A zöldhidrogén képes lekötni a megújulók által termelt áramtöbbletet, és növeli az ország energiafüggetlenségét.

Megvalósítási szakaszba lép az első hazai ipari méretű zöldhidrogén projekt, amelyhez a hidrogéntermelő egységet a Ganzair szállítja. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal négymilliárd forintos pályázatot hirdetett meg tavaly Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív technológia által gázenergiává (hidrogén, biometán) történő alakítását célzó fejlesztések megvalósítása címmel. A nyertes pályázatok egyike a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) Akvamarin nevű projektje. 

A projekt keretében a hidrogéntermelő egységre kiírt közbeszerzési pályázaton a magyar kompresszortechnikai piac egyik vezető szereplőjére, a GanzAir Kompresszortechnika Kft-re esett a választás, amelynek értelmében a kiskunhalasi gyártóbázisú GanzAir számára nyílik lehetőség, hogy a szükséges hidrogéntechnológiai berendezéseket összeállítsa és beüzemelje – derült ki a cég közleményéből. A hidrogéntermelő, -tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végzi majd.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (az MVM csoport tagja) négy földalatti gáztárolójából a kardoskúti földalatti gáztárolót vonja be egy kutatás-fejlesztési projektbe. A már folyamatban lévő projekt keretében egy – a segédüzemekkel együtt – 2,5 MW névleges összteljesítményű elektrolizáló és nyomásfokozó rendszer és a hidrogént a földgázba keverő, adagoló technológia épül ki. Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2-kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztó rendszerei beadagolhatóság-vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén földalatti gáztárolóban nagy – 100 bar feletti – nyomáson való, hosszú távú tárolására. Ezzel párhuzamosan egyetemek és kutatóintézetek bevonásával vizsgálni fogják a nagynyomású hidrogénnek a felszíni technológiai berendezésekre, a helyi gázhálózatra, a földalatti gáztároló geológiai szerkezetére való hatását. 

A tiszta hidrogén kiemelt jelentőségre tehet szert Európa dekarbonizációjában és egy hatékonyabb energiarendszer kialakításában. A megújuló energiával termelt és hosszú ideig jól tárolható hidrogén a klímakockázatok csökkentése céljából reményteljes energetikai megoldást kínál Magyarország számára is, valamint hozzájárulhat egy hatékony, a megújulókat minél nagyobb mértékben befogadni képes, mégis kiegyensúlyozott energiarendszer kialakításához.

A beruházás kettős eredménnyel kecsegtet. Egyrészt a földgáz infrastruktúrában tárolt, továbbított hidrogénről értékes műszaki információkra számíthatunk, másfelől a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is hozzájárul. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit, ami jelenleg tárolási lehetőség hiányában szabályozási, rendszerbiztonsági nehézségeket okoz Európa-szerte.

A hidrogén légköri nyomáson igen kis sűrűségű gáz, a levegőnél mintegy 15-ször, a földgáznál 10-szer könnyebb, „hígabb”. Minél gazdaságosabb tárolásához nagy nyomásra, a légköri 1 bar nyomás 200-400-szorosára szükséges összesűríteni, ami kompresszorokkal történik. A Ganzair Kompresszortechnika több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik gázok sűrítése, generálása, kezelése terén. Erre a tapasztalatra és a földgáziparban, többek között a földgáztárolóknál, gázszállító vállalatoknál is meglévő számos referenciájára alapozva pályázta és nyerte meg a kardoskúti projektben az elektrolizáló hidrogénfejlesztő és nyomásfokozó egységekre kiírt közbeszerzést.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A KÉSZ Csoport része lett a Greenergy

A KÉSZ Csoport része lett a Greenergy

Energetikai céget vásárolt az ország egyik legjelentősebb építőipari szereplője.

Rekordot döntött a globálisan előállított megújuló áram mennyisége

Rekordot döntött a globálisan előállított megújuló áram mennyisége

De így is csak az össztermelés tíz százalékát teszi ki.

Hirdetés