Január 21-én egy nagyszabású ünnepséggel kezdetét vette a Veszprém Európa Kulturális Főváros évad. Az egy éven át tartó projekt előkészítésében több kulturális szereplő, nagyon sok szakma különböző képviselője és megannyi cég is részt vett. A Paradigma Ariadné az előkészítő fázisban kulturális projektekkel, majd már konkrétan az EKF évadra készülve tervezési tevékenységgel vette ki részét Veszprém támogatásából. 

 

Mielőtt Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a Paradigma Ariadné egy konferencia szervezésével, egy Veszprém építészeti kultúráját és örökségét átvizsgáló kiadvánnyal, valamint két olyan kiállítással segítette a pályázati folyamatot, amely nemzetközi láthatóságot teremtett a város számára és ezzel párhuzamosan jelezte Veszprém lakói felé, hogy valami egészen izgalmas időszak előtt áll a város.
 

12 fal kiállítás megnyitó

A 12 Fal kiállítás azóta is az egyik nemzetközileg legtöbbet publikált építészeti kiállítás idehaza, a Jutasi úti lakótelepen bemutatott installációk és a kapcsolódó audioguide pedig sok lakótelepi lakossal ismertette meg a városrész és a lakótelepek történetét, kicsalogatva őket az amúgy alulhasznált zöldterületre. 
 

Az arc a medence a két torony és egy rom kiállítás

Ennek folytatásaként a Paradigma együttműködve Veszprém képviselőivel elkészítette a Jutasi úti lakótelep Részletes Megvalósíthatósági Tanulmányát, amely több évtizedre kijelöli a városnegyed fejlesztését, és részletekbe menő javaslatokat tesz a közterek rehabilitációjára, a kultúra és a sport köztéri lehetőségeinek javítására.

Első lépésként pedig hamarosan elkészül az a futópálya, amely a gerincét adja majd a jövőbeli fejlesztéseknek. A tervezés alatt felhalmozott ismeretekből könyv készül, bemutatva a közösség számára a lakótelep építésének és fejlődésének történetét.
 

Haszkovo részletes megvalósíthatósági tanulmány

Játékosváros néven a Paradigma kidolgozott és kiviteli fázisig elkészített egy több javaslatból álló tervcsomagot, amely az országban először átfogó képet adott egy város számára arról, hogy milyen lehetőségek adottak a köztéren való játékhoz, legyen az akár szellemi, akár fizikai.

Ennek kapcsán felmérték és értékelték a város összes játszóterét, és a város azon pontjait, amelyek játékra adnak lehetőséget, majd további hazai és európai irodákkal közösen meg is terveztek több szabadtéri játékos elemet, amely Veszprém közterületeit a játszóterektől függetlenül tette volna játékosabbá. Az Urban Concept tájépítészeivel közösen pedig elkészült egy új európai színvonalú játszótér terve is.
 

Veszprém – Játékosváros

Ezen túlmenően pedig megvalósulás előtt állnak azok a köztéri installációk, amelyek a városba érkezők számára fogják egyértelművé tenni, hogy megérkeztek Európa Kulturális Fővárosába a nyári fesztiválszezon ideje alatt.  

Bár néhány projekt az azóta kitört háború, a Covid vagy éppen a formálódó gazdasági nehézségek miatt nem tudott megvalósulni, a Paradigma Ariadné tervezői örültek annak, hogy folyamatosan tervekkel tudták segíteni Veszprém Európa Kulturális Fővárosává válását és ezzel folyamatosan valós képe volt a városnak arról, hogy milyen projektekbe, mikor és milyen ütemezéssel tud belevágni.
 

EKF építészeti tanulmányterv
 

Paradigma Ariadné | Web | Facebook | Instagram
Veszprém-Balaton 2023 | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészetesítették a Twitter logóját

Építészetesítették a Twitter logóját

A Paradigma Ariadné fellépett a Twitterre, majd készített erről egy geget, ami persze jóval több is egy gegnél.

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Ráadásul mindez egyben: a Paradigma Ariadné-féle Százosztatú ház is látható volt a Rejected kiállításon.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Hirdetés