Drasztikusan átalakul a Petőfi híd budai hídfőjének látképe.

Elbontják a Petőfi híd budai hídfőjének látképét markánsan meghatározó V2 jelű egyetemi tömböt, valamint a Goldmann menzaként ismert épületet, és a helyükön épül majd a BME Innovációs és Fejlesztési Központja – írta meg a 24.hu.

Noha az 1969-ben átadott V2 épület jóindulattal sem nevezhetjük turistacsalogatónak, odabent találni értékeket, így Hincz Gyula egyik legszebb alkotását, a Technika és Tudomány című 3,5×10 méteres üvegmozaikját. Az ígéretek szerint a művet átmentik majd az új épületbe is, mint a V2 egyetlen védett részletét. A mellette álló, 1983-ban átadott menzaépület a modern építészet jellegzetes alkotása, mellette egy amfiteátrum-szerű épülettel.

Hincz Gyula alkotása - Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Az új épületbe – amelyet korábban zéró károsanyag-kibocsátású okosházként mutattak be – nemcsak a BME költözik majd, hanem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. és több más szakmai partner is, legalábbis Kotán Attila kancellár erről beszélt egy tavaly nyári konferencián.

Az előkészítési fázisába lépett beruházásra, a tervezésre a 24.hu szerint hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki az ÉMI Nonprofit Kft. és a szintén állami hátterű Beruházási Ügynökség.

A kiemelt kormányzati projektre annak 2023-ra tervezett befejezéséig évi 1,76 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésből. Az új komplexum vagyonkezelője és üzemeltetője a BME lesz. A „BME Science Parkról” az egyetem honlapja is beszámolt, kiemelve, hogy annak megvalósulásával egy Műszaki Innovációs Negyed jönne létre a szomszédos ELTE-Infoparkkal, illetve a szintén jelenleg épülő MOL Campusszal együtt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Racionalitás és megépíthetőség

Racionalitás és megépíthetőség

Peschka Alfréd mesélt nekünk az NKE Rendészettudományi Karának új épületéről. 

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Több milliárd forint értékű felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén.

21. századi új belváros jön létre

21. századi új belváros jön létre

Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér.

Hirdetés