Átlátszó.cz

Sörgyár helyett üveggyár.

Nový Bor (egykori nevén Haida) Hrabal és Menzel műveiből ismerős álmos, kedves, intim kisváros Észak-Csehországban a Szudéta-vidéken. Lehetne helyi sörgyára, bolondos igazgatóval, ha a 18. század második felében nem lendül fel az üveggyártás a városban és környékén, megalapozva Csehország ipari-design centrumát.

A kisváros egyike volt a felvilágosodás kori urbanisztikai kísérleteknek, Emanuel Kleinwächter mérnök már az 1783-ban parkokkal teli zöld várost álmodott Haidába. A hegyek között fekvő kisváros arculatát a favázas házak adták, a történelmi belvárosának a mai napig jellegzetes vonása ez.

Az épület-történet következő állomása a Palackého tér (Ringplatz) és a környező utcák, ahol a hagyományos üvegfúvó mesterek lakóházai és műhelyei sorakoztak egykoron, és mai is. Számos közülük a gondos cseh örökségvédelmi intézkedéseknek köszönhetően helyre állítva várja a tradicionális üvegművesség és kisvárosi polgári élet után érdeklődőket.

A helyi hagyományok továbbéltetésére törekedett a Lasvit üvegmanufaktúra is, amikor új „székházát” két 18. századi, az üveggyártáshoz kapcsolódó épület (műhelyek és lakóház) rekonstrukciójába és kortárs építészeti gondolattal telített kiegészítéseibe képzelte el, egy egységes többfunkciós campus kialakításával.

Az üveg-design fenegyerekének számító 2007-ben alakult Lasvit, különleges világítástechnikai megoldásaival, kreatív egyedülálló installációival, a hagyományos csillárok letisztult 21. századi átalakításával méltán vívta ki a design kiállítások és -vásárok résztvevőinek figyelmét, számos díjat elhozva e rangos eseményekről. Új székházukat is olyannak álmodták, ahol a tradicionális cseh kisvárosi kultúra, az üvegművesség hagyománya és a high-tech anyagok és technológia szervesen és harmonikusan találkozik egymással. 

A 18. század végi házak rekonstrukciójára és az új épületek tervezésére kiírt pályázatot az OV-A fiatal cseh építésziroda dinamikus és szintén egyedi, különleges megoldásairól ismert csapata nyerte el. A tervezők példásan precíz és korhű felújítását végezték el a régi favázas épületeknek, helyreállítva – pontosabban újra láthatóvá téve – az eredeti faszerkezeteket.

Az új cégközpont tömbjének igazi szenzációja és építészeti különlegessége a teljesen transzparens üveg világító ház, illetve kortársi párja, a fekete pala burkolatú épület. Méreteiben és formáiban mindkét új építésű ház követi az utcaképet, a hagyományos üvegműves házak egyemeletes zárt, tömör sziluettjét. Ám a szinte triviális, ám mégis pompás és ötletes, attraktív üvegépület remek példája a történeti városképbe illeszkedő kortársi építészeti megoldásoknak. Hiszen mi reprezentálhatná egy üveg-design cég imázsát legjobban, ha nem egy olyan anyagból épület ház, amelyből sikereiket nyerik? 

A teljesen áttetsző épület különleges, kifejezetten erre az alkalomra kikísérletezett és kifejlesztett technológiával elkészített üveg-panel borítást kapott. A különleges eljárással készült edzett négyzet és rombusz formájú, hight-tech üveglapok a környezeti hatásoknak is ellenállnak, és a rögzítésük megengedi, hogy a lefolyó esővíz gyakorlatilag a tisztítását is megoldja. A házon található mintegy 1400 üvegburkolat-darab mindegyike az egyszerű, de különleges öntőformának (papír) köszönhetően más és más mintázatú. Az üvegpanelek formája és mérete imitálja a hagyományos palakő borítást, diagonális felrakása is a környékbeli építészeti tradíciót követi.

Az üvegházban konferenciaterem és a gyár termékeit bemutató kiállítótér kapott helyet, ahol a transzparens borításon beáramló fény visszacsillan és tovább halad az installált üveg tárgyakon.

Az attraktív világító ház mellett kevésbé látványos, ám legalább annyira a helyi szokásokat integráló épület a „fekete” ház is, amely a környéken bányászott, könnyen vágható palakővel, az üvegházhoz hasonló diagonális elrendezésben és hasonló méretű darabokból építkezve borítja az irodáknak helyet adó épületet.

A helyi cseh kisvárosi hagyományokból és a cég küldetéséből inspirálódó Lasvit-székház projekt mind léptékében mind különleges megoldásaiban finoman kapcsolja össze az évszázadokat.

A szöveg az OCTOGON 160-as lapszámában jelent meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés