Indul a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Építsd a jelent, alakítsd a jövőt

A környezettudatos építés jó példáival, karbonmentes építéshez kapcsolódó szakmai programokkal katalizálja a fenntartható jövőt a szeptember 11-én induló Nemzetközi Zöld Építés Hete.


A környezetvédelem, a klímacélok és a fenntarthatóság ma már nem csak trend és ügyes PR-fogás, hanem stratégiai gondolkodás, elvárt viselkedésforma és a jövő működőképes gazdaságának alapeleme. A Nemzetközi Zöld Építés HeteÉpítsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) jövőbe mutató példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segíti elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket.

A cél, az épületekkel kapcsolatos kibocsátások globális szén-dioxid lábnyomának (37%) jelentős csökkentése.

 


Szeptember 11-én reggel indul a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete, ahol a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között számos, a fenntartható építkezéssel kapcsolatos szakmai programmal várja az érdeklődőket. 

A hét legnépszerűbb programja a Green Walk, ahol idén 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen tekinthetőek meg a környezettudatos építés jó példái. A sétákon egyedülálló építészeti megoldásokkal, energiahatékonysággal, kiemelkedő minősítésekkel rendelkező környezettudatos irodaházakat, középületeket, passzív társasházat, iskolaépületet nézhetnek meg az érdeklődők.

Idén egy különleges élménnyel is készül a HuGBC. Az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” workshopon az egyesület szakmai koordinációjával egy díjnyertes társasjátékkal alkothatják meg közösen az építési ágazat karbonmentes alternatív jövőjét és működését a jelentkező szakemberek. A különböző területeket képviselő résztvevők így konkrét, cselekvésorientált javaslatokat tehetnek a karbonmentes építési ágazat felé vezető akadályok leküzdésére. 

A karbonmentes építkezés kulcsfolyamata a teljes életciklusra vonatkozó karbonszámítás. Ennek alapvető eleme a megfelelő építési termékek és technológiák használata. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének Green Talk eseményén innovatív, karbonsemleges építési termékeket és technológiákról lesz szó.


A HuGBC tagszervezeteinek dekarbonizációs törekvéseiről nemrég elvégzett kérdőíves felméréseiből kiderült, hogy a kitöltők háromnegyede már tett konkrét lépéseket az épületállománya dekarbonizációjának érdekében. A Nemzetközi Zöld Építési Hét rendezvényein bemutatják, hogy az építésgazdaságban a dekarbonizációs eszközök rendelkezésre állnak, de a döntés, hogy használjuk is-e ezeket a jövőben a mi kezünkben van.

Az esemény főtámogatója a Re-Energy Kft., támogatója a Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft. 

„Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – de a jövőnek élhetőnek kell lennie! Mi abban hiszünk, hogy nem elég a környezet védelmére figyelni, ezt úgy kell tudnunk elérni, hogy közben a komfortérzetünk ne romoljon. Ez az igazi kihívás. Ezért lett a víziónk, hogy egyszerre növeljük partnereink elégedettségét és csökkentsük fogyasztásukat alacsony energiafelhasználású rendszerek megalkotásával és üzemeltetésével, a zöldebb jövőért” – mondta Pál Péter, a Re-Energy Kft. ügyvezetője

 

A Nemzetközi Zöld Építés Hete megtekinthető épületei:
 

MOL Campus (BREEAM Excellent, LEED Platinum minősítés); Alphagon Irodaház (az első EU Taxonómia minősített projekt Magyarországon); Academia Irodaház (a régióban egyedülálló, csúcstechnológiával felszerelt építészeti és belsőépítészeti megoldásokkal, WiredScore-Gold tanúsítvánnyal); Szervita Square Building (Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete); 17 lakásos passzív társasház (az épület a fenntarthatóság egyik jó iskolapéldája; jól átgondolt építészet és gépészet, kimagasló energiahatékonyság, hosszú életciklusra tervezés); Néprajzi Múzeum (az épület látványos védjegye a két, egymásba fonódó domboldalt idéző, parkosított tetőkert és a formabontó közel félmillió pixelből álló épületárnyékolás); Magyar Zene Háza (a tervező víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna); Vizafogó Park és Pavilonépület, (az egykori Vizafogó vasútállomás vágányainak helyén fennmaradt, kihasználatlan zöldterület közparkként újult meg, aminek fókuszában a környezettudatos megoldások állnak); H2Offices, (a Skanska környezettudatos megközelítése a hagyományos skandináv tervezési elvek épületbe való integrálásában nyilvánul meg, ami egy emberközpontú teret eredményez, zökkenőmentesen integrálva a természetet a nyüzsgő városba); Budapesti Német Iskola (az épület alacsony hajlásszögű tetője napelemeknek ad helyet, míg a lapostetővel ellátott felületeket extenzív zöldtető borítja, a teljes épületben működik szürkevíz-felhasználás és a jövőben egy kijelzőn követni lehet az aktuális energiatermelést, illetve megtakarítást); Liberty (a dinamikus homlokzatú, energiahatékony, modern Liberty mind lokációjában, mind az elérhető szolgáltatásokban minőségi és fenntartható környezetet kínál); Naturica Group bemutatóterem Gyula (épületbiológia, természetes hő-és hangszigetelések, minősített gyári vályog építőanyagok bemutatása); TILIA Irodaház Szeged (6500 GLA, „A kategóriás” irodaépület lesz, on-site megújuló energiatermeléssel, talajszondákkal, napelemekkel, illetve hőszivattyús rendszer alkalmazásával, az operációs karbon mértékének csökkentésére)

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:

  • Green Talk, szeptember 13-án, szerdán 15 órától. Az online esemény témája a karbonsemleges építési termékek és technológiák.
  • Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! #BuildingTheTransition workshopok, szeptember 11. és 14.  A Fenntarthatósági Jövőkép Játékkal a résztvevők (köz- és magánszektor döntéshozói, fejlesztői) közösen keresik a válaszokat arra, hogy milyen típusú tevékenységeket kellene ma végrehajtani az építési ágazatban és az építéshez kapcsolódó folyamatokra az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt karbonsemleges jövő megvalósításához. Egy díjnyertes fenntarthatósági designjáték segítségével képzeljük el közösen a karbonsemleges jövőt az épített környezet kereteiben. A műhelymunkán konkrét, cselekvésorientált javaslatok születnek majd arra vonatkozóan, hogy milyen típusú tevékenységeket kellene ma végrehajtani az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt jövő felé való elmozdulás érdekében. A műhelymunkán a Fenntarthatósági Jövőkép Játékot alakítjuk az építési ágazat és az építéshez kapcsolódó folyamatokra. A játékot a köz- és magánszektor döntéshozói és fejlesztői számára tervezték, kreatív és holisztikus megközelítést kínál a fenntarthatósági kihívások kezeléséhez. A workshopokra ITT lehet regisztrálni


 

Az eseményekre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni. 

 

HuGBCWeb | Facebook | LinkedIn

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lehetséges az építőipar teljes dekarbonizációja?

Hogyan lehetséges az építőipar teljes dekarbonizációja?

A beépített emisszió aránya folyamatosan növekszik, ezért kiemelten törekedni kell a teljes szektor karbonsemlegesítésére.

Zöldinnovációs megállapodások

Zöldinnovációs megállapodások

 Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban

Mitől lesz egy épület reziliens?

Mitől lesz egy épület reziliens?

 A pszichológiában jól ismert fogalom új, de annál fontosabb szereplő az épített környezetben.

Hirdetés