Intermodális és dinamikus építészeti megoldások az EQUITONE pályázatának díjazottjai között.

Az EQUITONE 2021-ben hatodik alkalommal írta ki építészek és építészhallgatók részére 1.300.000 Ft összdíjazású pályázatát, melynek célja az anyaghasználat változatosságának és az EQUITONE szálcement lapokkal burkolt épületek sokszínűségének bemutatása volt. A környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó EQUITONE két kategóriában fogadta a beérkező pályamunkákat. Az építészek megépült épület tervdokumentációjával, míg az építészhallgatók bármilyen funkciójú épület tervével pályázhattak.

 

Nem volt egyszerű menet a pályázat elbírálása, mert a járványhelyzet kellős közepén találta magát a zsűri. Sajnos a díjátadó ceremónia is elmaradt immáron második éve, de a beadott pályamunkák egyértelműen azt támasztják alá továbbra is, hogy az EQUITONE anyagok változatos felhasználási lehetőségekkel bírnak, illetve innovatív megoldásokkal egyre bátrabban és szélesebb körben alkalmazzák középületeken és elegáns lakóépületeken.

Az építészek szigorú műszaki, technológiai és esztétikai szempontok figyelembevételével az alábbi pályaműveket díjazták:

 

Építész kategória:

FŐDÍJ

Keller Ferenc – Láris Barnabás | Modulárt Kft. | Havanna Hetivásár

„Az építészek a piac épületén magabiztos kézzel használják a szálcementet, mint meghatározó anyagot. A „flaszter” színes mezői ellenpontozzák a panelházak egyhangúságát, egyúttal előkészítik a piac színes és dinamikus világát. Ugyanakkor a díjazásnál a jövőbemutató építészeti és urbanisztikai üzenet játszotta a nagyobb a nagyobb szerepet.” – Tima Zoltán

 

TOVÁBBI DÍJAZOTTAK

Hajnal Zsolt – Kendelényi Péter | Hajnal Építész Iroda Kft. | Gödöllői Vasútállomás

„Itt a funkciók a főszereplők, egy 140 évvel ezelőtti, statikus állapot helyett a vágányok mentén szinte árad a flow, egy mai közlekedési csomópontban minden a könnyed áradásé – miközben egy pillantással nehéz átlátni, mennyi többdimenziós közlekedési kapcsolatot, funkciót és szempontot kellett itt összefűzni-párhuzamosítani az intermodalitásban.” – Martinkó József


 

Békés Ádám | Value 4 Real Group Holding Zrt. | Ravak Irodaház

„Az ipari környezetben is létjogosultsága van az építészeti gondolatnak, a designnak, kreativitásnak és azoknak az építészeti eszközöknek is, amik a minőséget közvetíteni képesek. A RAVAK kistarcsai Cégközpontjából is ez olvasható – az építtető és a tervező közös meggyőződése.” – Patartics Zorán.

 

Vikár András DLA – Lukács István | Vikár és Lukács Építészstúdió Kft. | Budapart BRC lakóépület

„Az épületen használt anyagok, szerkezetek a tervezők mesterfokú tudását fémjelzik. Az Equitone mint homlokzati burkoló anyag, építészetileg logikus helyen jelenik meg és színével, anyagminőségével az egész épületet egy magas nívójú épületkategóriába emeli.” – Kertész András.

 

KÜLÖNDÍJ

Gyöngyösi Miklós József és Ifj. Gyöngyösi Miklós | Árusító Pavilonok Hajdúszoboszló

„A hajdúszoboszlói pavilon-projekt rendkívül izgalmas építészeti munka. A létrejött épületegyüttes ugyan kisebb léptékű, de tartóssága, érvényessége – amely az anyaghasználatból is fakad – nem kérdőjelezhető meg. Az elforgatott formák még bonyolultabbá tették a kivitelezést, de a végeredmény magáért beszél.” – Chwala Gábor

 

Építészhallgató kategória:
 

Kókai Noémi, építészhallgató | Csontváry Múzeum terv

„Mint anyaggyártó cég, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákok már az egyetemi képzések alatt megismerkedhessenek a szerelt homlokzatburkolati rendszerekkel. Ennek része az is, hogy a burkolat ne csak, mint egy szín jelenjen meg, hanem a hallgató foglalkozzon az optimális lapkiosztással, az anyag takarékos felhasználásával. Kókai Noémi projektje ilyen szempontból is kiemelkedő volt, ahol az anyagszerű megjelenítés mellett a sík homlokzatot nagyon kreatívan mozgatta meg.”

 

A zsűri tagjai:

  • Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész
  • Tima Zoltán, Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Kertész András Tibor DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Martinkó József, OCTOGON főszerkesztő, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember
  • Chwala Gábor, építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, projekt manager, EQUITONE


Gratulálunk a nyerteseknek!

További információk a pályázatról!

 

A föld őselemeinek egysége áll a környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó EQUITONE által meghirdetett 1.300.000 Ft összdíjazású pályázat központjában.
Ludwig Hatschek, amikor a 19. század vége felé feltalálta a szálcementet, a föld alapelemeit használta fel anyagához: ásványi anyagokat, vizet, levegőt és tüzet (hőt) egyesített, mindezt egyszerű elegyítési eljárással. Anyavállalatunk, az Etex, már 1905 óta gyárt szálcement anyagokat. Ez a gyártási eljárás minden EQUITONE homlokzati panelt sajátos szálcement textúrával tesz egyedivé és értékessé, megtartva a jellegzetes anyagában színezett nyers, valódi karaktert.


EQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Kihirdették az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat 2019 eredményeit.

Kívül-belül szálcement, akár mintázva

Kívül-belül szálcement, akár mintázva

A Hotel Hilton Garden Inn homlokzatát és belső tereit is az Equitone anyagai díszítik.

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nem akartak téglát használni, így esett a választás az eleganciát sugárzó szálcement homlokzatburkolatra.

Hirdetés