„Örültem, hogy a sok szerepem közül – amik egyidejű betöltése akkor és ma is rengeteg kihívással jár – a szülő tapasztalatait fel tudtam használni az építész feladatainál”

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió Kft. építésze osztja meg gondolatait. 

Mikor a két éve elkészült Mocorgó óvoda épületén dolgoztam éppen mindkét gyermekem óvodába járt. Örültem, hogy a sok szerepem közül – amik egyidejű betöltése akkor és ma is rengeteg kihívással jár – a szülő tapasztalatait fel tudtam használni az építész feladatainál. Az óvodás időszak a játék mellett már a társas együttélés szabályaival való ismerkedésről, a napirendről is szól.


A rend és a játékosság kettőssége jellemzi a Mocorgó óvodát is. Az épületben az egyszerű alaprajzi szervezés és az átláthatóság rendet, kiszámíthatóságot hoz a gyerekek életébe, míg a színek és formák alkalmazásával egy olyan játékos közeget igyekeztünk teremteni számukra, ahol fesztelenül játszhatnak, ahol minden az ő világukról szól. A homlokzat elemei a formafelismerő gyerekjátékra hajaznak, melyek nagy méretű geometrikus ablakokban öltenek testet 1-1 alapszínben. Ezek a színek konzekvensen a belső burkolatokon is végigkísérik a gyerekeket a bejárattól a csoportszobákig. A beltéri csúszda, a színes, kihajtogatható árnyékolók, a firkafelülettel kombinált öltözőszekrény mind-mind fontos részletei az épületnek, amelyek szerethetővé teszik.

Különleges kihívás volt a szokatlan műszaki tartalmat játékos formába csomagolni. Amikor a kis- és nagykorú használók örömmel veszik birtokba az épületet és örömüket lelik a részletekben, akkor kisimulnak a tervezés közben keletkezett ráncok.


Kajdócsi Építész Stúdió | WebFacebook


Olvassátok el a sorozat előző epizódját is B. Szabó Veronikával!
​​​​​​​Katt a képre!

Egy „jó pasiról” mi csajok csináltunk egy olyan kiállítást, mely 2022-ben elnyerte az Év Múzeuma kitüntető díját

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | B. Szabó Veronika, az XYZ Design Labor vezetője

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió építésze

Nők az Építészetben | Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió építésze

„Örültem, hogy a sok szerepem közül – amik egyidejű betöltése akkor és ma is rengeteg kihívással jár – a szülő tapasztalatait fel tudtam használni az építész feladatainál”

Artek | utazó kiállítás (X)

Artek | utazó kiállítás (X)

Art & Technology.

ZOOM IN: design az energiaválság küszöbén

ZOOM IN: design az energiaválság küszöbén

Tervezés hővel és energiával a kortárs designgyakorlatokban.

Hirdetés