Kortárs üvegművészeti múzeumot tervezett a LAB5

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X

Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész és a felesége, Lugossy Mária szobrászművész a magyar üvegművészet meghatározó alakjai. Nevük szinte egyet jelent a magyar üvegművészet kezdetével, illetve fogalom a nemzetközi kortárs üvegművészeti színtéren. A hazai közönség számára életművük azonban még felfedezésre vár. A hazai üvegművészetről, annak jelentőségéről és egy jövőbeni üvegmúzeum létrejöttének részleteiről Bohus Eszterrel, a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért alapítójával és Dobos András építésszel, a LAB5 Építésziroda egyik alapítójával beszélget Molnár Zsuzsanna az Octogon podcastban.

Természetesen nemcsak a napra pontosan ma három éve elhunyt Bohus Zoltán, illetve Lugossy Mária szolgáltak rá, hogy munkásságuk ismertté váljon és nemzetközi kontextusba kerüljön, ugyanez a teljes hazai üveges szakmára is igaz.

Ennek szándékával jött létre a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért. Az alapítvány tervei között szerepel többek között a Térspirál – Kortárs Üvegművészeti Múzeum létrehozása, aminek az a célja, hogy bemutassa és forgalmazza az elmúlt ötven év és a jelen kiemelkedő magyar és európai képzőművészeti üvegalkotásait.

A múzeum épületének megtervezésére a LAB5 Építésziroda kapott felkérést. Az építészek Bohus Zoltán Térspirál II. című műalkotásának formai jellemzőit vették alapul, ebből inspirálódva fogtak hozzá a tervezési munkálatokhoz. Műsorunkban beszélgetünk természetesen az épületről is, annak sajátosságairól és a tervezés folyamatáról azonban korábban megjelent interjúnkban is beszámolunk. 

Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum
Helyszín: Budapest
Építtető: Bohus Eszter
Tervezés: 2019
Lépték: 5000 m2
Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Urnukh Darizav, Kozma Zoltán, Székely Dávid
Makett: Modellab
Főtanácsadó: Balogh Eleonóra
Igazgatási és gyűjteményi főtanácsadó: Bettina Tschumi
Látványtervek: LAB5 architects

Képgalériánkban a kortárs üveges szakma képviselőinek munkái közül válogatunk, kattints a nagyméretű képekért!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

3D nyomtatóval készülnek a világ első digitális cukrászdájának édességei 

3D nyomtatóval készülnek a világ első digitális cukrászdájának édességei 

Persze, hogy egy építészpáros találta ki a technológiát. 

Octogon 164

164 - 2020/8

Az OCTOGON idei utolsó lapszámában igyekszünk lezárni egy rendkívüli évet, és valamiféle irányt kijelölni a folytatásnak. Történetesen a szerkesztőségen is végigsöpört a covid, ám a magazin összeállításánál törekedtünk „olyan projekteket, épületeket, belsőépítészeti alkotásokat bemutatni, amelyek színvonala, esztétikai minősége a normalitást sugározza” – áll a szerkesztőségi cikkünkben. És a konklúzió? „Egész egyszerűen jó, élhető lakásokra van szükség, megfizethető bérleti vagy tulajdonosi szerkezetben. Túlárazott luxusmegoldások helyett győzzön a realitás!” Úgy legyen 2021-től!

Műtárgysokk

Műtárgysokk

Szétnéztünk az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ szigorúan őrzött termeiben.

Hirdetés