Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Közeledik a tavasz és vele együtt a Budapesti Építészeti Filmnapok is, amit immár 11. alkalommal rendeznek meg a Toldiban. Márciusban 4 napra ismét olyanokkal telik meg a mozi, akik szeretik, alakítják, figyelemmel kísérik épített környezetük változásait. A filmnapok minden évben példamutató, aktuális problémákkal foglalkozó filmeket hoz el az érdeklődők számára és nincs ez másként idén sem. Összeszedtünk számotokra 5 filmet, amit érdemes megnéznetek, ha kicsit is érdekel az építészet, a jövőnk, a város és a dokumentumfilmek kapcsolata. 

Idén is csodálatos alkotásokkal, emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és designnal vár Budapest első számú építészeti filmfesztiválja! A szervező Kortárs Építészeti Központ ezúttal az apokalipszis témája köré válogatta a filmeket, így olyan témák jelennek meg a filmvásznon, mint a környezetszennyezéssel és klímaváltozással dacoló emberi közösségek, elnéptelenedő városok vagy éppen a háborús menekültek tömegeit befogadó táborok.
 

A Petrilla bolygó 

2016, 80’
román nyelven angol felirattal
rendező: Andrei Dascalescu


„Huszonöt évet töltünk itt, a föld alatt, utána még ötöt a felszínen – ha szerencsénk van. Aztán jöhetünk is vissza megint a föld alá…” A bányavárosokban akkor sem könnyű az élet, ha van munka, de ha bezárják a bányát, mint az erdélyi Petrillában, akkor mindennek vége. Vagy mégsem? Egy öreg bányász, Ion Barbu, miután szögre akasztotta a sisakot, egészen furcsa művészeti akciók szervezésébe kezd. Be akarja bizonyítani, hogy nincs igaza a település vezetésének, és nem kell lerombolni a régi ipari épületeket. Szerinte elég kultúrával megtölteni azokat és a város újra felvirágozhat. Neki is áll a munkának.

Március 7., csütörtök, 19:00, Toldi Nagyterem | Nyitófilm


Alvó beton: a város, ami túl modern volt 

2018, 52’
horvát és macedón nyelven angol felirattal
rendező: Saša Ban

Aki belép a brutalista Szkopje elvarázsolt világába, egyszerre két irányba tehet időutazást. Az elhagyott betonromok mintha egy évezredekkel ezelőtti kultúra maradványai lennének, miközben olyan épületeken sétálhatunk át, amilyeneket csak a sci-fikből ismerünk. Tange Kenzót 1963-ban kérték fel a város újratervezésére, miután az szinte teljesen elpusztult egy földrengésben. Ő pedig egy egészen merész elképzeléssel állt elő. Az álom megvalósult, a jövő városa felépült Jugoszláviában. Ma mégis üresen áll, és lassan eltűnik a buja növényzet alatt. Vajon miért nem sikerült élettel megtölteni, a tökéletesnek tűnő, valóra vált utópiát?

Március 8., péntek, 18:00, Toldi Nagyterem 

 

Palota a népnek

2017, 76’
angol, orosz, német, bolgár, román és szerb nyelven angol felirattal
rendező: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov

Az egész világon egyedülálló épülettípus a szocialista palotáké. Stílusuk igen sokféle: a Moszkvai Állami Egyetem szocreál felhőkarcolója évszázadok irányzatait gyúrta egybe, a berlini Köztársasági Palota megpróbált modernebb lenni a modernnél is, míg a gigantikus Parlament Palotáját neoklasszicista, birodalmi stílusba csomagolták Bukarestben. Amiben közösek, az az, hogy mindannyian az ország, a nép hatalmát hirdették, és igyekeztek valamiben – magasságban, kiterjedésben, gazdagságban – felülmúlni elődeiket és nyugati versenytársaikat. Hogy ez mennyire sikerült? A filmben tervezők, felhasználók, dolgozók, néhol az előttük fotózkodó emberek mesélnek az épületekről.

Március 8., péntek, 21:00, Toldi Nagyterem 

 

Hideg idők

2017, 88’
angol nyelven magyar felirattal
rendező: Darren Mann

Üdvözlünk Longyearbyenben, a világ legészakibb településén, ahol egyelőre még a jegesmedvék vannak többségben az emberekkel szemben. A zord klíma, a sivár elszigeteltség és a bizonytalan jövő ellenére, az itt élő közösség otthonának tekinti a tájat. Találkozz Leif lelkésszel, vagy a szénbányász Lindával, kortyolj egyet a helyi készítésű Polar sörből, majd szállj csónakba Szásával, a Pyramiden nevű, Szovjetunió emlékét őrző, megfagyott múzeum egyetlen lakójával és védelmezőjével. Színes, személyes portrékon keresztül ismerhetjük meg, hogy milyen is az élet, alig pár száz kilométerre az Északi-sarktól.

március 9., szombat, 18:00, Toldi Nagyterem

 

Kísérleti város

2017, 95’
angol nyelven magyar felirattal
rendező: Chad Freidrichs

Fél Amerika – beleértve az elnököt is – Athelstan Spilhaus tudományos-fantasztikus képregénye alapján képzelte el a jövőt, ahol végre a technika diadalmaskodik. Ő pedig egy nap elhatározta, hogy mindezt valóra váltja, és megépíti Minnesotában a kísérleti várost. Hiszen minden találmánynak van egy tesztelhető prototípusa a tömeggyártás előtt – miért pont a városnak ne lenne? Földalatti teherszállítás, robbanómotorok nélküli belváros, újrahasznosított hulladék, helyenként sínekre terelt autóforgalom. A közlekedés egy részét a kommunikációs rendszerek fejlesztésével szorították volna vissza, a város nagy része fölé pedig üvegkupola borult volna. A költségekbe és tervezésbe az állam is beszállt. Kijelölték a helyszínt, és eldöntötték: 1974-ben megindulhat az építés!

Március 10., vasárnap, 20:00, Toldi Nagyterem

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

"Az építészet számomra maga az élet"

Jamamoto Aszakóval beszélgettünk.

Hirdetés