Hirdetés

Cséffay Alexandra diplomamunkája      

Személyre szabható „illatórát” tervezett a MOME Formatervező Tanszékén diplomázó Cséffay Alexandra. Az eszköz nem csak az időt mutatja, a felhasználó napirendjét is támogatja: könnyebben megy a felkelés, a munka és a relaxálás is.

Digitális világunkban legtöbbször az audiovizuális ingerekre támaszkodunk, a többi érzékszervünk használata háttérbe szorul. Ez különösen igaz a szaglásra, mely mindig alacsonyan helyezkedett el az érzékszervek hierarchiájában. Pedig az emberek szaglása kifejezetten jó, könnyen fejleszthető, tudat alatt életünk számos területére hatással van. Ez alapozta meg az Odeur okos eszközt, mely

illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

Az illatok nem véletlenszerűen jelzik az időt, hanem az adott napszakra jellemző tevékenységhez igazodnak. Az eszköz a nap folyamán dinamikusan változó illatkörnyezetet teremt. Az idő múlásával az illatok is folyamatosan változnak, egy teljes ciklus 24 óráig tart. Az eszközt rendszeresen használva a felhasználó képes lesz egy új időérzékelési metódus elsajátítására: a levegőbe szippantva olyan információhoz juthat, amihez eddig csak a látás segítségével tudott. Az Odeur tehát úgy működik, mint egy kijelző, csak az orrunknak.

Az eszköz bekapcsolható az okosotthon rendszerbe is, így a napirendek személyre szabása még egyszerűbbé válik.

Konzulens: Illés Anikó
Témavezető: Keszei István
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Trónszékeket idéző ülőbútor egy női sportcsapat VIP-helyiségében

Trónszékeket idéző ülőbútor egy női sportcsapat VIP-helyiségében

Hevesi Annabella (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Szalai Bálint itthon. projektje egy kisváros mestereinek lehetőségeit szélesíti. 

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hirdetés