Átfogó klímavédelmi programjuk van, a társadalmi befogadástól kezdve a biodiverzitás megőrzéséig minden benne van.

Nincs semmi meglepő abban, hogy Skandináviába került a 2019-es Európa Zöld Fővárosa (EGCA) cím, a győztes Oslo régóta élen jár a zöld megközelítésekben. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint olyan komplex programot készített a város, amelyben célként szerepel a társadalmi befogadás, az oktatás, az egészségügy és a tömegközlekedés támogatása, akárcsak a biodiverzitás megőrzése. 
Fotó: Európai Bizottság

Nemrégiben írtunk arról, hogy az Oslo Építészeti Triennale fő kérdése „degrowht” volt, tehát egy olyan gazdasági stratégiát vizsgált meg, amely mind a termelés, mind pedig a fogyasztás csökkentését írja elő. Ezzel kapcsolatban megvizsgálták az építészek és a designerek felelősségét, hogy mit lehet tenni a szektorban annak érdekében, hogy az ökológiai lábnyom csökkenjen. Ez csak egy példa arra, hogy a 658 390 lakosú város miért érdemelte ki a díjat: a természetvédelmi területeinek megőrzése, az Oslo-t körülvevő vízi utak helyreállítása és hozzáférhetővé tétele a lakosok számára, a csapadékvíz kezelése mind az okok között szerepelt. 

Az éghajlatváltozás kezelése Oslo számára prioritás, a város célja, hogy 2050-ig megvalósítsa a teljes szén-dioxid mentességet, ennek érdekében integrált intézkedéscsomagot vezettek be, támogatják például a nulla kibocsátású közlekedési módozatokat. Oslo így a világ elektromos járműveinek fővárosává vált, az eladott gépjárművek 30%-a már elektromos. 

Aztán itt van a hulladékgazdálkodás kérdésköre. Biohulladékból és városi szennyvízből állítanak elő biogázt, amelyet aztán a városi buszok és a hulladékszállító teherautók üzemanyagaként hasznosítanak. Tudják jól azt is, hogy együttműködés nélkül, elszigetelt egységként nem megy, így létrehoztak egy olyan hálózatot (Business for Climate Network), amely az üzleti élet, a lakosok és a civil szervezetek közötti kommunikációt segíti elő, együttes fellépésüket sürgetve a klímaváltozás terén. 

Forrás: Európai Bizottság
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Oslo lett 2019-ben Európa Zöld Fővárosa

Oslo lett 2019-ben Európa Zöld Fővárosa

Átfogó klímavédelmi programjuk van, a társadalmi befogadástól kezdve a biodiverzitás megőrzéséig minden benne van.

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Még a betűtípus írásjeleinél is felhasználták a város jellegzetes épületeit, helyszíneit.

Nem késő felfedezni: a Miskolctapolcai Standfürdő

Nem késő felfedezni: a Miskolctapolcai Standfürdő

Az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) számában régi adóságunkat törlesztettük az épület bemutatásával.

Hirdetés