A Főkert nagyszabású növényvédelmi munkálatba kezd.

Február 22-én megkezdi a fenntartásában lévő fővárosi parkok és fasorok fás szárú növényeinek tél végi lemosópermetezését a Főkert, írja a szervezet honlapja. Amennyiben az időjárás is engedi, a munkálatokat március 26-ig befejezik. A permetezéseket alapvetően az éjszakai órákban végzik, hogy a munkálatok ne zavarják a gyalogos- és a közúti forgalmat.

A fafenntartásért felelős szakemberek több ezer fás szárú növény védelméről gondoskodnak, amelyek között jelenleg a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa, az akác, valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj.

Miért szükséges a lemosó permetezés?

A fás részeken, kéregrepedésekben kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – is áttelelnek. A kártevők felszaporodása a fák egészségi állapotának leromlásához vezet. Éppen ezért még rügyfakadás előtt növényvédőszer alkalmazásával igyekeznek megakadályozni ezt a folyamatot.

Milyen hatással van ez a permet a környezetre?

A permetezésre környezetbarát, paraffinolaj hatóanyagú növényvédő szert alkalmaznak, amely a paraffinolaj-tartalmánál fogva fullasztja meg a kártevőket. Mivel nagyobb mennyiséget kell alkalmazni ahhoz, hogy a szer a kártevőket vastagon befedje, a leggondosabb munkavégzés közben is előfordulhat, hogy a szer a parkoló autókra hullik. Azonban a permetező szer az autóban semmilyen kárt nem okoz, és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

Fontos megjegyezni – írják –, hogy a télvégi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők ellen további növényvédelmi intézkedéseket kell bevetni.

A lemosó permetezés 2021. évi ütemterve itt található.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A méhlegelő nem mézgyár, toklászmentes paradicsom viszont lehet

A méhlegelő nem mézgyár, toklászmentes paradicsom viszont lehet

Kisokos a Vadvirágos Budapest program nyomán felmerült kérdésekről. 

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

A jó példa az Astoriánál, akit megihlet, a Főkertnél jelentkezhet.

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

A Vadvirágos Budapest program keretében a FŐKERT biodiverz réteket alakít ki.

Hirdetés