2100 tonna betonacél, 20000 köbméter beton, 1500 darab elemes homlokzat közel 40 méteren, 9 szinten - Budapest One

2100 tonna betonacél, 20000 köbméter beton, 1500 darab elemes homlokzat közel 40 méteren, 9 szinten - eddig. Felkerült a bokréta a Paulinyi-Reith & Partners által tervezett Budapest ONE Business Park legmagasabb pontjára! Az Őrmezőn épülő, szalagként hullámzó iroda különleges formáját a parametrikus tervezésnek köszönheti, de a koncepció kialakításánál az építészek különféle fenntarthatósági szimulációkat is végeztek. A WELL Building Platina előminősítés szerzett szalagépület első ütemét 2019 második félévében adják át.

Budapest One irodapark - tervezte:  Paulinyi-Reith&Partners

Épül, szépül Őrmezőn a Budapest ONE, így a kilenc szintes irodaház nagy részét már üveglapok borítják. A szalagként hullámzó épület szokatlan formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye, alaprajzát és homlokzatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé. Tervezésénél külön figyeltek arra, hogy látványos kialakítása ellenére se nyomja el vizuálisan a mellette lévő lakóövezetet. így magassága nem tér el a környezetében található épületektől. A Budapest ONE szalagépületét, szimulációk segítségével úgy tervezték, hogy a napsütés iránya, a napenergia-potenciál és a légáramlás szempontjából legideálisabb forma jöjjön létre – így például egy felhős napon sem kell felkapcsolni a világítást az épületben. Az irodapark belsejében fél hektárnyi nyitott közteret hoznak létre, amit szökőkutak és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozóhellyé.

Az irodaház tervezése hatalmas szakmai kihívás, "egy igazi építészeti uniqum" - ahogy Paulinyi Gergely, az iroda egyik vezető tervezője többször is hangsúlyozta már. Itt nem egy egyszerű irodakomplexumról van szó, hanem egy olyan épületről, amely a város örök megújulására is reflektál és rengeteg közösségi térrel bír. Ez a ház megfelel a legújabb energetikai, belsőépítészeti és műszaki elvárásoknak, és struktúrája, homlokzata méltóvá teszi arra, hogy Budapest nyugati kapujának ikonikus jelképévé váljon. A ház különlegessége, hogy aktív technológiák nélkül kizárólag az építészeti kialakítással (design, forma, felületek) is már a zöld kategóriába sorolható, köszönhetően a Paulinyi-Reith & Partners által alkalmazott parametrikus design és környezettudatos tervezés összekapcsolásának. Ez elsősorban az optimalizált benapozottságnak, a traktus mélységnek, és a hatalmas belső és nyitott köztérnek köszönhető. Így nem meglepő, hogy az irodaház Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést, amely a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során. A Budapest ONE-t energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel szerelik majd fel, a falakat nyugalmat sugárzó színek borítják, de meditációs szoba és tágas, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, vízmentes nanotechnológiás autómosó, az épület tetején panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd, emellett lehetőség lesz az elektromos autók töltésére, valamint szelektív hulladékgyűjtésre is. Földszintjén éttermek, kávézók, posta, élelmiszerbolt, fodrász és tisztító is helyet kap, emellett az irodaháztól néhány perc távolságra épülő Etele Plaza szórakoztató- és bevásárlóközpont biztosít majd még több szolgáltatási lehetőséget. 
 


Több mint 2100 tonna betonacélt és 20 000 köbméternyi betont használtak fel idén decemberig a Budapest ONE irodapark 27 500 négyzetméteres, szerkezetkész első ütemének megvalósításához. A kivitelezés látványosan halad, eddig közel 1500 darab elemes homlokzat került beszerelésre, így már a 6. szintet is üveglapok borítják. Az épület fejlesztésének következő lépéseként a vízszigetelés befejezése, illetve az elektromos-, és gépészeti alapszerelések kerülnek sorra. A Budapest ONE irodapark három ütemének befejezésekor a komplexum összesen több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot.

A Paulinyi-Reith&Partners által megtervezett irodapark bejáratai a környező közlekedési tengelyekhez igazodnak. Az épület kapcsolódik a kelenföldi pályaudvar túloldalához, az Etele tér fejlesztéseihez és az eszközváltó csomóponthoz. A másik bejárat a lakóövezet felé mutat, míg az északnyugati bejárat a Sasadi úti aluljáró felé. A 4-es metró, a Kelenföldi pályaudvar, valamint az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épülő Budapest ONE a belvárosból közvetlen járatokkal akár 10 perc alatt megközelíthető.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Iroda a szabadban

Iroda a szabadban

A Telenor a Covid-19 járványra reagálva kipróbálta, milyen, ha irodát épít a szabadba.

Fenntarthatóság, digitalizálás és kényelem Budapest új irodaházában

Fenntarthatóság, digitalizálás és kényelem Budapest új irodaházában

A Skanska átadta a Nordic Light Trio irodaházat.

Loffice: Új gyerek az osztályban

Loffice: Új gyerek az osztályban

A Loffice új épületéről Winkler Nóra írt az Octogon új számában.

Hirdetés