Indul a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Építsd a jelent, alakítsd a jövőt

A környezettudatos építés jó példáival, karbonmentes építéshez kapcsolódó szakmai programokkal katalizálja a fenntartható jövőt a szeptember 11-én induló Nemzetközi Zöld Építés Hete.


A környezetvédelem, a klímacélok és a fenntarthatóság ma már nem csak trend és ügyes PR-fogás, hanem stratégiai gondolkodás, elvárt viselkedésforma és a jövő működőképes gazdaságának alapeleme. A Nemzetközi Zöld Építés HeteÉpítsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) jövőbe mutató példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segíti elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket.

A cél, az épületekkel kapcsolatos kibocsátások globális szén-dioxid lábnyomának (37%) jelentős csökkentése.

 


Szeptember 11-én reggel indul a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete, ahol a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között számos, a fenntartható építkezéssel kapcsolatos szakmai programmal várja az érdeklődőket. 

A hét legnépszerűbb programja a Green Walk, ahol idén 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen tekinthetőek meg a környezettudatos építés jó példái. A sétákon egyedülálló építészeti megoldásokkal, energiahatékonysággal, kiemelkedő minősítésekkel rendelkező környezettudatos irodaházakat, középületeket, passzív társasházat, iskolaépületet nézhetnek meg az érdeklődők.

Idén egy különleges élménnyel is készül a HuGBC. Az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” workshopon az egyesület szakmai koordinációjával egy díjnyertes társasjátékkal alkothatják meg közösen az építési ágazat karbonmentes alternatív jövőjét és működését a jelentkező szakemberek. A különböző területeket képviselő résztvevők így konkrét, cselekvésorientált javaslatokat tehetnek a karbonmentes építési ágazat felé vezető akadályok leküzdésére. 

A karbonmentes építkezés kulcsfolyamata a teljes életciklusra vonatkozó karbonszámítás. Ennek alapvető eleme a megfelelő építési termékek és technológiák használata. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének Green Talk eseményén innovatív, karbonsemleges építési termékeket és technológiákról lesz szó.


A HuGBC tagszervezeteinek dekarbonizációs törekvéseiről nemrég elvégzett kérdőíves felméréseiből kiderült, hogy a kitöltők háromnegyede már tett konkrét lépéseket az épületállománya dekarbonizációjának érdekében. A Nemzetközi Zöld Építési Hét rendezvényein bemutatják, hogy az építésgazdaságban a dekarbonizációs eszközök rendelkezésre állnak, de a döntés, hogy használjuk is-e ezeket a jövőben a mi kezünkben van.

Az esemény főtámogatója a Re-Energy Kft., támogatója a Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft. 

„Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – de a jövőnek élhetőnek kell lennie! Mi abban hiszünk, hogy nem elég a környezet védelmére figyelni, ezt úgy kell tudnunk elérni, hogy közben a komfortérzetünk ne romoljon. Ez az igazi kihívás. Ezért lett a víziónk, hogy egyszerre növeljük partnereink elégedettségét és csökkentsük fogyasztásukat alacsony energiafelhasználású rendszerek megalkotásával és üzemeltetésével, a zöldebb jövőért” – mondta Pál Péter, a Re-Energy Kft. ügyvezetője

 

A Nemzetközi Zöld Építés Hete megtekinthető épületei:
 

MOL Campus (BREEAM Excellent, LEED Platinum minősítés); Alphagon Irodaház (az első EU Taxonómia minősített projekt Magyarországon); Academia Irodaház (a régióban egyedülálló, csúcstechnológiával felszerelt építészeti és belsőépítészeti megoldásokkal, WiredScore-Gold tanúsítvánnyal); Szervita Square Building (Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete); 17 lakásos passzív társasház (az épület a fenntarthatóság egyik jó iskolapéldája; jól átgondolt építészet és gépészet, kimagasló energiahatékonyság, hosszú életciklusra tervezés); Néprajzi Múzeum (az épület látványos védjegye a két, egymásba fonódó domboldalt idéző, parkosított tetőkert és a formabontó közel félmillió pixelből álló épületárnyékolás); Magyar Zene Háza (a tervező víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna); Vizafogó Park és Pavilonépület, (az egykori Vizafogó vasútállomás vágányainak helyén fennmaradt, kihasználatlan zöldterület közparkként újult meg, aminek fókuszában a környezettudatos megoldások állnak); H2Offices, (a Skanska környezettudatos megközelítése a hagyományos skandináv tervezési elvek épületbe való integrálásában nyilvánul meg, ami egy emberközpontú teret eredményez, zökkenőmentesen integrálva a természetet a nyüzsgő városba); Budapesti Német Iskola (az épület alacsony hajlásszögű tetője napelemeknek ad helyet, míg a lapostetővel ellátott felületeket extenzív zöldtető borítja, a teljes épületben működik szürkevíz-felhasználás és a jövőben egy kijelzőn követni lehet az aktuális energiatermelést, illetve megtakarítást); Liberty (a dinamikus homlokzatú, energiahatékony, modern Liberty mind lokációjában, mind az elérhető szolgáltatásokban minőségi és fenntartható környezetet kínál); Naturica Group bemutatóterem Gyula (épületbiológia, természetes hő-és hangszigetelések, minősített gyári vályog építőanyagok bemutatása); TILIA Irodaház Szeged (6500 GLA, „A kategóriás” irodaépület lesz, on-site megújuló energiatermeléssel, talajszondákkal, napelemekkel, illetve hőszivattyús rendszer alkalmazásával, az operációs karbon mértékének csökkentésére)

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:

  • Green Talk, szeptember 13-án, szerdán 15 órától. Az online esemény témája a karbonsemleges építési termékek és technológiák.
  • Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! #BuildingTheTransition workshopok, szeptember 11. és 14.  A Fenntarthatósági Jövőkép Játékkal a résztvevők (köz- és magánszektor döntéshozói, fejlesztői) közösen keresik a válaszokat arra, hogy milyen típusú tevékenységeket kellene ma végrehajtani az építési ágazatban és az építéshez kapcsolódó folyamatokra az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt karbonsemleges jövő megvalósításához. Egy díjnyertes fenntarthatósági designjáték segítségével képzeljük el közösen a karbonsemleges jövőt az épített környezet kereteiben. A műhelymunkán konkrét, cselekvésorientált javaslatok születnek majd arra vonatkozóan, hogy milyen típusú tevékenységeket kellene ma végrehajtani az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt jövő felé való elmozdulás érdekében. A műhelymunkán a Fenntarthatósági Jövőkép Játékot alakítjuk az építési ágazat és az építéshez kapcsolódó folyamatokra. A játékot a köz- és magánszektor döntéshozói és fejlesztői számára tervezték, kreatív és holisztikus megközelítést kínál a fenntarthatósági kihívások kezeléséhez. A workshopokra ITT lehet regisztrálni


 

Az eseményekre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni. 

 

HuGBCWeb | Facebook | LinkedIn

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Milyen forrásokból teljesülhetnek az EU és Magyarország épületállományra vonatkozó klímacéljai?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Bíró Péter nemzetközi épületbiológus magyarázza el a HuGBC Green Talk sorozatában.

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Az agglomerációs település is bekerült a BUILD UPON2 nyolc mintavárosa közé.

Hirdetés