„Az anyaházi megbízás sokat jelentett számomra, tisztességet, alázatot tanultam belőle."

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőéptészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal Dankó Zsófia osztja meg gondolatait egy tipikusan nők által nők számára készülő projekt kapcsán.

Bántalmazott anyák otthona, Budapest

Azok, akik úgynevezett normális kapcsolatban, családban élnek, el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet az, amikor karácsony másnapján a borsodi kisfaluból egy nő gyermekeivel, néhány bőrönddel-táskával menekülni kényszerül az ismeretlenbe, a nagyvárosba. Mivel nem tudhatja, hogy mi vár rájuk, megannyi kérdés merül fel: lesz-e fedél a fejük fölött, lesz-e mit enniük, a gyerekei milyen iskolába, óvodába fognak járni, talál-e olyan munkát, amiből el tudja tartani a családját? Egyvalamiben biztos, hogy az az élethelyzet, amibe került, az tarthatatlan: nem hagyhatja, hogy gyerekeit és őt magát a férje tovább gyötörje, kínozza. Ezért indul el, ahogy mondják: - ki a világból! 
Nekik készült a bántalmazott anyaotthon.

 Bántalmazott anyák otthona, Budapest Bántalmazott anyák otthona, Budapest

 

Amennyi törődést, empátiát beletettem ennek a tervezésébe, legalább annyit adott nekem is ez a feladat. Az anyaházi megbízás sokat jelentett számomra, tisztességet, alázatot tanultam belőle.

Dankó Zsófia
(építész vezető tervező) 
 
Építész munkatárs: Theisler Katalin


 

 

Olvassátok el a sorozat előző részét Borsos Melindával! Katt a képre!

„Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

„A figyelemfelkeltés egyik lehetséges eszköze a jelállítás”

Baróthy Anna, S39 Hybrid Design  | Structures of Feminarchitecture

Baróthy Anna, S39 Hybrid Design | Structures of Feminarchitecture

„A kérdés az, hogy a jogainkhoz miként viszonyulunk.”

Hirdetés