Zöldinnovációs megállapodások

 Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban

Hivatalos együttműködés indul a Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), valamint a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont között.

Óriási a fejlődés ezen a területen, hiszen nemcsak egy új szektor megszületéséről beszélhetünk, új termékekkel, technológiával és jelentős fejlődési potenciállal; hanem hatalmas lehetőség rejlik az együttműködésben is az ingatlanfejlesztés zöldítésében, amely egyben kötelezettsége is a mai felelős fejlesztőknek – emelte ki Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

 

A HuGBC 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke az új együttműködés kapcsán elmondta: a hazai nagy ingatlanfejlesztők már több éve sikeresen integrálják a nemzetközi jó gyakorlatokat, és a kereskedelmi ingatlanfejlesztők többsége utat is mutat: folyamatosan nyomon követik és lehetőség szerint be is vezetik a piacot formáló innovációkat és újításokat. A múltban már több metszéspontja is volt a két szervezetnek, de a hivatalos együttműködés elősegíti, hogy közösen tényleges hatást gyakoroljanak az épített környezet fenntarthatóságára, és elősegítsük az építőipar dekarbonizációs törekvéseit.

A fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek. Már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában.

Az IFK arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani. Ehhez egyebek mellett világos, átlátható és kiszámítható településfejlesztési, építéshatósági szabályrendszer kell és a tagvállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenységének is bővülnie kell - fejtette ki Takács Ernő.

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében, és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban. A zöldinnováció széles körben teszi lehetővé a jelentősebb nemzetgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának támogatását. Prof. Dr. Boros Anita, a Tudásközpont vezetője kiemelte, hogy az IFK-val való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel az ingatlanfejlesztő cégek építésgazdasági zöldinnovációs fejlesztésekben betöltött meghatározó szerepére. 

Az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül.

További együttműködési területek közé tartozik az innovatív, környezetbarát termékek piacra jutásának elősegítése és a zöldinnovációs megoldások gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozása. 

A Tudásközpont a közös munka intézményesült formájaként, a hazai építésgazdasági szakmai és érdekképviseleti szervezetek szakmai platformjaként hozta létre a közelmúltban a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt, melynek az IFK is tagja. A Kerekasztal célja, hogy a Tudásközpont és az említett szakmai szervezetek vezetői közösen megvitassák az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő szakmai kérdéseit. Együttműködnek továbbá a Tudásközpont aktuális Zöld építésgazdasági innovációs labor című kutatási projektjének sikeres megvalósításában, amelynek keretében a kutatók a hazai építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseivel foglalkoznak közel ötven szakértő bevonásával.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energiahatékony jelzálogcímke a zöldebb európai lakáspiacért

Energiahatékony jelzálogcímke a zöldebb európai lakáspiacért

11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét.

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Padovával indul a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjeinek bemutatása.

Hogyan lehetséges karbonsemlegesen építeni?

Hogyan lehetséges karbonsemlegesen építeni?

Erről szól a HuGBC következő Green Talk webináriuma, február végén.

Hirdetés