Elkezdődött a nevezés az építészeti szakma egyik legrangosabb elismerésére. A jövő évi Brick Awardra idén öt kategóriában várják építészek, nemzetközi építészkritikusok, ingatlanfejlesztők és újságírók pályaműveit. Az értékelési kritériumok közé tartozik például a tégla kiemelkedő és innovatív felhasználása, de különös figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, valamint az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességre is. A nevezés ingyenes, a leadási határidő 2023. március 14.

 

A Brick Award nyerteseit kétévente, díjátadó gála keretén belül hirdetik ki és az 50 legjobb pályaművel együtt bekerülnek a verseny hivatalos kiadványába, a Brick Book-ba. Az első, pénzjutalommal járó Brick Awardot 2004-ben a cseh Josef Pleskot nyerte el egy kastélyparkban kialakított gyalogos átjáróval. 2022-ben a nagydíjat Kína kapta.
 


Értékelési kritériumok

Az innovatív tervezési és építészeti koncepció, a tégla és kerámia építőanyagok formabontó felhasználása, valamint a kivitelezés minősége a projekt esztétikájában, formájában és kialakításában alkotják az értékelési kritériumokat. A szakmai zsűri különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességre. Fontos szempont az energia- és költséghatékonyság is, ami a projekt alkalmasságát vizsgálja a tervezett célra, valamint számít az is, hogy mennyire illik a projekt az épülettípushoz és a kulturális környezethez.

 

Díjkategóriák

 • Feeling at home: magas színvonalú egy- és kétlakásos családi házak, ikerházak és kisebb lakásépítési projektek, amelyek kényelmes, megfizethető, egészséges és fenntartható életteret biztosítanak, nagyrészt energiahatékony megoldásokkal.
 • Living together: innovatív lakhatási megoldások, amelyek reagálnak az urbanizáció trendjeire és kihívásaira, mint például a szűk helyek, az energiahatékonyság és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a társadalmi kihívások, valamint az új lakhatási koncepciók.
 • Working together: kényelmes, esztétikus, energiatakarékos és funkcionális kereskedelmi épületek, irodák és ipari épületek.
 • Sharing public spaces: funkcionális, energiahatékony, esztétikus és praktikus épületek oktatási, kulturális és egészségügyi célra, valamint közterületek és infrastrukturális projektek.
 • Building outside the box: innovatív koncepciók az újrahasznosítható építési megoldások jegyében. Előtérben az energiahatékonyság és a tégla különféle felhasználási módjai, az új építési technológiák használata, a különleges gyártású egyedi téglák és új díszítési módok alkalmazása.

A díjkategóriák az év, valamint a trendek és az aktuális témák alakulásának függvényében némileg módosulhatnak.

 

Nevezési feltételek:

A nevezett pályaműnek jelentős részben kerámia építőanyagokból kell állnia, mint például kerámia falazóelemek, burkolótéglák, kerámia burkolólapok, kerámia tetőcserepek, kerámia homlokzati panelek.

 • A projektre a fenti jelölési kategóriák egyikének vonatkoznia kell.
 • A projekt befejezésének időpontja 2020, vagy későbbi lehet.
 • A projekt újonnan épített, felújított és átalakított épületekből állhat.
 • A projekt tartalmazhat új és újrahasznosított téglákat egyaránt.
 • A szakmai zsűri különösen vizsgálja, hogy a projekt hogyan ötvözi a funkcionalitást, a fenntarthatóságot, az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességet és az energiahatékonyságot.
 • A szakmai zsűri fontos szempontja az is, hogy a projekt mennyire megfelelő, alkalmas tervezett céljának eléréséhez, megvalósításához.
 • Wienerberger termékek használata nem releváns tényező a részvétel szempontjából.

 

Hogy lehet nevezni?

A résztvevőknek online űrlapot kell kitölteniük, amely a projekt alapvető adataiból, a projektet leíró rövid tájékoztató szövegből, valamint az épületről készült képek és tervek feltöltéséből áll. A beküldéssel a résztvevők elfogadják a pályázat részvételi feltételeit és hozzájárulnak annak későbbi közzétételéhez. A nevezési lap kitöltése előtt létre kell hozni egy felhasználói fiókot, amivel könnyebben nyomon követhető a pályázati folyamat. A nevezés ingyenes.

 

Mi vár a győztesre?

A fődíj és a kategóriagyőztes egyaránt 7.000 euró pénzjutalomban részesül, míg a fennmaradó négy kategóriagyőztes nyereménye 5.000 euró.

 

A pályázati regisztrációs űrlap megtalálható a Brick Award nemzetközi oldalán.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Versenyben az MVM Dome és a Yama Étterem világítástervezői (X)

Versenyben az MVM Dome és a Yama Étterem világítástervezői (X)

Két projektjével is nevezett a Be Light! a [d]arc awards versenyre.

Itt vannak a Brick Award 2022 nyertesei!

Itt vannak a Brick Award 2022 nyertesei!

Rekordszámú projekt közül választották ki a díjazott munkákat.

Hirdetés