„Nincs női vagy férfi építészet. Építészet van, így kellene lennie! ”

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőépítészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. A sorozat zárásaként Oláh Éva, Pro Architectura díjas építész osztja meg gondolatait.

Több, mint 20 éve kezdődött és azóta életem meghatározó élményévé vált a Richter Gedeonhoz kötődő tervezési munkám. Két nagyszerű épület tervezését vihettem végig a ZDA-Zoboki Építésziroda csapatával. 2004-től a Kémiai Kutatóépület majd 15 évvel később a Központi Irodaépület tervezésének voltam vezető építésze. 

Richter Központi Irodaépület látványa a Gyömrői út felől


A 2007-ben átadott Kémiai Kutató- és Irodaépületet, amely az ország egyik legjelentősebb innovációs központja, speciális technológia és magas színvonalú, több esetben a szokásostól eltérő épületszerkezeti-műszaki megoldások jellemzik. A laborszárny korszerű szétválasztott rendszerű. Térben elkülönül a nagyszámú vegyifülkével ellátott kísérleti terület és a feldolgozás számítógépes munkaterülete, ugyanakkor az üvegfalak teljes átlátást biztosítanak közöttük. A különálló NMR-labor egyedi formálása a speciális műszaki igényekhez igazodik. Az előcsarnok üvegfal-rendszere technikai újítás volt. A 23 m magas üvegfalakat üvegbordák tartják, függőleges fém tartószerkezet nélkül, az üvegtáblák pedig rejtett megfogásúak.

Richter Kémiai Kutatóépület, fotó: Bujnovszky Tamás

Richter Kémiai Kutatóépület. előcsarnok üvegfala. fotó: Bujnovszky TamásRichter Kémiai Kutatóépület, előcsarnok lépcsője. fotó: Bujnovszky Tamás


A 2024 júniusra elkészülő új Székház a Richter életének meghatározó eleme lesz. A cégvezetés irodái mellett konferenciatermet, különböző tárgyalókat, éttermet, büfét és olyan belső közösségi tereket tartalmaz, ahol a spontán találkozásoknak változatos térélményeket nyújtó, hatalmas átriumtér ad helyet. Az új Központot a Kémiai Kutatóépülettel egy rendezvényterem köti össze, mely a két épület közösségi tereinek ívelt belső formavilága között is kapcsolatot teremt. A két épület összekapcsolódik, közösségi terei átjárhatók, az épületek előkertjében a „Richter dísztere” valósul meg. 

Az épülő Központi Irodaépület

Központi Irodaépület, átriumtér és rendezvényterem, látványtervRichter Központi irodaépület látványterv az üzemi oldal felől


Negyedszázadon keresztül részese lehettem egy kiemelt magyar nagyvállalat fejlesztése alakításának. A kezdetektől, az arculati és beépítési tervek készítésétől követhettem az új terület fejlődését és a két legfontosabb épülete megvalósítását. Láthattam, hogy egy új épületbe, minőségi környezetbe való átköltözés hogyan változtatja meg a dolgozói viszonyulásokat, szokásokat. Sokat jelent, hogy a Kutatóépület megvalósítása után 15 év elteltével is pozitív visszajelzések érkeznek a tervezőkhöz a használat tapasztalatai, a vezetés megítélése alapján. A Richterrel való együttműködés során megtapasztalhattam, hogy a cég vezetése számára egyre nagyobb értéket jelent az épített környezet minősége és nagy fokú bizalommal fordulnak az építészek felé.
Az építész szerepekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy nincs női vagy férfi építészet. Építészet van, így kellene lennie! Ugyanakkor, ha ma Magyarországon megnézzük például a nők arányát szakmánk vezetői és cégvezetői között, láthatjuk, hogy hol tartunk. Nőként a férfiakkal mindig egyenlőnek gondoltam magam. Mély meggyőződésem, hogy a munkában nem az számít, hogy nő vagy férfi vagy. Ami számít az a hozzáállás, a lelkesedés, az elkötelezettség, az együttműködés, az egymás iránti tisztelet. Érzékeny vagyok a megkülönböztetés legkisebb megnyilvánulására is, nagyra értékelem azokat, akik tisztán tudnak gondolkodni erről a kérdésről. 

Kémiai Kutatóépület, vezetői irodatér színes üvegburkolata. fotó: Bujnovszky Tamás

 

Generáltervező: ZDA-Zoboki Építésziroda
Központi Irodaépület
Vezető tervezők: Zoboki Gábor DLA habil., Oláh Éva, Csiszér András
Építész tervezők: Arian Choroomi, Besey Judit, Bánsági Dávid, Cserháti Csinszka
Kémiai Kutatóépület
Vezető tervezők: Zoboki Gábor DLA habil., Oláh Éva, Tóth Zoltán
Építész tervezők: Lasztóczi Péter, Szatmári Gábor, Dobos Botond, Simon Móni, Dobos András
Kémiai Kutatóépület fotói: Bujnovszky Tamás
Látványtervek: The Greypixel

 

További képek a galériában!

 

Olvassátok el a sorozat előző részét a Nanavízió építészeivel! Katt a képre! 

„A válaszunk a klasszikus kérdésre, hogy karrier vagy család: IS.”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | Soltész Noémi, Nanavízió

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Girlscanscan | Structures of Feminarchitecture

Girlscanscan | Structures of Feminarchitecture

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk.”

Nők az Építészetben | Gyógyvirágok nőnapra

Nők az Építészetben | Gyógyvirágok nőnapra

Hogyan tervez egy nő, ha belsőépítész? Egy pasaréti gyógyszertár átalakítása

Hirdetés