Az utolsó Várépítő

Megszűnik az építőanyag-ipar legrégebbi jótékonysági összefogása.

Huszonhárom évig gyűjtötte építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák felajánlásait az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, az idei eredményhirdetés után megszűnő Várépítő pályázat. A gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáihoz termék- és anyagi támogatásokat gyűjtő kezdeményezés utolsó évében 16 támogatottnak jutott a több mint 17 millió forint felajánlásból. Idén is voltak meglepetések. 
 

A Várépítő pályázat 2022. évi, utolsó eredményhirdetésére hagyományosan ismét Budaörs Önkormányzatának dísztermében került sor, ahol Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte a 16 nyertes intézmény képviselőjét. A város vezetője beszédében elmondta, hogy hiába tartják Budaörsöt az ország egyik leggazdagabb településének, nagyon hasonló problémákkal kell szembenézniük itt is a döntéshozóknak, mint akiknek a képviselőit ma, mint a pályázat nyerteseit köszöntheti.

A 23 év után megszűnő, az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásának éppen az volt a legfőbb erénye, hogy olyan kisebb-nagyobb felújításokhoz lehetett építőanyaghoz és a kivitelezéshez szükséges pénzhez jutni, amire korábban sem, de főleg az elmúlt évtizedben nem lehetett támogatást kapni. Beleznay Éva, zsűritag, a környezettudatos építéssel foglalkozó okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója a cégek és a pályázók között a Várépítőnek köszönhetően létrejövő együttműködés jelentőségét emelte ki. Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, - aki 1999 óta a pályázat zsűrijének tagja –, szerint a pályázat abban a tekintetben is hiánypótló volt, hogy a felajánlókat és a beruházásra készülő, forráshiányos intézményeket összehozta és egyúttal a jelenlévő cégek képviselőinek figyelmét arra hívta fel, hogy ezt a hagyományt nem lenne szabad veszni hagyni, a körülmények ellenére meg kell találni a módját a folytatásnak.

1999 óta segítette a gyermekintézményeket

2010 előtt évente nettó 55-65 millió forintnyi építőanyagot osztott szét a zsűri a jellemzően 200-300 nyertes pályázó között. A 2010-ben újjáélesztett pályázaton pedig összesen 157 millió forint támogatást kapott a 213 nyertes intézmény. A pályázók száma több mint 770 volt.


Akik nélkül nem lett volna Várépítő

Ebben az évben a 15,6 millió forint építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénzre 26 intézmény pályázott, amelyek közül 16 intézmény támogatását ajánlotta a zsűri a felajánló cégeknek.

Már a 2000-es évek eleje óta pályázhatók a Baumit hőszigetelő- és vakolati rendszerei, illetve a BMI csoport Bramac tetőcserepei és a Villas vízszigetelő anyagai. A tetőfelújítás kategóriához néhány éve csatlakozott a magyar tulajdonú Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Colt Hungária Kft. lapostetőbe való felülvilágítóival, idén pedig már a Leier beton tetőcserepeire is lehetett pályázni. A jól működő tetőhöz elengedhetetlen alumínium ereszcsatornát évek óta a PREFA Hungária Kft. biztosítja; a tetőfelújításhoz szükséges tetőablakok a Roto és a Fakro választékából kerülnek ki. A beltéri felújításokhoz ragasztóit és fugázó anyagait a Murexin kínálja, valamint a Ceresit márkájú ragasztóit a Henkel Magyarország Kft. ajánlotta fel.

A homlokzatok és a tetők hőszigeteléséhez a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. és a Ravago Building Solutions Hungary Kft. évek óta ajánlják fel termékeiket. A Leier a betoncserepeken túl előregyártott fal és födémelemeivel, Durisol zajvédő falaival, kéményeivel és a nagyon népszerű térkővel a legszélesebb termékskálát kínálta. 2022-ben régen várt termékkategóriával, a szanitereivel új cégként csatlakozott a Wellis.


Nem pályázható, de elnyerhető további támogatások gyermekintézmények számára, amelyeknek odaítéléséről a zsűri dönt:

Készpénz felajánlások: A homeinfo.hu idén 50.000 Ft, a Colt Hungária Kft. a termékein túl további 600.000 Ft, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. pedig 400.000 Ft összegű készpénzt adományozott, amelyet a nyertesek a kivitelezésre vagy anyagvásárlásra is fordíthatnak.

Közösségi tetőépítés, azaz önkéntes szakmai segítségnyújtás: A Fakro Magyarország Kft. a pályázható 2 db tetőablak és a beépítésükhöz szükséges kiegészítők mellé, a terméket elnyerő intézmény számára a szakszerű beépítést is biztosítja.

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő mesterei idén már hatodik alkalommal fogják térítésmentesen felújítani egy nyertes intézmény tetőjét, illetve a Tető Építők Egyesülete (TEGY) szakemberei és önkéntes segítői is ingyen fogják vállalni egy nyertes intézmény tetőjének felújítását/teljes cseréjét.

Jövőkuckó támogatás: Az iBuild.hu építési projekt- és cégadatbázis, a Proidea.hu építési termékadatbázis és hírszolgáltatás munkatársai és Máté Klára szakújságíró egy nyertes gyerekintézménynek idén is felajánlották a Jövőkuckó támogatást. A Jövőkuckó 500.000 Ft készpénzzel járult hozzá a kiválasztott nyertes építési, felújítási munkáihoz.
 


 

A Várépítő pályázaton 2022 évben támogatást elnyert intézményei az alábbi linken tekinthetők meg.
 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szeptember 30-ig lehet nevezni a nemzetközi építészeti és design díjra

Szeptember 30-ig lehet nevezni a nemzetközi építészeti és design díjra

Az A’ Design Award & Competition nyertes alkotásait 2021. május 1-én teszik közzé.

100 szóban Budapest – idén is indul történetíró pályázat

100 szóban Budapest – idén is indul történetíró pályázat

A legjobb 12 történethez kortárs grafikusok készítenek majd illusztrációkat.

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Fiatal alkotók munkáit várják építészet és művészet kategóriában.

Nincs találat!

Hirdetés