Ami igazán felejthetetlenné teszi ezt az épületet, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció.

„Iroda, főnév. Általában valamely vállalatnak, intézménynek, üzemnek az a része, szerve, amely az ügykezelést, főként az ezzel kapcsolatos írásbeli munkát végzi” – áll a Magyar Értelmező Kéziszótárban. Különböző asszociációkat ad nekünk ez a szó: iroda. Hatalmas üvegfalak mögött nyüzsgő emberek, telefonnal a kezükben, monitorok mögött megbújva. Szürke falak, dobozokba rejtett munkaállomások. Rideg, komor, monoton élet. Ez volt régen, de milyen képek villannak fel előttünk ma, amikor irodaházakról beszélünk? A cikk az OCTOGON Magazin 148 - 2018/8-as lapszámában jelent meg.

Felnőtt egy generáció, akiknek elvárás, hogy a munkahelyük is ugyanolyan komfortérzetet adjon, mint az otthonuk, vagy éppenséggel inspirálják őket a terei, de emellett kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre is lehetőségük legyen. Ennek következtében látható, hogy szinte 360 fokos változáson ment át az irodák tervezése az elmúlt években.

Barátságos színek, játékos formák, sok zöld (ami alatt nemcsak a cserepes növényeket értjük, hanem a növényzet egészen más, jóval több alkalmazását), kreativitásra, elmélyülésre ösztönző terek, ahol jó lenni. Ma ezt jelenti az iroda.

A Skanska fejlesztésében megvalósult Mill Park épülete a hatalmas, világos tereivel, a jó lokációval, a zöld szemlélet megnyilvánulásával passzol ebbe a sorba. A Teampannon csapata koncepciója alapján megépült irodaház illeszkedik a Soroksári út másik oldalán megjelenő épületekhez, homlokzatával azok világos, nagyelemű, vertikális sávozású architektúrájára reflektál. Az építészetileg szigorú elvekbe rendezett, tiszta alaprajzi szerkezetű épület belsőépítészetére az egyszerűség és átláthatóság jellemző. A sok fafelülettel, a natúr beton és a természetes kövek használatával oldottá válnak a belső terek. Az A épület lobbyjában a mértéktartó skandináv design elemeit fedezhetjük fel: letisztult berendezések, kifinomult vonalvezetések, rengeteg növény és színes mobiliák. Mindez megspékelve a mai technológiával, high-tech megoldásokkal. A kétszintes fogadóteret a homlokzati üvegfalon átjárja a természetes fény.

Egyébként kiemelten fontos volt az épületben az energiatakarékos megvilágítás, az optimális tájolásnak köszönhetően a legtöbb irodahelyiség elegendő természetes fényt kap, így kevesebb mesterséges világításra van szükség és csökken az épület energiafelhasználása is. A fény és a terek kapcsolatánál maradva: hangsúlyos volt az ergonómiai, barátságos hangulatot adó fénytervezés. Ennek egyik kimagasló példája a lobby mennyezetét beragyogó, felhőként úszó lámpa.

A 36 000 négyzetméteren, 7 szinten, környezettudatos szemléletben, az egykori királyi malom területén megvalósult Mill Park már megkapta a LEED zöldépület minősítő rendszer arany minősítését. S ezt nem csak az optimális benapozásnak köszönheti. A hagyományos irodaházakhoz képest 25 százalékkal kevesebb energiát használ fel, a távfűtés mellett passzív napenergiát alkalmaz, a homlokzati elemek hőszigetelő képessége megfelel a netzéró épületek előírásának, míg a tetőn fotovoltaikus panelek vannak.

De ami igazán különlegessé és felejthetetlenné teszi ezt az épületet, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció.

A betontenger kellős közepén úgy kell az üdítő és megnyugtató zöld, akár egy falat kenyér. A Soroksári út zajából kiszakadva egy csendes oázisként szolgál ez a multifunkciós belsőkert, ahol a dolgozók a zöldellő fű közepén ülve, a ragyogó napsütésben vagy épp a pavilonok alatti nyugalomban dolgozhatnak. Az épület szíve ez a kert, életet lehel az emberekbe, energetizálja őket, meggyógyítja a monoton munkában elnyűtt idegzetet. Teszi mindezt a hatalmas színes hintákkal, a pingpong- és csocsóasztalokkal, a fitneszsarokkal. De ez a kert nemcsak a játék és a meditáció helyszíne, hanem a munkáé is: a szétszórt pavilonokban lehetőség van kisebb meetingekre, míg az auditóriumban nagyobb megbeszéléseket tarthatnak a dolgozók.

A Mill Park fejlesztői és tervezői egy olyan irodaházat hoztak létre, ahol a hangsúly az emberen van. Itt minden a jóllétet szolgálja: az épület lokációja, a terek, a fények és a rengeteg zöld, a belső kerttel az élen. Itt minden elem inspirál és feltölt, a még jobb teljesítményre ösztönöz, mindezt úgy, hogy csökkenti a stresszt. Itt egyensúly van, béke, melynek köszönhetően az ember megmarad embernek.

A 148 - 2018/8 lapszámoteljes egészében itt töltheted le, ingyen, pdf formátumban.

A lapszám teljes tartalomjegyzékét itt találod.


Projekt adatok

  • Bérbe adható terület (bruttó): 36 000 m2
  • Tervezés éve: 2016
  • Átadás éve: 2018
  • Építészet: Noll Tamás, Madzin Attila
  • Generáltervező: M-Teampannon (Noll Tamás)
  • Építészeti tervezés: Madzin Attila (vezetőtervező),
  • Építész munkatársak: Zsódi Dóra, Besenyei Balázs, Bagdy Eszter, Borsai Szandra, Dobos Hajnalka, Károly Ferenc, Szabó Andrea
  • Belsőépítészet: Csavarga RózsaHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Urbánus installációk versenye

Urbánus installációk versenye

A Skanska kültéri műalkotás tervezésére írt ki tendert a H2Offices irodakomplexum számára.

Fodrozódás a térben

Fodrozódás a térben

Szentgyörgyi Szandra (Sandart&Co) fényinstallációi.

Igénylik a mentális egészség támogatását az irodai dolgozók

Igénylik a mentális egészség támogatását az irodai dolgozók

Masszázsra, közös étkezésekre, érdekes emberekkel való találkozásokra vágynak.

Hirdetés