Természetesen a perspektíva ennél jóval tágabb, és érinti a tervezési, a gyártási és a kivitelezési folyamatokat egyaránt. A fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot támogatják a hagyományos megoldásokat kiegészítő új technológiák, az előkészítést igénylő és a kivitelezésnél hatékonyságot növelő műszaki megoldások. A 3D scan vagy az előregyártás, az előre tervezett, optimalizált anyagfelhasználás előnyös hatással van mind a tárolási időre, mind pedig a lekötött kapacitásokra. Ehhez társul még, hogy a cégnek Vácott saját gyártóüzeme van, ahol többek között az üzemi hulladék mennyiségét 80%-kal sikerült csökkenteni, ami hatalmas eredmény.

A kivitelezés során nagy hangsúlyt kap a lehető legkevesebb felesleges építőanyag megmaradása, ennek érdekében a burkolati alapanyagok felhasználása során fontos szempont a minél kevesebb „leeső” anyag, természetesen olyan módon, hogy a homlokzat minőségét ez a legkisebb mértékben se befolyásolja.

A kivitelezést követően az építési törmelék is újrahasznosításra kerül csakúgy, mint a felhasznált csomagolóanyagok. E széleskörű és felelős szemléletmód biztosítja azt, hogy az FDB egy olyan cég legyen, amely a minőségi építészetet, valamint a jövő fejlesztéseit és a környezetvédelmet tartja szem előtt.  
 

Székesfehérvári vasúti átjáró - Fotó: Palkó György

 

FDB Facade Design&Building | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Reynaers Aluminium támogatja a körforgásos építkezési gyakorlatot

A Reynaers Aluminium támogatja a körforgásos építkezési gyakorlatot

A C2C tanúsítvány ennek a jövőképnek az elismerése.

Öt tévhit, ami miatt épületeket bonthatnak le

Öt tévhit, ami miatt épületeket bonthatnak le

Mert a meglévő épületek is bőven rejtenek lehetőségeket. 

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

A lakóhely koncepciót a sanghaji YANG Design tervezte.

Hirdetés