Íme két inspiráló nemzetközi alkotás, melyekben az üveg, valamint a természetes és az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fenntartható projektek. Ezt az építészeken túl a befektetők is egyre jobban értik. Ismerkedjen meg két különleges alkotással, melyekben a környezet megóvása volt az elsődleges cél. 

Press Glass Polska, Konopiska, Lengyelország I Fotó. Nate Cook Photography

Ahogyan ez a The Architectural Profession in Europe 2020 jelentéséből kiderül, az alacsony kibocsátású projektek többsége befektetők közvetlen ajánlásai alapján készülnek. A helyi szabályozások és az Európai Unió ambiciózus tervei jelentik a következő kulcsfontosságú tényezőt. Az Európai Unió nemrégiben kihirdetett zöld megállapodásától visszhangzik az egész építőipar. 

Úgy tűnik, hogy a „zöld építészettől” sem helyi, sem globális skálán nincs már visszaút, erről tanúskodnak a fenntartható építészet égisze alatt megvalósuló új projektek. Kifejezetten az OCTOGON magazin olvasói számára választottunk ki két inspiráló alkotást, melyekben az üveg és a természetes, valamint az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

1. Tökéletes illeszkedés a városi környezetbe – The Link, Belgium
A The Link irodaépület BREEAM Excellent tanúsítvánnyal rendelkezik. E minősítés keretében például a befektetéskezelést, a felhasználók egészségére és közérzetére kifejtett hatást, a felhasznált anyagokat, a keletkezett hulladékot, szennyeződést és az innováció mértékét értékelik. A BREEAM minősítés a fenntartható beruházás garanciája, a lehető legmagasabb komfortot nyújtva a felhasználók számára, a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett. 

A projekt során a következő kényelmi szempontokat is figyelembe vették: találkozóhelyként szolgáló kert, fedett kerékpártároló, töltőállomás elektromos autókhoz és kiváló összeköttetés városi tömegközlekedéssel. 

The Link, Antwerpen, Belgium 

E projekt során a következő Aluprof rendszerek kerültek beépítésre: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+, amelyek magasfokú hőszigetelő és kiváló akusztikai védelmet nyújtanak. A nagy üvegfelületek és az alumíniumprofilok (amelyek újrahasznosíthatók) tökéletesen illeszkednek a modern trendekbe. A keskeny alumíniumprofilok egyrészről a homlokzat felületének esztétikus kialakítását teszik lehetővé, másrészről hatékonyan elnyelik a napenergiát a téli időszakban, harmadrészről pedig emelik a munkavégzés komfortérzetét, sok természetes fényt juttatnak a belső térbe. 

 

2. Természet a központban – Press Glass, Lengyelország
A kortárs városi környezetbe illeszkedő épületek megalkotása a fenntartható építészeti trendek egyik aspektusa. A másik a visszatérés a természethez, éppen ehhez az eszméhez társul a Press Glass Polska cég új irodaépülete

Press Glass Polska, Konopiska, Lengyelország I Fotó: Nate Cook Photography
Az épület a városi beépített övezeten kívül, zöldkörnyezetben, tavak, patakok és ligetek környezetében található. A befektető modern munkahelyet alkotott, amely a dolgozók számára állandó kapcsolatot nyújt a természettel, ami – mint ezt számos kutatás alátámasztja – pozitívan hat a közérzetre és csökkenti a stresszt. Minden emeleten van kijárat az épületet övező zöld teraszokra – a Press Glass új székhelyének még a teteje is speciálisan kiválasztott növényekkel van beültetve.

Press Glass Polska, Konopiska, Lengyelország I Fotó: Nate Cook Photography
 
A Press Glass új székhelyének üveghomlokzata Aluprof MB-SR50N EFEKT rendszerből készült, amely egységes szerkezet hatását kelti. A projektben továbbá a legmagasabb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek lettek felhasználva – MB-86 SI ablak-ajtórendszer és MB-77HS rendszer – tartós és kecses emelő-tolóajtók, amelyekkel alacsony küszöbös ajtók alkothatók. A lakatosmunkák és az alumínium rendszerű homlokzat kivitelezője az RP-Alu cég volt.

A Konopiska városában található irodaépület számos nagy presztízsű kitüntetésben részesült. Itt érdemes megemlíteni többek között a Gold A’Design Award 2021-es díját Architecture, Building and Structure Design Award 2020 – 2021 kategóriában.

Let’s build a better future
A fenntartható tervezés és építés eszméje jelenti a beruházási folyamat valamennyi résztvevője és a végfelhasználók, továbbá a környezetvédelmi költségek közötti kapcsolódást. A szigorú minősítési rendszerek nem feltétlenül jelentenek korlátot az építész víziója előtt, és nem lesz miattuk nehéz a befektető számára a gazdasági terhek megbecslése. A fenntartható tervezés hosszabb távon visszatérül a befektető számára a magasabb bérleti díjak, alacsonyabb üzemeltetési költségek és a kiadatlanság kockázatának minimálisra csökkentése révén. A zöld építészet hatalmas előnyt jelent a klímaválsággal szembenéző mostani és jövőbeni generációk számára. 

 

A cikket az Aluprof szponzorálta.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Zalavári Fruzsina díjazásával zárult a DECODE alapítvány díjtárgy tervezési pályázata

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

Az FDB csapata visszaállítaná a szakma korábbi fényét.

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

Hirdetés