Hirdetés

Unikális feladat az ország főterén

A Szabad György Irodaház kivitelezéséről Veszelák Péter és Tóth Gábor, a Market Építő Zrt. munkatársai nyilatkoztak. 

Hirdetés

A Szabad György Irodaház kivitelezése a Market Építő Zrt. sok jelentős épületen tapasztalatot szerzett szakembereinek is különleges kihívást jelentett, méghozzá több szempontból: a modern irodaház elé egy historizáló homlokzatot kellett felépíteni mai technológiával és szaktudással, egy országos jelentőségű helyszínen, ráadásul a metrólejárattal szoros kapcsolatban. A részletekről Veszelák Péter műszaki igazgató és Tóth Gábor, a projekt műszaki előkészítője nyilatkozott az Octogton 2020/1-es számában.

Az a mesterségbeli tudás, ami egy kőművesnek vagy egy kőfaragónak a 20. század első felében – amikor Hültl Dezső az épület homlokzatát megtervezte – még megvolt, a II. világháború után eltűnt az építőiparból. Hogyan tudták a mai körülmények között megvalósítani ezeket a terveket? 

VP: Ez egy nagy kihívás volt a számunkra. Bár a Marketnek komoly tapasztalata van a régi, műemléki épületek terén, mint például a Hotel Moments az Andrássy úton vagy a Párisi Udvar, itt most nem felújítani kellett egy historizáló homlokzatot, hanem egy teljesen új szerkezetként megépíteni, így ez egy unikális feladat volt. Ráadásul közvetlenül a már meglévő Hültl-homlokzat mellett kellett ezt megoldani, annak méreteit és formáit tökéletesen rekonstruálva. A homlokzat döntő része süttői kemény mészkőből készült, azok a részek pedig műkőből, amelyek a szomszédos épületen is ebből vannak. Ma már valóban nagyon kevés olyan szakember van, aki ezekhez az anyagokhoz, szerkezetekhez ért. A kőfaragó munkákban a Reneszánsz Zrt. volt az alvállalkozónk, a műkő szerkezeteknél pedig az Ornamentika Kft., az országban jelenleg náluk vannak olyan mesterek, nem túl nagy számban, akik ilyen munkákat el tudnak végezni. 

TG: Természetesen nem követhettük száz százalékban a 20. század eleji, hagyományos építéstechnikát, az építőipar azóta teljesen átalakult, itt a tartószerkezet nem tégla-, hanem vasbeton fal. A teljes falszerkezetnek a mai követelményeknek kell megfelelnie, a historizáló kőburkolat alatt egy modern, átszellőztetett szerkezet van, amelynek szigetelési és rögzítéstechnikai kérdései rendkívül komoly szakmai kihívást jelentettek nekünk is és a szakvállalkozóknak is. Statikai szempontok miatt a kváderkövek könnyített kivitelben, üregesen készültek. Az oszlopok tartószerkezetét eredetileg egy vasbeton gyűrű adta volna, azonban a Market-csoporthoz tartozó Moratus Kft.-vel együttműködve végül is arra a megoldásra jutottunk, hogy ehelyett egy utófeszített szerkezetet alakítunk ki, a mészkő körgyűrűket összefeszítő rudakkal. Ahogy ebből a példából is kiderül, itt nem lehetett rutinból dolgozni, hanem végig sok gondolkodásra, kísérletezésre, kreativitásra volt szükség.

Veszelák Péter és Tóth Gábor - Fotó: Dudás Szabolcs

Az épület helyszíne, a Kossuth tér is kivételes: az ország főtere. Itt, gondolom, még a szokásosnál is sokkal feszesebb organizációra volt szükség.

VP: Így van, nagyon oda kellett figyelni, hogy csak a legminimálisabb felfordulást okozzuk. Az organizációs tér igen szűkös volt, rendkívül fegyelmezetten kellett dolgozni, folyamatos zaj- és por-monitoring mellett. Figyelembe kellett vennünk az olyan eseti igényeket is, mint a diplomáciai látogatások. Az irodaházból az Országházba vezető alagúttal összefüggésben a Parlamenten belül is folytak munkák, ezek az épület történelmi jelentősége és a biztonsági szempontok miatt is még nagyobb figyelmet igényeltek. 

TG: A Parlament épületében létrejött új terek nagyon attraktívak. Az eredeti, megtisztított téglafalakat és -boltozatokat, a flóderezéssel felújított nyílászárókat modern belsőépítészet, világítástechnika és épületgépészet egészíti ki. Az sajnos nem volt elkerülhető, hogy a nemrég kialakított Kossuth térhez is hozzányúljunk: az alagút nyíltárkos módszerrel épült, amelynek következtében bontási, kitermelési, átalakítási, majd helyreállítási munkákat kellett végeznünk. A villamos közlekedés korlátozása is elkerülhetetlen volt, de ezt az időszakot igyekeztünk a lehető legrövidebbre leszorítani, így csak egyetlen hónap volt, amíg nem járt a villamos. Ezt azzal sikerült elérnünk, hogy előregyártott keretelemeket alkalmaztunk az alagút adott szakaszán. 

A historizáló homlokzat mögött viszont egy modern irodaház van.

TG: Az irodaház a legigényesebb anyaghasználattal és a legkorszerűbb megoldásokkal épült, például kishőmérsékletű mennyezetfűtéssel és -hűtéssel, amelynek a volumene és az egységesített vezérlése egyedi jellegű és speciális feladatot jelentett a szakvállalkozóknak is. Vagy ugyancsak említhetném az automata öntözőberendezésekkel ellátott zöldtetőket és zöldfalakat is. 

Az épület közvetlen kapcsolata a metróval bizonyára szintén okozott nehézségeket.

VP: A metró bejárati csarnokának födémén a komplett rétegrendet fel kellett újítani, a vasbeton lemezig mindent visszabontottunk. A napi utasforgalom biztonsága érdekében egy belső védőtetőt építettünk ki, és így sikerült is a majdnem folyamatos működést biztosítani, csupán két hónapos üzemszünetre volt szükség. Magát a metró bejárati csarnokot is felújítottuk. 

Személyesen hogyan élték meg azt a munkát, milyen szerepet játszott a szakmai pályafutásukban?

VP: Egy nagyon bonyolult, sok szakágra kiterjedő feladat volt, amit, úgy érzem, hogy kompromisszummentesen sikerült megoldani, így jó szakmai lelkiismerettel zárhatjuk a projektet. Rendkívül intenzív munkát kellett folytatni, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az építőipar munkaerőhelyzete nem volt éppen a csúcson. Örülök, hogy ezzel az épülettel zárhattam a szakmai pályafutásomat, ugyanis nemrég nyugdíjba vonultam. Mindenképpen meg kell köszönnöm az összes kollégám munkáját is, azokét is, akik az irányításban vettek részt, és azokét is, akik a konkrét szakmunkákat végezték, csúcsidőben több mint 200 ember dolgozott az épületen. 

TG: Számomra a szakmai pályafutásom meghatározó szakasza volt ez az építkezés, annál is inkább, mert a Parlament a kedvenc épületem, így büszke vagyok arra, hogy részt vehettem ebben a munkában, én is hozzátehettem valamit. És ezt az érzést csak fokozta, amikor az irodaháznak az állványzat mögül lassan előbújó homlokzatához a járókelők is gratuláltak nekünk.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy ház, amely a vidéki létformát népszerűsíti

Egy ház, amely a vidéki létformát népszerűsíti

A Casa Colexito a vidék nagyszerűségét és a benne rejlő építészeti lehetőségeket jeleníti meg.

A designerek is sokat tehetnek a járvány lassításáért

A designerek is sokat tehetnek a járvány lassításáért

Egyszerű animációkkal segíthetik a megértést. 

Új híd épül az Ipolyon

Új híd épül az Ipolyon

Európai uniós finanszírozással, magyar-szlovák együttműködés keretében valósul meg.

Hirdetés