Ahol a part

Vakítóan fehér, „szomszédok kedvence” ház épült Sydneyben.

A sydney-i Luke Moloney a megközelíthető, elegáns építészet stílusában alkot: fenntartható és élhető, a megrendelői igényeknek tökéletesen megfelelő designt teremt. Sydney keleti partszakaszára, saját testvérének tervezte a fenti jegyekkel teljesen összeegyeztethető, hófehér, óceánparti Clovelly House-t.

 

 

A Clovelly House tulajdonképpen egy átépítési projekt, ahol a parti föveny közelében álló, szerény, földszintes bungalót egy emelettel toldották meg. Ez az egyszerű megoldás a stúdió költséghatékonysági és fenntarthatósági törekvéseivel is szinkronban van, ráadásul igazán lakájos, természetközeli otthonná változtatta a kis házat. A tervezők a fő hangsúlyt a világos, szellős, a napfényre és az óceánra egyaránt nyitott, ám mégis intim atmoszféra megteremtésére helyezték.

 

 

A tervezők szántszándékkal erősítették a jószomszédi viszonyt azzal a lépéssel, hogy a ház méreteit a telekre engedélyezett maximális érték alatt tartották: a lehetőségek teljes mértékű kihasználása többektől fényt, vagy az óceáni kilátást vette volna el. „A tulajdonosokat szomszédaik hálával telve állítják meg az utcán, hogy megköszönjék az általános gyakorlattal szembemenő, körültekintő tervezést. Számunkra ez végtelenül megtisztelő” – meséli örömmel Moloney.

 

 

A földszinten, az eredeti épületben kaptak helyet a hálók és fürdőszobák. A nappali, a konyha és az étkező az új, emeleti részen található. A gyakran igen szélsőséges óceánparti időjáráshoz és egyúttal költségvetéshez is illeszkedik az egyszerű, de ellenálló anyagpaletta. A nyeregtető az emelet tereit hangulatossá és légiessé teszi. A lakók a keleti homlokzat üvegkorlátos erkélyén át gyönyörködhetnek az óceánparti kilátásban. Itt a balkon egyik oldalán egy vágást ejtettek, ami tovább tágítja a látóhatárt, viszont óvja a bent ülők magánszféráját is. A tetőablakok nemcsak szűrik a beeső fényt, de a falakra vetett árnyékmintákkal is díszítenek.

 

 

A berendezés Arent&Pyke darabjai némi luxust csempésznek a máskülönben letisztult, fehér-natúr színvilágú enteriőrbe – a fürdők homokos hatású terrazzója például a vízparti környezetre reflektál. A konyhában zöldesszürke márvány munkalap és meleg diófa bútor kellemes kombinációja fogad. A garázs bohókás, cikk-cakk vonalú tetőszerkezetét a játékos esztétika formálta. „Ez az egész olyannak készült, mint egy kis méretű, vízparti fürdőpavilon. A hely lényegében kicsi, a garázs viszont állandóan látható. Ezt dobtuk fel ezzel a megoldással, hogy legyen miért ránézni” – jegyezte meg Moloney.

 

 

A tervezők és a megrendelők környezettudatos értékrend szerint élnek, és a házban fellelhető megoldások is ezt tükrözik. Ilyen a hőt hatékonyabban visszaverő, fehér festés, vagy a keleti és a nyugati homlokzatokon lévő, a napból származó hőnyereség hasznosításáért felelős, kívülről árnyékolt üvegfelületek. A földszint lamellás ablakain át beáramló hűvös levegő és a billenthető tetőablakokon keresztül felfelé távozó meleg légtömeg cirkulációja természetes légkondicionálóként funkcionál. Az esővizet föld alatti medencékbe gyűjtik, az északi fekvésű hosszú tetőszakaszra napelemek sorát szerelték.

 

 

„Teljesen véletlen, hogy éjjel, amikor már leeresztik a függönyöket, a háromszög alakú ablakokon át végigkövethető a teljes holdfelkelte. Mint mindig, most is az lett a legcsodálatosabb része a projektnek, amit be sem terveztünk” – avat be végül minket a fehér parti otthon meglepetésébe a tervező.

 

 

Luke Moloney | Web | Instagram

 

 

Forrás: YellowTrace

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahol a part

Ahol a part

Vakítóan fehér, „szomszédok kedvence” ház épült Sydneyben.

Óriás árvízvédelmi projekt Bécsben

Óriás árvízvédelmi projekt Bécsben

270 millió eurós árvízvédelmi projektbe kezdett a bécsi csatornázási művek

Gedeon Tekla, Fuzzy Earth | Structures of Feminarchitecture

Gedeon Tekla, Fuzzy Earth | Structures of Feminarchitecture

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

Hirdetés