A Nyugati kertek átalakítását a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervezi.

A Budavári Palotanegyed kertjei és parkjai lépésről lépésre újulnak meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Jó ütemben halad a világörökség egyik legszebb sétaútvonala, a több évtizedig elhanyagolt Ellyps sétány megújítása, de a következő években újjászületik a Fehérvári rondella alatti, időtlen idők óta elhanyagolt történelmi terület is: a különleges fekvésű Nyugati kertek területe a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervei alapján újul meg – közölte a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

A Nyugati kerteknél végzett munkálatokat régészeti feltárások előzik meg. A tájépítészek tervei alapján megújuló terület karbonelnyelő képessége jóval nagyobb lesz a mostaninál, így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok. A történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat a mostani, zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett rendezett szőlőskert és attraktívan kialakított, mindenki számára nyitott közpark fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.  

A Nyugati kertek megújításával kapcsolatban öt elvárást fogalmaztak meg

1. Legyen zöldebb

Több mint 7000 négyzetméter zöldfelület születik újjá. A terület jelenlegi növényzetének felmérését ökológus szakember és faápoló szakmérnök végezte, a terv gondoskodik az értékes, idős fák védelméről: a fákat vagy átültetik vagy helyben óvják meg. Az értékes fák megóvása mellett 70 gyümölcsfát ültetnek és több ezer négyzetméternyi virágágyást és virágos gyepet alakítanak ki. Az ágyások és a magkeverékek kialakításánál fontos szempont a természetközeli, hazai fajgazdag növények alkalmazása.

A Nyugati kertek fejlesztését egy széles körű, szakértőkből álló csapat tudományos kutatásai, vizsgálatai és javaslatai alapján valósítják meg.

Az ígéret szerint „a Fehérvári rondella környezetében lepusztult, ápolatlan és invazív gyomfákkal benőtt, jelenleg használhatatlan és nehezen megközelíthető területet teljeskörűen megújítjuk, és egy otthonos közparkot hozunk létre gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával.”

2. Legyen tisztább a levegő

A tervezett szőlős kialakítása a terület lombtömegét, levélfelület indexét, biológiai aktivitását és szén-dioxid megkötő képességét is pozitívan befolyásolja. A levélfelület-indexet egy terület növénytömegének jellemzésére használják. Szőlő esetében az értéke eléri a négy négyzetméter/négyzetméteres értéket, ami azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi szőlő négy négyzetméternyi levélfelülettel rendelkezik. A beültetett területen jelentősen növelik a levélfelületet, amely az újonnan ültetett fákkal együtt fontos ökológiai feladatokat is ellát majd.

3. Hozzuk vissza a világvárosi szőlőskertek hagyományát

Több középkori örökséggel rendelkező európai városban találunk példát a meglévő szőlős- és gyümölcsöskertek megtartására, védelmére és a korábbi szőlősök, gyümölcsösök visszatelepítésére – többek között a prágai vár lejtőin, Párizs egyik legszebb negyedében, a Montmarte-on vagy az olaszországi Brescia vára körül. A Nyugati kertek kialakításának célja a nagy jelentőségű, de mára eltűnt budai borvidék megidézése, és a régi hagyományok újjáélesztése. A tervezés során a megvalósíthatóság és a működőképesség különösen fontos szempont. A koncepció kialakításában szőlész és talajtani szakember is részt vett, így most sokkal felkészültebb csapat gondozza majd a szőlőskertet, mint a korábbi, 2010-es évek elején történt próbálkozásnál.

4. Legyen akadálymentes és családbarát közpark

A következő években megújuló kert jelenleg nehezen, akadálymentesen pedig egyáltalán nem közelíthető meg. A fejlesztés során megújul a terület gyalogos úthálózata is, és visszaépítik a történelmi Ybl-lépcsőt is. A Budavári Palotanegyedbe a mostani két gyalogos feljutási lehetőség helyett így három sétaútvonal lesz, a megújuló kert pedig akadálymentesen megközelíthetővé válik a kerekesszékesek számára is. 

5. Tárjuk fel és mentsük meg régészeti kincseinket

Ahogy a többi várbeli fejlesztést, a Nyugati kertek megújítását is régészeti feltárás előzi meg. A kutatások rengeteg új adattal szolgálnak majd a budai Vár történetének elmúlt évszázadaiból. A feltárásnak köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen történelmi kincsek és értékek rejtőznek a föld alatt. Az elmúlt időszakban a budai Várban értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leleteket is találtak, így Zsigmond, Mátyás, I. Ferdinánd és Ferenc József uralkodásához köthető jelentős tárgyi emlékek is előkerültek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A tihanyi Királykripta titkai

A tihanyi Királykripta titkai

Takács Ágoston régész előadása a Fugában. 

Budapest aranypalotái

Budapest aranypalotái

Januári, műemlékvédelmi tematikánkhoz kapcsolódóan osztjuk meg újra a Paloták aranykora című cikkünket.

Épített érték

Épített érték

Januári témánk 2023-ban a műemlékvédelem.

Hirdetés