TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2022-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal a BIVAK stúdió alapítóit, Vass-Eysen Áront és Máté Tamást kérdeztük.

 

1. Munkás Szent József templom felújítása, Cserépváralja
Vezető tervezők: Major Zoltán, Müllner Péter – Partizan Architecture
Építés éve:​​​​​​​ 2022-2023
Fotók: Danyi Balázs, Csaba László, Major Zoltán

„Példaértékű ennek a feszes, erős karakterrel bíró épületnek a rekonstrukciója. A tervezők igényessége és gondossága a külső és belső térben egyaránt megjelenik. A stallum betonelemei, a tetőszerkezet belső megjelenése, vagy a külső tetőfedés az eredeti tervek szerint újulnak meg, továbbá az épület akadálymentesítésének frappáns megoldása immáron lehetővé teszi valamennyi ember számára a megközelítést. A progresszív alapanyagból építkező munka értékmegőrző, az utókor számára fontos üzenetet hordoz.”
 

 2. Kútház kávézó, Gödöllő
Vezető tervezők: Guba Sándor, Hámori Péter – GUBAHÁMORI
Építész munkatárs: Novák Sándor
Építés éve: 2021
Fotók: Danyi Balázs, GUBAHÁMORI

„A többszörös funkcióváltáson átment kútház most egy »újhullámos kávékortyolónak« ad otthont. A rendkívül kicsi, poligonális alaprajzzal rendelkező felújított épület az értékmentés szép példája. Az ipari funkcióból adaptált belső térburkolatok reflektálnak a kútház eredeti anyagszerűségére. A részletes és igényes tervezői hozzáállás olyan apró részletekben mutatkozik meg, mint a perforált aknafedél, a szélkakas (szélhal) felújítása, vagy a halszálka mintázatú lécezés a kávézó tetőterében.”
 


A Kútház kávézóról írt, „Kutatóablak” című cikkünk az OCTOGON magazin 169-es (2021/5-ös) lapszámában, online pedig erre linkre kattintva olvasható.3. Kísérleti házikó, Sepsibesenyő
Tervező csapat: Turóczi Áron Mátyás, Domokos Kázmér, Egyed Csongor, Páll Áron, Matl Szilárd
Építés éve: 2019-2023
Fotók: Turóczi Áron Mátyás

„A kísérleti házikó egyetemi hallgatók kétkezi munkája. A helyi alapanyagokból épülő ház a városi nyüzsgéstől távol biztosít elvonulási lehetőséget. Úgy gondoljuk, az empirikus módon való tanulás, a kísérleti jelleg ebben a projektben rendkívüli mélységeket ölt, és egészen biztosan fontos tapasztalatokkal gazdagította a résztvevőket. A termőtalajból kinövő, csömöszölt falú épület mértéktartással, karakteres megjelenéssel válik a táj részévé.”
 

 


 

„2016 őszén alapítottuk meg az irodánkat, azzal a céllal, hogy léptéktől függetlenül olyan alkotásokon dolgozzunk, amelyek társadalmi célokat szolgálnak. Rendszeresen veszünk részt hazai és nemzetközi tervpályázatokon. Hiszünk benne, hogy általános társadalmi érdek a középületek tervezőit szakmai verseny útján kiválasztani. Az építészeti praxis mellett mindketten oktatunk a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetében, nagy hangsúlyt fektetve az empirikus úton való tanulásra és tanításra. A BA képzés keretében Áron a Tervezési Stúdió, Tamás a Kísérleti Műhely oktatásában vesz részt.” (részlet a BIVAK 2022-ben megjelent, Manuális gondolatok című kötetéből)

 Fotó: Guba Ilka


BIVAK Web | Facebook | Instagram 

 

BIVAK ajánlására a sorozat következő részében Turóczi Áron Mátyást kérdezzük kedvenceiről.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Kiállítás, emléktábla és egy emlékpad is érkezik

Az Archello díj magyar esélyesei

Az Archello díj magyar esélyesei

Egy pápai kollégium és egy szentpéterfai általános iskola

Tar-kő menedékház | FRISS DIPLOMA

Tar-kő menedékház | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés