Érdemes Albertfalván lakni – ezzel már a rómaiak is tisztában voltak. Ugyanis egyik, a Pannóniában állomásozó légiójuk közül éppen itt, a Duna partján telepedett le. Ma már impozáns villák, szürke ipari létesítmények, és hatalmas panelépületek alkotják a közkedvelt budai kerületet. Albertfalva sokszínűségét az utcái is hozzák: néhol csábító lombú utacskákkal, többsávos autóutakkal, vagy olyan kétoldalú utcával találkozhatunk, amelynek egyik oldalán csendes családi házak, másikon pedig robosztus panelházak magasodnak.
 

Az egyik meglévő épület helyén nemrégiben egy olyan modern stílusú, többgenerációs családi ház kivitelezését fejezték be, amely a beépíthető terület maximális nagyságát használja ki. Ennek ellenére az albertfalvai újonc közelről sem tűnik hatalmasnak, amit a tervező magas- helyett lapostetővel oldott meg, legfelül egy nem mindennapi megoldással: visszahúzott fölső szintet hozott létre, mint visszalépcsőzés. A modern megjelenésű épület homlokzatát a CRLT nagytáblás szálcement Cembrit Patina 050, antracit szürke homlokzatburkolata védi és díszíti.
 


Az épület tervezője

Sziksz Tibor István, okleveles építészmérnök a 2002. évi diplomaszerzést megelőzően, elsőként a híradásipar felé szakosodott, ezután került az Ybl településszakára, majd a Műszaki Egyetemen találta meg szenvedélyét, mint építész. Jelenleg Székesfehérváron működik az az építésziroda, amelynek markáns megjelenésű „bázisát” egy régi huszárlaktanya tégláival burkolták. Sziksz pályafutását azonban a fővárosban kezdte, diplomaszerzés után jó ideig itt dolgozott, csak ezután, 2008-ban tért vissza Székesfehérvárra. Vallja: az építészet magában a formában is benne van, azt elrontani, vagy kihagyni lehetetlen. Szemléletéhez hozzátartozik, hogy amit az ember megálmodik, elképzel, az az épület tömegében is megmutatkozzon. „Az nem jó, ha csak az anyaghasználatban jelenik meg, mert lehet, hogy kivitelezés közben kispórolják azt, ami amúgy kellene hozzá.”- mondta. Az irodaépületük is egy tömör forma, de azáltal, hogy téglából van, más a hangulata: olyan mintha évtizedek óta ott állna. „Ez is egy megoldás és nem lesz tíz év múlva koszos a homlokzat, szép marad évekig, ugyanúgy, mint az eternit.” – tette hozzá.

A székesfehérvári Hat-Art Stúdió munkatársai Korányi László és Dinnyés Zoltán. Az iroda felépítése „külsős” szakági tervezőkből, minden szakágban jól ismert, nagy tapasztalattal rendelkező kollégákból áll, így náluk a harmonikus munka jelenléte állandó. A projekteket tervezői művezetéssel az első ceruzavonástól, egészen az épület utolsó részletének befejezéséig hivatottak kísérni.

„Az építészet eléggé szerteágazó műfaj, aminek van alkotó és van szárazabb része is. Én a szakma mindegyik részét szeretem, maga az alkotás folyamata tetszik, a tervezéstől, a hatbés ceruzától egészen az épület átadásáig. Szeretem ahogy a fejből kipattan az ötlet, majd a tervezést, amikor az ember elkezdi kidolgozni ezt az ötletet és utána megszületik a ház. Szeretek kijárni a kivitelezésre, részt venni az épület megvalósításában.”


Nem mindegyik tervből születik jó produktum, az építészmérnök éppen ezért tulajdonít fontos szerepet a kivitelezőnek. „Nem mindegyik kivitelező olyan, mint ennél az épületnél.” – tette hozzá. Különösen azért volt megelégedve a kivitelező munkájával, mert azt látható módon rendkívüli odaadással végezte: „… a szakma és a minőség fanatikusa …”  – fogalmazott a tervező. Magának építette a házat, saját ízlése alapján, még kézzel készített bútorai is kerültek bele. Projektjeik nagy része a XI. kerültben valósul(t) meg, és több különböző alkalommal tért hozzájuk vissza megrendelő, ami aztán meg is ismétlődött.

A Tervező a mai építőipari normákra nem jellemző módon előszeretettel végez kísérleteket „művein”, egyedibb megjelenés és jó szerkezet érdekében. Foglalkozott már többek között az egységes megjelenésű rozsdás felületek létrehozásával, az albertfalvai családi háza kapcsán azonban nem volt szükség kiviteli tervezésre. „Amikor viszont elkészült a ház, akkor a mai építőiparban szintén nem megszokottan a jó irányban volt a meglepetés!” – mondta Sziksz. A homlokzaton Cembrit szálcement burkolat véd a hideg, meleg és időjárási behatások ellen, és ez megbízójuknak köszönhető. Ugyan úgy, ahogyan ezt a családi házat, a kivitelező nyaralóját is Cembrit szálcement borítja, a Hat-Art Építész Stúdió tervei alapján.

„Megnyerte a tetszését, hogy ez az anyag évtizedeken keresztül változatlanul szép. A szálcement burkolat nagyon hasznos dolog, mert kiszellőzteti a felmelegedett homlokzatot és így jobban működhet a ház. Az ideális kiszellőztetésnek megvan persze az ára, de sokkal jobb, ha az ember egyszer elkészít valamit és az harminc évig jó, mintha tízévente fel kellene újítani. Az a szálcement burkolat lényege, hogy ez aztán ott van és ott is marad, ha jól megcsinálták.”


Az épület építtetője és kivitelezője 

Puskár Zoltán a kétezres évek elején kezdte meg közös munkáját testvérével, aki családi vállalkozásukban a pénzügyért és adminisztrációért, Puskár pedig a műszaki részéért felelős. A közel 20 éves, közös munkájuk alatt általában másfél évente valósították meg társasházaik terveit, a XI. kerületben. Eleinte kisebb társasházakat építettek, ezek egytől egyig magánberuházások voltak: telekvétel, megtervezés, kivitelezés, értékesítés. A tervező épp nyugdíj kapujában áll, így több kivitelezést már nem tervez. A szóban forgó családi ház, amely saját célra készül, ily módon szép, és méltó befejezés az építész számára. 

A rövid élettartamú színezett homlokzatburkolati rendszerekkel szemben, időjárásállóságával, csekély karbantartási igényével a szálcement burkolat hosszútávon sem okoz csalódást. Az átszellőztetett homlokzat, sokkal nehezebben kivitelezhető, mint egy szimpla hőszigetelt rendszer. Házunk esetében alumínium rendszert szereltek a harmincas téglafalára, a teherhordó szerkezetre. A konzolokat dübelekkel rögzítették, azokra pedig változó hosszúságú alumínium L vagy T profilokat csavaroztak. A konzolok tartják a profilokat és a szálcement a profilokra van ráragasztva. Ezek a konzolok körülbelül húsz centimétert állnak ki a fal síkjából és egy 15-16 centiméteres hőszigetelés került az alumínium konzolok közé. Így egy 3-5 centiméteres légrés keletkezett a szálcement lap és a hőszigetelés között, ami alul és felül is szellőztetve van.
 


A profiloknak, amelyek a szálcement lapokat tartják, mind egy síkban kell lenniük – erre is fontos figyelmet fordítani. „Majdnem milliméter pontossággal kell dolgozni, ± 1 mm a tűréshatár, amit el tud viselni.” – egészítette ki Puskár Zoltán. Majd folytatta: „A téglafalba is rögzítettünk konzolokat, de ott a csúszási pontok vannak, amelyekre a megfelelő dilatáció miatt van szükség, hogy el tudja viselni azt a hőmozgást, ami a mínusz tíz és plusz harminc fok közötti hőingadozás miatt jelentkezik.”

A kivitelező szilárd elképzelései közé tartozott, hogy a homlokzaton, a szálcement lapok minél egyedibben, kacifántosabban helyezkedjenek el. Ezt az elképzelést különböző méretű téglalapokkal, és négyzet alakú lapokkal valósították meg. „Előtte megterveztem, hogy tulajdonképpen hogyan is fog a házon kinézni és ennek megfelelően volt az alumíniumszerkezet föltéve a házra.” A konszignáció és kiviteli terv is Puskár Zoltán kezei alatt születtek. Sok külföldi tartózkodása okán rengeteg tapasztalattal gyarapodott az évek alatt. Legutóbbi belgiumi útja során azt tapasztalta, hogy az országban minden ház burkolva van – klinkerrel, vagy szálcementtel.
 


Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz felhasználható anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással karöltve váltak egy kézből elérhetővé a CRLT Solution jóvoltából. A CRLT Solution forgalmazásában a hazai piacra kerülő Cembrit palákra 30 év élettartami garancia és 15 év színgarancia is jár. 

A CRLT minden anyag esetén teljes rendszert kínál. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék része. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik egésszé a folyamat.

 

CRLT-Solution Kft. | Web

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kezdetben vala a hideg…

Kezdetben vala a hideg…

November témája: a hő

Hirdetés