A Bocskai úti egykori TIT irodaház eredetileg is zsinagógának épült 1936-ban.

2021-ben nyitja meg kapuit az elmúlt évtizedekben a TIT irodaházaként működő épületben Újbuda új zsinagógája – írta az Újbuda.hu. A Bocskai út 37. alatt eredetileg is zsinagóga volt, amelynek megnyitását 1936-ban több ezer fős tömeg ünnepelte. A járvány miatt az akkorihoz hasonló kaliberű nyitóünnepély még várat magára, ám a zsinagóga rabbija, Isaac Stell és felesége, Mushky Stell már most aktívan építi a közösséget.

Fotó: Újbuda.huKép: Bor András

Az egykori TIT-épület legfelső szintjét két éve vette bérbe az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azzal a céllal, hogy otthont adjon a környék zsidó közösségének. Hiszen nemcsak zsinagógát alakítanak ki, hanem egy olyan teret, amelynek nagy szerepe van a közösségformálásban. Lesz többek között játszóterem, klubhelyiség, rendezvénytér és étkező is. A zsinagóga rabbija, Isaac Stell és felesége, Mushky Stell 2017-ben az Egyesült Államokból költözött Magyarországra, három év alatt a közösség fontos és aktív tagjaivá váltak.

Szeretnék, hogy a zsinagóga olyan hely legyen, ahova mindenki szeretettel látogat el, ahol mindenki otthonosan érezheti magát. Nem titkolt céljuk, hogy olyanokat is bevonjanak a budapesti és budai zsidó közösségi életbe, akik addig nem jártak zsidó társaságba.

A rabbi és a rebbecen az idei hanukai ünnepségekre többek között egy teljes héten át tartó Zoom-eseményt szervezett a közösségnek. Az online rendezvényen a fánksütéstől kezdve a tematikus kvízjátékon át a közös gyertyagyújtásig számos izgalmas, az egész család számára vonzó program szerepelt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így alakulhat át a Bartók-Hamzsabégi csomópont

Így alakulhat át a Bartók-Hamzsabégi csomópont

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő első látványtervei még sokat alakulnak majd.  

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

A lengyel NArchitekTURA tájépítész stúdió alkotása a Mies Awardon is jelölt.

Aláírták a finanszírozási megállapodást a BudaPart CITY irodaházra

Aláírták a finanszírozási megállapodást a BudaPart CITY irodaházra

A beruházás újabb két bank bizalmát nyerte el.

Hirdetés