„A válaszunk a klasszikus kérdésre, hogy karrier vagy család: IS.”

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőéptészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal Pajer Nóra és Soltész Noémi osztja meg gondolatait a Nanavízió legmeghatározóbb projektjeiről. 
 Az első megvalósult: lakásbelső a belvárosban, 2012

A Nanavíziót sokan az első családi házunkról ismerik, de valójában az első megvalósult projektünk egy belvárosi lakás belsőépítészeti átalakítása volt, amit mi terveztünk, és mi kiviteleztünk. Itt még csak ketten voltunk, a kivitelezői szakértelmet Nóra hozta, aki a Nanavízió megalakulása előtt építésvezetőként is dolgozott.

Fotó: Bakonyi Zsuzsa, munkatársak: Pajer Nóra, Soltész Noémi

Műhelytitok: a fényképen mindkettőnk hasában egy-egy baba van, vagyis a válaszunk a klasszikus kérdésre, hogy karrier vagy család: is. Az első díjazott: családi ház a Madárhegyen, 2018

A Pro Architectura Újbuda díjat kapott madárhegyi családi házunknál az egyik kihívás az volt, hogy extrém rövid idő alatt kellett megterveznünk egy jogszabályváltozás miatt. A másik, hogy nem állt rendelkezésre óriási büdzsé, de mi így is valami nagyvonalút szerettünk volna alkotni. A tervezési folyamat pedig különleges élmény volt, mert a házat egy olyan öttagú családnak terveztük, ahol az anya építészként végzett: nem kellett semmit magyarázni, ennyire egy nyelvet ritkán beszélünk egy megbízóval. 

Fotó: Juhász Norbert, munkatársak: Juhász Norbert, Pajer Nóra, Soltész Noémi 
 Az első társasház: titkos panoráma a Rózsadombon, 2023

Minden „első”-ből sokat lehet tanulni, egy társasháztervezésnél ez fokozottan igaz. A munkát egy meghívásos pályázaton nyertük el, a négylakásos budai luxusingatlan tervezésénél a domboldal lejtős terepviszonyai, a kivételes panoráma lehetősége és a megbízó maximalizmusa határozta meg a tervezés dimenzióit. Egy ilyen feladat nagyon komplex, sok szempontnak kell egyszerre érvényesülnie, és ez nagyon be tudja határolni a tervezői szabadságot, de pont ezért izgalmas folyamat. A bokrétaünnep pedig tényleg nagyon jó buli! 

Munkatársak: Csendes Bernadett, Csobolya Nóra, Gencsi Katalin, Faddi Dalma, Farkas Fanni, Pajer Nóra, Soltész Noémi, Talabér-Erőss Barbara 
 Az első műemlék épület: a Fővámpalota közösségi tereinek megújulása, 2017-…

2017 óta dolgozunk együtt a Budapesti Corvinus Egyetemmel. A projekt alatt született Noémi második lánya, így ő is részt vett a folyamatban, például ügyesen átaludta a megbeszéléseket. Érdekes módon a megbízónak itt sem a tervező neme, hanem a szakértelme számított: ezt a munkát szintén egy meghívásos pályázaton nyertük el. Egyelőre az egészből a mosdók készültek el, de hamarosan hírt adhatunk többről is. 

Fotó: Juhász Norbert, munkatársak: Csendes Bernadett, Csobolya Nóra, Guld Beatrix, Horváth Rebeka, Juhász Norbert, Pajer Nóra, Soltész Noémi, Tomaschek Katalin, Talabér-Erőss Barbara

 Az első nyertes: a szigetszentmiklósi József Attila-telep HÉV megállójának környezete tervpályázat – I. díj, 2022

A pályázaton 4 nő dolgozott, gyermekeik száma összesen 4, átlagéletkora 2022-ben: 6,75. Munkaórák száma: 714. Az éjszakázással véget érő munkanapok száma: 0.

Részlet a Bírálóbizottság gondolataiból: „A visszafogott építészeti nyelvezettel operáló, szellemes részletmegoldásokkal gazdagított pályaművet egységesen magas színvonala teszi kimagasló alkotássá. A parkolóház esetében kiemelendő a környező épületekhez igazodó, túlzásoktól mentes tömegformálás, a lapostetős kubus léptékét a környező épületekhez igazodva feloldó, mozgalmasan tördelt homlokzatképzés. A tervezetten eltérő ritmusú lamellák közötti átlátás interferenciája és a belső terek játéka kortárs gondolatiságot tükröz. A Bírálóbizottság a pályaművet egységesen magas színvonalú, kiérlelt megoldásaira való tekintettel I. díjban részesítette.” 

Munkatársak: Csendes Bernadett, Horváth Rebeka, Pajer Nóra, Soltész Noémi
 A jó munkahely: Genesys Hungary iroda

Az elmúlt 14 évben sokezer négyzetméternyi irodateret terveztünk meg Nóra vezetésével, sokezer ember mindennapjaira vagyunk ezáltal hatással. Izgalmas követni a változásokat ebben a műfajban – és itt nem csak a design trendekre gondolunk. Nagyon gyorsan változik az, hogy hogyan dolgozunk, elég csak az otthoni munkavégzés covid által felgyorsított elterjedésére gondolni. A cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy jó minőségű irodatereket hozzanak létre, ahol a munkavállalóik jól érzik magukat, tehát produktívan dolgoznak. Ez a belsőépítészetre óriási hatással van: a terek kialakítására, a rugalmasságra, a közösségi terek növekvő arányára, a dolgozói well-being műszaki vonatkozásaira, a fenntarthatóságra való komoly odafigyelésre. Az irodabelsőépítészet megunhatatlan, folyamatos tanulás. 

Fotó: Juhász Norbert, munkatársak: Csendes Bernadett, Csobolya Nóra, Faddi Dalma, Farkas Fanni, Gencsi Katalin, Guld Beatrix, Horváth Rebeka, Pajer Nóra, Soltész Noémi, Talabér-Erőss Barbara
 A legkisebb lépték: poligon blogbár a Central Europen Fashion Week-en, 2015

A blogbár a Fashion Week eseményterének lounge részlege, ahol le lehet ülni beszélgetni, a bent zajló showt kivetítőn követni, eszközt tölteni. Egy nagy, furcsa formájú, feltűnést kereső objektumot találtunk ki erre a feladatra, ami nem vész

A divat formaimádatára, felvett ruhák, outfitek kényelmetlenségére, időleges túlkomponáltságára utalnak a poligonokból összeálló forma hegyes szögei, kemény élei. A mozgalmasság, ideiglenesség érzése szintén fontos összetevő: izgága, szinte mozgó dolgot raktunk le a hatalmas térben. 

Fotó: Walton Eszter, munkatársak: Pajer Nóra, Soltész Noémi
 Amikor az építész magának tervez: budi Pécselyen, 2019

Egy körülbelül 200 éves romos présház lassú megújulása a szőlőhegyen: mindent, amit csak lehet, eredetiben megőrizni, néprajzkönyveket bújni, prést múzeumi asztalosműhelyben restauráltatni, kőművest kézi vakolásra rábeszélni és a művészt belőle előhozni, tetőablak beépítését megállni, rengeteg fizikai munkát elvégezni – közben szüretről szüretre egyre több barátot és segítőt vendégül látni. Az egyetlen kortárs beavatkozás a tájba a mogyoróbokrok között megbúvó, égszínkék-piros új komposztvécé, melynek magassága megegyezik a házéval: ilyen, amikor a felújításra kárhoztatott, és ezért frusztrált építész a budiépítészetben éli ki hajlamait.

Fotó: Juhász Norbert, munkatársak: Pajer Nóra, Soltész Noémi


 

Nanavízió | Web Facebook | Instagram

 

Olvassátok el a sorozat előző részét Borsos Melindával! Katt a képre!

„Az anyaházi megbízás sokat jelentett számomra, tisztességet, alázatot tanultam belőle.”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | Dankó Zsófia

Beszélgetés Pajer Nórával és Soltész Noémivel, a Nanavízió Építésziroda alapítóival, vezető tervezőivel a képre kattintva olvasható. 

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Két nő vezet egy építészirodát, na és? | Structures of Feminarchitecture

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Girlscanscan | Structures of Feminarchitecture

Girlscanscan | Structures of Feminarchitecture

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk.”

Nők az Építészetben | Gyógyvirágok nőnapra

Nők az Építészetben | Gyógyvirágok nőnapra

Hogyan tervez egy nő, ha belsőépítész? Egy pasaréti gyógyszertár átalakítása

Két nő vezet egy építészirodát, na és? | Structures of Feminarchitecture

Két nő vezet egy építészirodát, na és? | Structures of Feminarchitecture

Beszélgetés Pajer Nórával és Soltész Noémivel, a Nanavízió Építésziroda alapítóival, vezető tervezőivel 

Hirdetés