A  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés mesterképzési szak két diplomamunkáját mutatjuk be.

A MOME Kerámiatervezés mesterképzési szak 2021. tavaszi diplomamunkáiból Kalocsai Dorottya a hágai Magyar Nagykövetség számára készült Hidden étkészletét és Sinkovits Zsuzsanna Kidware Cantine Set – Gyermekétkeztetési termékcsaládját mutatjuk be. 

Kalocsai Dorottya: Hidden – Diplomácia, Stílus, Tálalás

Ételkoncepció: Tombor Márton I Fotó: Tombor BarbaraÉtelkoncepció: Tombor Márton I Fotó: Tombor Barbara

Kalocsai Dorottya diplomamunkája egy terítékről és ételről szóló, valós igényeken alapuló kerámia tervezői feladat volt, ami a hágai Magyar Nagykövetség számára készült. A kiindulópontot az a felvetés jelentette számára, hogy a jelenlegi étkészletek és a kiegészítők nem követik azonos ütemben a diplomáciában előforduló gasztronómiára jellemző új ételtrendek és kortárs tálalás világát.  

Fotó: Hegedűs Lóránt

Fotó: Hegedűs LórántFotó: Hegedűs Lóránt

Az étkészlet elkészítésének alapjául készült elméleti munkájában a diplomácia világával, azon belül a gasztronómiával és a tárgykultúrával foglalkozott, feltérképezve a diplomáciában előforduló munkaebédek, díszvacsorák és fogadások pontos funkcióját és közvetítő szerepét, az eseményekre való megérkezéstől egészen a búcsúzásig. Elméleti munkája az asztalnál megjelenő ételek, a tárgykultúra, a funkcionalitás és a kortárs igények feltérképezésére és összefoglalására irányult, a tervezett étkészlettel a külképviseleteken dolgozó séfek jelenlegi, tálalással kapcsolatos nehézségeire válaszolva, egy kreativitást ösztönző, könnyen kombinálható, tiszta felületekkel rendelkező készlet megalkotásával. 

A készlet ezen túlmenően narratív többlettel is rendelkezik. Társalgási alapként, a nemzetközi környezetben, turisztikai szempontból is elismert és kimagasló hazai ásvány- és gyógyvíz kultúrával foglalkozik. A tárgyak eltérő vízfelületeteket, hullámmozgást előhívó formavilága a mázban elrejtett különböző ásvány- és gyógyvizekre utal.

Ételkoncepció: Tombor Márton I Fotó: Tombor Barbara

Kalocsai Dorottya  készlete  a  „Hidden” elnevezést  kapta, ami egyrészt reflektál  a  mázban  rejlő forrásvizekre, másrészt kérdésfelvető, beszélgetést indító hatása magában hordozza  az  "olajozó  funkciót"  mely  fő  kérdés  volt  a tervező  elméleti  munkája  során, mindemellett a jelenleg használt, kézzel festett tányérokkal összevetve a díszítés és a mintázat eltűnik, formai játékba alakul át. A klasszikus díszítőelemeket nélkülöző, letisztult étkészlet ugyanakkor biztosítja a séfek számára a könnyen kombinálható, tiszta felületekkel való játékot, ételkompozícióikhoz a letisztult hátteret.

Ételkoncepció: Tombor Márton I Fotó: Tombor BarbaraÉtelkoncepció: Tombor Márton I Fotó: Tombor Barbara

Kalocsai Dorottya: Hidden – Diplomácia, Stílus, Tálalás
Kerámiatervező MA
Témavezető: Kondor Edit
Szakdolgozati konzulens: Antalóczy Tímea
Szakmai konzulens: Góg Angéla, Csák Monika, Bokor Zsuzsa és Tombor Márton 
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Budapest 2020/2021Sinkovits Zsuzsanna: Kidware Cantine Set – Gyermekétkeztetési termékcsalád

Sinkovits Zsuzsanna mestermunkájában egy kortárs, az iskolai közétkeztetés használatára tervezett tárgycsalád koncepciójának a létrehozását tűzte ki célul. Egy olyan tárgycsalád megalkotását, ami a gyerekek mindennapjaiba beilleszkedve segítheti oldottabbá tenni az étkezést - ráadásul darabjai a tálcán is elférnek.

Az iskolai étkezések rendszerét és a jelenleg használatban lévő tárgyakat feltérképezve, a tervező azt tapasztalta, hogy jelenleg itthon a 70-es évek vége óta Ambrus Éva által tervezett Uniset212 darabjait, ennek másolatait használják, melyekről többnyire elmondható, hogy háztartásokban is használt nagy peremes tányérok találhatók meg az étkezőkben, amik nem feltétlen illeszkednek ehhez az étkezési szituációhoz és sok esetben a tálcához sem nem illeszkednek. „A résztvevők visszajelzéseinek összekapcsolásával egy olyan tárgyrendszer megfogalmazása lett a célom, ami egy egységes és időtálló anyagból készül, a gyerekek személyes hangját megjelenítő, az étkezőhöz illeszkedve és a gyerekekkel harmonizáló tárgyméret kialakításával” – olvasható Sinkovits Zsuzsanna műleírásában. „A menzai felmérésekkel párhuzamosan készítettem elemzést design klasszikusoknak is számító moduláris tárgysorozatokról és repülőkön használt onboard készletekről.”

A végső tárgyak formajegyeinél meghatározó volt, hogy a tárgyak önmagukban dekor nélkül is izgalmas látványt nyújtsanak, ha azok a legolcsóbb verzióban kerülnének forgalomba.

A család 7 elemből áll 4 porcelán egy üveg tárgy és az azokat összefoglaló újrahasznosított műanyag tálca és annak kiegészítőjéből tevődik össze. A mélytányérnál a körbefutó csík minta az űrmértékeket jeleníti meg vizuálisan. A tárgyakon körbefutó perem segít a könnyű megfogásban egy meleg leves elvitelét a pultról esetében is. A főételes tányér ovális alakja a tálcához illeszkedve a térkitöltésből ered. A tányér közepén megjelenő̋ dekor a fenékszög téglalap formáját követi le. Az ezen elhelyezett dekor a gyerekek számára akkor válik láthatóvá, ha az ételt elfogyasztják. Az ismétlődő̋ mintában egy színes elem van elhelyezve, ami egy kereső játékot kezdeményez. Mivel nem az összes tányér esetében van kakukktojás így közösségileg motivál arra, hogy az asztalnál ülők között megtalálják azt, akinél a mintás lesz. 

A bögrén elhelyezett matrica egyenként geometrikus sormintát ábrázol, egymásra helyezve őket pedig egy karakter képe rajzolódik ki, ami szabad asszociációkat indíthat el. A dekor egy játékra sarkall, ami segít a gyerekek motivációjának kialakításában, hogy a tárgyakat sorba rakják vissza étkezés után, egyben tároláskor vagy terítéskor is játékos megjelenést kölcsönöz. A kistányér a leveses tányér méretéhez illeszkedik így a tárgyak étkezés után egyszerre is elvihetők tálca akár nélkül is. A tárgycsalád ezen felül tartalmaz egy kiegészítő elemet, aminek célja az evőeszközök higiénikus előre kikészítése, így ez a tárgy a standard evőeszközökhöz illeszkedik, valamint egy pohár elhelyezésére is helyet ad. Ez a tárgy egyben az uzsonna, vagy tízórai tálalására is opcionális kiegészítő elemként szolgál. 

Sinkovits Zsuzsanna Zsófia: Kidware Cantine Set – Gyermekétkeztetési termékcsalád
Témavezető: Kondor Edit DLA
Szakmai konzulens: Bajor Zsófia, Mezna alapító
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Kerámiatervezés MA
2020/2021
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME  

A piackutatásban a hálózattudomány eszköztárát is felhasználja az egyetem.

Úszóházat, szaunaházat és úszó világítótornyot is terveztek a Balatonra

Úszóházat, szaunaházat és úszó világítótornyot is terveztek a Balatonra

Több év kihagyás után ismét megszervezte a MOME az Úszóháztervezés a Balaton-parton kurzust. 

Hirdetés